Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

22 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Μώρου

Νίκος Μώρος
07 Φεβρουαρίου 2020 / 08:07
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. 6 Φεβρουαρίου 1996 (1951-1996), έφυγε από κοντά μας ο Νίκος Μώρος όμως οι μνήμες είναι ζωντανές

 και φωτεινές, όπως φωτεινή ήταν και η ζωή του. Ο άνθρωπος στον οποίο εν πολλοίς οφείλεται η «απο-ιδρυματοποίηση» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κερκύρας. Στην Κέρκυρα λειτουργεί ως σήμερα, ο μετανοσοκομειακός ξενώνας “Ν. ΜΩΡΟΣ”. Αποτελεί την πρώτη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που λειτούργησε στο Ψ.Ν.Κ. το 1992. Την επιστημονική ευθύνη του μετανοσοκομειακού αυτού ξενώνα ανέλαβε ο ψυχίατρος Νίκος Μώρος ένας από τους πρωτοπόρους της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, από τον οποίο έλαβε και το όνομα του. Επίσης με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας η ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος». Εξακολουθεί, είκοσι και είκοσι πέντε χρόνια από τις περισσότερες δημοσιεύσεις του, να είναι εξαιρετικά διεισδυτικός και επίκαιρος πάνω σε ζητήματα πρόληψης, τοξικομανίας και ουσιών. Ο Νίκος Μώρος, ένας διανοούμενος ψυχίατρος, με έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, ναι μεν “έφυγε νωρίς” αλλά άφησε ένα μεγάλο έργο και ένα πολύ ουσιαστικό και διακριτό στίγμα.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Μώρος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1951, όπου τελείωσε το σχολείο και το 1968 πέτυχε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1982 πήρε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου.
Ασχολήθηκε με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Όραμά του ήταν η πρόληψη να ανοίγει δρόμους για τα πρόσωπα και την κοινότητα. Έτσι, ξεκίνησε μια πορεία μαζί με ανθρώπους και φορείς που ενδιαφέρθηκαν να  κάνουν πραγματικότητα αυτό το όραμα και έφτιαξαν τον Πειραματικό Συμβουλευτικό Σταθμό για τα ναρκωτικά. 
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός κατά των ναρκωτικών λειτούργησε από το 1993 μέχρι το 1995 στο Ιατρείο Κέρκυρας και αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθεί τον Ιούνιο του 1997 η Δημοτική Μονάδα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων ουσιών και του AIDS – ΔΗ.ΜΟ.Π. «Νίκος Μώρος». Το Κέντρο αυτό ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του συλλόγου «ΣΤΗΡΙΞΗ», της Νομαρχίας Κέρκυρας και του Δήμου Κερκυραίων και λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία «Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας» - «ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ» και τη συνεργασία των φορέων: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, Δήμος Κ.Κέρκυρας και Σύλλογος «ΣΤΗΡΙΞΗ»

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.