Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εθισμοί σε αλκοόλ και διαδίκτυο ξεπερνούν τα ναρκωτικά στην Κέρκυρα

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών
28 Ιουνίου 2023 / 14:58
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μ. Υδραίου: Το κουμπί και το κλειδί ενάντια στις εξαρτήσεις είναι η πρόληψη

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ζωντανό» παραμένει το ζήτημα των εξαρτήσεων στους νέους και στην Κέρκυρα. Αλκοόλ, τσιγάρο και εθισμός στο διαδίκτυο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ τα ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών φαίνεται ότι έχουν πάρει την κατιούσα.

Με αφορμή την 26η Ιουνίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο δήμος Κ. Κέρκυρας, το Κέντρο Πρόληψης της ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος και ο Σύλλογος Στήριξης,  έστειλαν από κοινού μήνυμα για την σημασία της πρόληψης κατά κάθε είδους εξάρτησης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Μαράσλειο το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Εξαπλώνονται

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος, ψυχίατρος, Αννέτα Τσελέντη οι εξαρτήσεις ολοένα και εξαπλώνονται και δεν είναι μόνον από τις ουσίες αλλά από έναν τρόπο ζωής που ευνοεί την ανάπτυξή τους. «Υπάρχει σήμερα το διαδίκτυο και ένα σωρό ανέσεις  που χρησιμοποιούμε με υπερβολικό τρόπο  και δημιουργούν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη των εξαρτήσεων. Η Κέρκυρα ακολουθεί αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει βέβαια διαφοροποίηση σε σχέση με τη χρήση κυρίως του αλκοόλ και μια ανοδική τάση στο κάπνισμα στα νέα παιδιά. Τα ποσοστά στη χρήση ναρκωτικών είναι πολύ χαμηλά. Υπάρχει η αίσθηση ότι η χρήση των ναρκωτικών είναι διαδεδομένη, καθώς σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μια αύξηση, αλλά αυτό που νομίζουμε ότι όλοι κάνουν χρήση είναι πλασματικό», επισήμανε.

Όπως τόνισε, χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια για υγιείς και ενεργητικές ζωές αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση των ανέσεων  της σύγχρονης ζωής που συνωμοτούν για να μας κρατήσουν καθιστικούς και απομονωμένους δημιουργώντας συνθήκες εξάρτησης.

«Η πρόληψη στοχεύει σε αλλαγές στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο που ζούμε, συμπεριφερόμαστε και επιλέγουμε καθημερινά. Με την καλλιέργεια και την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής και όλων των παραγόντων που προστατεύουν το άτομο και με παράλληλη προσπάθεια για την μείωση των περιβαλλοντικών παραγόντων που ευνοούν την εξάρτηση», ανέφερε η κ. Τσελέντη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον ρόλο της πολιτείας στην ποιότητα ζωής των πολιτών με την ενίσχυση όλων των δομών υγείας και πρόνοιας και τη μείωση της διαθεσιμότητας των ουσιών.

Έλεγχοι και ενίσχυση

Στην τοποθέτησή της η Δήμαρχος Μ. Υδραίου τόνισε ότι η πρόληψη είναι το κουμπί και το κλειδί ενάντια στις εξαρτήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο του κράτους στον τομέα αυτό. «Το κράτος θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του στον τομέα της πρόληψης με ενημερώσεις,  ενισχύοντας με προσωπικό τις δομές όπως είναι η ΔΗΜΟΠ Ν. Μώρος αλλά και με διάφορους ελέγχους που θα πρέπει να είναι εντατικοί σε όλα τα πεδία, όπως η κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, η προστασία των νέων και ανηλίκων από τα παίγνια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μπορούν να αποβούν μοιραία στην εξέλιξη της ζωής τους και βεβαίως από τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες», ανέφερε η Δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Στήριξης Σπύρος Δολιανίτης τόνισε ότι η πρόληψη του κάθε είδους εξαρτήσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία. «Οι εξαρτήσεις είναι πάμπολλες, δεν είναι μόνο από τις ουσίες και τα ναρκωτικά. Αυτή τη στιγμή οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά είναι πολύ χαμηλότερες από άλλες, όπως είναι το διαδίκτυο, το αλκοόλ, ο τζόγος και άλλα», σχολίασε, τονίζοντας ότι με τις δράσεις του ο Σύλλογος προσπαθεί να κινητοποιεί την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, αναμένεται να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις μέσα στο καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και η προβολή της βραβευμένης  ταινίας «Η ζωγραφιά του Θεού» που βασίζεται σε ένα θεατρικό ομότιτλο έργο του σκηνοθέτη Ιάκωβου Μυλωνά και απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η προβολή αναμένεται να γίνει στις 27 και 28 Ιουλίου.

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.