Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα χέρια του Δήμου προς έγκριση ο νέος τιμοκατάλογος της Αλύπας

Αλύπα
12 Μαΐου 2023 / 12:15
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Αποσύρεται το "χαράτσι" των 5 ευρώ - Οι νέες αυξημένες τιμές Θα συζητηθούν με τα σωματεία των επαγγελματιών πριν έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αναβρασμό βρίσκεται ακόμα ο κλάδος των επαγγελματιών στην Αλύπα  μετά την αιφνιδιστική κίνηση της μισθώτριας εταιρείας να αλλάξει τον τιμοκατάλογο λίγο πριν πέσουν τα σκάφη στη θάλασσα για το ξεκίνημα της σεζόν.

Μετά τις μεγάλες αντιδράσεις των σωματείων αλλά και της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή έδειξε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος, ζητώντας από την εταιρεία να της προσκομίσει τον νέο τιμοκατάλογο προς έγκριση, όπως αποτυπώθηκε και στη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το «χαράτσι» των 5 ευρώ ανά πελάτη αποσύρεται τελικά από το τραπέζι, ωστόσο ο φόβος των λεμβούχων, ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να αυξήσει τις τιμές με άλλον τρόπο, επιβεβαιώθηκε.

Υπό διαπραγμάτευση

Σε συζητήσεις με τα τρία σωματεία βρίσκεται ήδη ο Δήμος, ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του τον νέο τιμοκατάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" ο τιμοκατάλογος προβλέπει 16 ευρώ για σκάφη έως 5μ, 20 ευρώ για σκάφη 5-6μ, και 24 ευρώ για μεγαλύτερα σκάφη έως 7 μ. για κάθε αφιξοαναχώρηση (touch and go).

Η τιμή θεωρείται επίσης πολύ υψηλή από τους επαγγελματίες ιδιαίτερα των μικρότερων σκαφών, οι οποίοι μπορεί να νοικιάζουν τις λέμβους έως και 4 - 5 φορές την ημέρα. «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι επαγγελματίες δεν έχουν μόνο ένα σκάφος, αλλά περισσότερα, το ημερήσιο κόστος για εμάς θα είναι τεράστιο. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να πληρώσουμε, αλλά η τελικά η εταιρεία θέλει να δουλεύουμε για αυτήν» αναφέρει ο Σπύρος Μποζίκης, πρόεδρος του σωματείου των μικρών σκαφών το Γ.Κ.Λ. 38. «Δυστυχώς, οι δηλώσεις που έχει κάνει η δημοτική αρχή ήταν ανούσιες. Η σύμβαση που έχει κάνει ο Δήμος μας αφήνει εντελώς ακάλυπτους, είναι άνευ όρων και έχουν μείνει κενά επίτηδες. Όμως ο καιρός περνάει και εμείς δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα δουλέψουμε αυτό το καλοκαίρι». 

Το πρόβλημα του ελλιμενισμού

Υπό το νέο καθεστώς, οι επαγγελματίες χάνουν τη "στέγη" τους. Στο προηγούμενο συμβόλαιο που τους είχε προσφέρει η εταιρεία παραχωρούσε θέσεις για ελλιμενισμό με την προϋπόθεση της αποκλειστικής συνεργασίας με το λιμάνι της Αλύπας, το οποίο σημειωτέον διαθέτει μόνον 103 θέσεις, όταν δραστηριοποιούνται εκεί πάνω από 300 σκάφη.

Ο Σπύρος Βραδής, του ενός σωματείου ημεροπλοίων, αναφέρει στην "Ε" ότι οπωσδήποτε θα χρειαστεί διαπραγμάτευση για τον νέο τιμοκατάλογο και θεωρεί απαράδεκτο τον όρο της αποκλειστικότητας συνεργασίας για τον ελλιμενισμό.
Όπως επισημαίνει μάλιστα «η εταιρεία μας αντιμετωπίζει σαν ανταγωνιστές γιατί δραστηριοποιείται και η ίδια σε τουριστικές εκδρομές. Εμείς όμως δεν έχουμε πρόθεση να ανταγωνιστούμε κανένα, πρόκειται για ένα ανοικτό επάγγελμα» προσθέτει. 

Ο Θανάσης Μιχαλάς του έτερου σωματείου ημεροπλοίων αναφέρει ότι συνήθως τα ημερόπλοια χρησιμοποιούν την αδειοδοτημένη δημοτική εξέδρα του όρμου του Αγίου Σπυρίδωνα για τις αφιξοαναχωρήσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ελλιμενισμός, για αυτό και έχουν ζητήσει να οριοθετηθούν από το Λιμεναρχείο τα αγκυροβόλια εκτός λιμανιού. 
«Η πλειονότητα των επαγγελματιών δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να δουλεύει. Συμπτωματικά οι κακές καιρικές συνθήκες δεν το έχουν επιτρέψει ακόμα, σε λίγες μέρες όμως που θα καλοκαιριάσει, οι επαγγελματίες θα είναι στον αέρα». 

Υπο διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Παναγιώτη Βαρούχα, η εταιρεία φαίνεται πλέον διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Ο ίδιος παραδέχεται ότι οι τιμές για τα μικρά σκάφη είναι υψηλές, ενώ για τα μεγαλύτερα είναι πιο ανεκτές.  

Όπως τονίζει στην "Ε", πρώτα θα συζητήσει τις τιμές με τα τρια σωματεία και κατόπιν θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης. «Σε κάθε περίπτωση, θα ζητήσω από τα τρία σωματεία να μας καταθέσουν τη δική τους πρόταση» αναφέρει.  

Ταυτόχρονα ο Αντιδήμαρχος έχει αποστείλει αίτημα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας για τον ορισμό των αγκυροβολίων, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα του ελλιμενισμού. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.