Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσία του Ε. Ράμα, στον ιταλικό Νότο η ανάμνηση της έναρξης της αλβανικής μετανάστευσης

ράμα
06 Μαρτίου 2021 / 21:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρέθηκε στην Πούλια, σε επίσημη επίσκεψη όπου, σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον υποδέχτηκαν ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών και δημοτικών Αρχών.

ΜΠΑΡΙ. (ΑΠΟΥΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ). Στις 7 Μαρτίου του 1991, 18 χιλ. Αλβανοί μετανάστες έφθασαν στο Μπρίντεζι. Είχε ξεκινήσει η μεγάλη έξοδος από τη Χώρα. Το επόμενο ηχηρό επεισόδιο τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Στη μνήμη όλων έχει χαραχθεί η σκηνή με το κατάφορτο λίμπερτι, Βλόρα, με πάνω από δέκα χιλ. επιβάτες παντού στο κατάστρωμα, να φέρνουν σε εικόνα μελισσιού σε σμηνουργία.  Η ιταλική αντιμετώπιση των μεταναστών δεν ήταν και τόσο φιλική όσο τουλάχιστον την παρουσιάζουν τα σημερινά ρεπορτάζ, 30 ολόκληρα χρόνια μετά.
 
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρέθηκε στην Πούλια, σε επίσημη επίσκεψη όπου, σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον υποδέχτηκαν ο υπουργός των Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών και δημοτικών Αρχών.

 
Οι διπλωματικές ανακοινώσεις ένθεν κακείθεν για την πατροπαράδοτη φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις κορυφώθηκαν με τις δηλώσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της δυτικοβαλκανικής Χώρας σε ένα κοντράστ της τωρινής με εκείνη την σκληρή εποχή. Τότε που οι Αλβανοί ξεχύθηκαν σ' ολόκληρον τον κόσμο, αρχής γενομένης από τις γειτονικές Ελλάδα και Ιταλία.


Παρατηρώντας την καλλιτεχνική απεικόνιση της αλβανικής Οδύσσειας στην Ιταλία photo credit@edirama.al
 
 
Κι αν στην Ελλάδα αρχικώς κυριάρχησε η ιδεοληπτική ευφορία της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπΕξ, Α. Σαμαρά για να ακολουθήσει σκληρή, σκληρότατη εκμετάλλευση των μεταναστών κι ένα ντόμινο οδυνηρών επαναπροωθήσεων, στην Ιταλία οι καραμπινιέροι άνοιξαν ακόμα και πυρ κατά του πλήθους, προκειμένου να τους αποθαρρύνουν αυτούς και τους επόμενους.
 
Στοίβαξαν τους επιβάτες του Βλόρα στο γήπεδο του Μπάρι και επαναπροώθησαν με κάθε τρόπο στην Αλβανία τους περισσότερους, την συντριπτική πλειονότητά τους.

 
Για τους Δυτικούς, οι Αλβανοί ήταν κυρίως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτηνά εργατικά χέρια χωρίς δικαιώματα. Ακολούθησαν με διαφορά περίπου  μισού αιώνα, τη μοίρα των μεταναστών Ελλήνων στις φάμπρικες της Δύσης.
 
Αυτά επισήμως σα να ξεχάστηκαν. Όσοι τάζησαν δεν μπορούν να τα ξεχάσουν και ίσως ν' αφήνουν ένα μειδίαμα να φανεί, στο άκουσμα των δηλώσεων «η Ιταλία ήταν πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Αλβανία, όταν βρισκόταν σε δύσκολες στιγμές, κάτι που δείχνει αληθινή φιλία", όπως είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και τον κυβερνήτη της περιοχής της Απουλίας Μισέλ Εμιλιάνο, με την ευκαιρία της 30ης επετείου της αλβανικής μετανάστευσης στην Ιταλία.
 
Την οδυνηρή Οδύσσεια των επιβατών του Βλόρα περιέγραψε ο Ιταλός σκηνοθέτης Ντανιέλε Βικάρι στην ταινία του La Nave Dolce (Tο γλυκό πλοίο), δέκα χρόνια πριν.

https://www.youtube.com/watch?v=RIDOMHym7p4&t=5s
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.