Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον δρόμο προς την κατάθεση οριστικών προσφορών το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας

Έργο ύδρευσης
28 Ιουνίου 2023 / 10:55
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην επόμενη φάση του, του ανταγωνιστικού διαλόγου, εισέρχεται ο διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του έργου «Ύδρευση Νήσου Κέρκυρας μέσω ΣΔΙΤ», εκτιμώμενης αξίας 255 εκατ. €.

Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ενέκρινε την πρόκριση στην Β΄ Φάση του διαγωνισμού των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΧΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, καλώντας τα γκρουπ αυτά σε συμμετοχή σε διάλογο. Από τη διαδικασία αυτή θα καθοριστούν οι βασικές και τελικές τεχνικές/οικονομικές παράμετροι της σύμβασης.

Η Β΄Φάση του διαγωνισμού, στην οποία εισήλθαν οι παραπάνω κοινοπραξίες χωρίζεται σε δύο σκέλη, το πρώτο που διέπεται από την πρόσκληση συμμετοχής σε Ανταγωνιστικό Διάλογο και το δεύτερο, που διέπεται από την Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών, με την οποία θα ζητηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Όπως αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης της (ΙΦΣ) θα αναλάβει να υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των έργων.

Τα έργα

Συγκεκριμένα να έργα που θα κληθεί να πραγματοποιήσει το σχήμα που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό είναι τα ακόλουθα:

- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των φραγμάτων Μελισσουδίου, εκτροπής Κυπριανάδων και Καλαμιώτισσας με τα έργα προσαγωγής νερού από τα φράγματα στην κεφαλή των έργων διανομής και τα λοιπά συνοδά τεχνικά έργα.

- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των Εγκαταστάσεων Καθαρισμού Νερού (ΕΚΝ) Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.

- Τη λειτουργία και συντήρηση της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας.

- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους περί τα 220 χλμ.

- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 δεξαμενών (Χωροεπισκόπων, Τρουμπέτας, Στρογγύλης, Νέα Δεξαμενή Μελιτειέων) και τη λειτουργία και συντήρηση της δεξαμενής Ποταμού.

- Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 αντλιοστασίων (Μελισσούδι Α, Μελισσούδι Δ, Λατομείων, Καλαμιώτισσας), τη λειτουργία και συντήρηση του αντλιοστασίου Ποταμού Β-ΠΟ και την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση 4 προωθητικών αντλιοστασίων (boosters).

- Τη λειτουργία και συντήρηση 3 αντλιοστασίων γεωτρήσεων (Χρυσηίδας, Ραρτούρου, Ζούγρα).

- Την εγκατάσταση του συστήματος SCADA για τον έλεγχο και την τηλεδιοίκηση του έργου.

- Σχετικά έργα οδοποιίας και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Η λειτουργία του προτεινόμενου συστήματος υδροδότησης του νησιού βασίζεται στην αρχή της συλλογής επιφανειακών υδάτων στους δύο προτεινόμενους ταμιευτήρες στη Βόρεια και Νότια Κέρκυρα (Μελισσούδι και Παν. Καλαμιώτισσα) κατά τους υγρούς χειμερινούς μήνες. Το νερό των ταμιευτήρων θα διατίθεται κυρίως την περίοδο της αιχμής ζήτησης, που είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. Το χειμώνα θα λειτουργεί σε συνεχή βάση η ΕΑΝ Χρυσηίδας και θα ενισχύονται από την ΕΚΝ Μελισσουδίου, η οποία θα επεξεργάζεται το νερό της εκτροπής Κυπριανάδων.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, από τα ανωτέρω έργα, θα υδροδοτούνται με το «Βόρειο Υδραγωγείο», οι Δημοτικές Ενότητες της Βόρειας Κέρκυρας, με διατήρηση των πηγών και γεωτρήσεων καλής ποιότητας νερού, ενώ η Κεντρική Κέρκυρα θα τροφοδοτείται από τη συνεχή λειτουργία της Εγκατάστασης Αποσκλήρυνσης Νερού (ΕΑΝ) Χρυσηίδας, με ενίσχυση, μέσω του «Κεντρικού και Νότιου Υδραγωγείου», από τα ανωτέρω έργα της Βόρειας Κέρκυρας. Κατά τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση υπερδιπλασιάζεται, οι αυξημένες ανάγκες θα καλύπτονται από το νερό των δύο ταμιευτήρων, Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας.

Η διάρκεια της σύμπραξης θα ανέρχεται σε τριάντα έτη, όπου 4 έτη αφορούν τη μελέτη και κατασκευή του έργου και 26 έτη λειτουργίας (περίοδος υπηρεσιών). Το ελληνικό Δημόσιο θα συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της κατασκευής του Έργου με το ποσό των 60 εκ. ευρώ (κατά μέγιστο), μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

 

 

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.