Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέο τιτίβισμα Ράμα για την Εκκλησιά

Ράμα
19 Δεκεμβρίου 2015 / 17:56

ΤΙΡΑΝΑ. Απαντώντας χθες σε ερώτημα Αλβανού πολίτη μέσω Twitter, αν οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια στον ιερό ναό του Αγ. Αθανασίου, με τις οποίες καλούσε τα Τίρανα να σεβαστούν τις θρησκευτικές ελευθερίες, αποτελούν επέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα είπε: «Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια.

Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν». Σημειώνεται ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες, όπως και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είναι κορυφαία κεφάλαια των κριτηρίων για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και όχι εσωτερικά θέματα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ράμα.
 
Ως προς τα επεισόδια, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, σε ανακοίνωση, καλεί το αλβανικό κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από τον Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το απαραβίαστο των χώρων λατρείας και την προστασία τους από το Κράτος.
 
Ακόμη, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι θα επισκευάσει το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες, που αποτελεί περιουσία της, βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων.
 
«Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη διά του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.