Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Περιμένοντας φως για το νερό

ΕΡΓΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
16 Ιουλίου 2024 / 13:38
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Από την συζήτηση την Παρασκευή της επίκαιρης ερώτησης του Αυλωνίτη για το εκκρεμές έργο της ύδρευσης, περιμένουμε να ξεστραβωθούμε μήπως και ξεδιψάσουμε

ΑΘΗΝΑ. Να αποσαφηνίσει τις τουλάχιστον ατυχείς και πάντως αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της γενικής κυβέρνησης για την υδροδότηση της Κέρκυρας, καλείται ο Χρ. Σταϊκούρας. Ο υπουργός υποδομών & μεταφορών την Παρασκευή το πρωί θα αντιμετωπίσει τον Αλ. Αυλωνίτη, στο πλαίσιο της συζήτησης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, που ελπίζεται να φωτίσει τη θολή εικόνα που έχει δημιουργηθεί.

Σ' αυτήν συνέβαλαν οι αρχικοί ισχυρισμοί του περιφερειάρχη ότι δηλ. το έργο ύδρευσης είναι πια παρελθόν ενώ οι εκπρόσωποι των Υπηρεσιών του υπουργείου επέμεναν πως παραμένει πάνω στο τραπέζι στο επίπεδο του ανταγωνιστικού διαλόγου ανάμεσα στις επιλεγείσες κατασκευαστικές εταιρείες και τους ίδιους. Μάλιστα έλεγαν πως όλα αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος με τη χρηματοδότηση της ίδιας, εθνικής συμμετοχής του έργου ΣΔΙΤ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κι ενώ έτσι είχαν τα πράγματα, ο πρωθυπουργός από την Λευκάδα που πήγε να εγκαινιάσει το εκεί έργο ύδρευσης, απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, δήλωσε*1 πως το πρόβλημα της Κέρκυρας θα αντιμετωπισθεί από μηδενική βάση! Αργότερα ο Κερκυραίος υφ. Ναυτιλίας ισχυριζόταν δημοσίως*2 πως ο πρωθυπουργός επηρεάστηκε στις δηλώσεις του αυτές από τον Τρεπεκλή και τον Μαχειμάρη!

Αναφερόμενος σε όλα αυτά στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κερκύρας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, επισημαίνει: Ενημερωνόμαστε μέσω δημοσιευμάτων και αινιγματικών ημι-δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη αφενός για την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης (9ος 2023) και αφετέρου για εγκατάλειψη της λύσης των φραγμάτων και επιλογή της λύσης μεταφοράς νερού, είτε από την Αλβανία, είτε από την απέναντι ηπειρωτική ακτή. Στο μεσοδιάστημα είχατε φροντίσει με απίστευτες παλινωδίες να κρατήσετε μεν το έργο “Ύδρευση Κέρκυρας” στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, αλλά να μεταφέρετε τα έργα ΣΔΙΤ στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργώντας πρόσθετα κωλύματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διαδικαστικών ζητημάτων για το έργο.

Στο μεταξύ και πέραν των διασταλτικών ερμηνειών και του οργίου των φημών, ο δήμαρχος του Βορρά εισάγει προς διερεύνηση στην συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΒΚ όλες τις εκδοχές υδροδότησης από την επέκταση των γεωτρήσεων, στα φράγματα/λιμνοδεξαμενές αλλά και τη μεταφορά νερού από απέναντι.

Όσο για την πιθανότητα τροφοδοσίας του νησιού από την Αλβανία, είναι προφανές πως πρέπει να προϋπάρξει διακρατική Συμφωνία, σε εφαρμογή της οποίας θα μπορούσε ο κερκυραϊκός φορέας υδάτων να συνάψει τέτοια σύμβαση μεταφοράς νερού με τις Αρχές της γείτονος. Δηλ. και διακρατική συμφωνία και έργο συνολικά για ολόκληρη την Κέρκυρα. Άλλωστε όποια εκδοχή κι αν υπερισχύσει, ο λόγος γίνεται για μεγάλο έργο.

Οδηγός σ' αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να είναι η εμπειρία από την ιταλο-αλβανική συμφωνία, που υπογράφτηκε πριν ένα χρόνο και παρά το ότι τίποτα σήμερα δεν έχει προχωρήσει.

*1 https://enimerosi.com/news/89067/mitsotakis-i-udreusi-tis-kerkuras-tha-eksetastei-apo-mideniki-basi

*2 https://corfutvnews.gr/kerkyra-tous-trepekli-macheimari-deichnei-o-st-gkikas-gia-tin-dilosi-tou-prothypourgou-gia-to-nero-vinteo/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.