Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στα κάγκελα» οι επαγγελματίες για το χαράτσι στην Αλύπα

Αλύπα
10 Απριλίου 2023 / 15:17

Αντιδήμαρχος Τουρισμού: «Εξοργιστική η απαίτηση της εταιρείας, δεν προβλέπεται από τη σύμβαση»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έξαλλοι είναι οι επιχειρηματίες τουριστικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι της Αλύπας, με το νέο "καπέλο" των 5 ευρώ ανά πελάτη που επιβάλλει η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μαρίνα. Υπενθυμίζεται ότι στο τουριστικό καταφύγιο, πέρασε στα χέρια της εταιρείας Home Center Managment 1 τον Οκτώβρη του 2021, έναντι μιθώματος 300.000 ευρώ ετησίως.
Δεκάδες επαγγελματίες βρέθηκαν σήμερα στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν και να συζητήσουν με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Πάνο Βαρούχα και τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τουριστικό καταφύγιο χρησιμοποιείται κάθε καλοκαίρι από 400 και πλέον σκάφη. 

Εξοργιστικό

Όπως λέει στην "Ε" ο Πάνος Βαρούχας, «στη σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας με την εταιρεία, είχαμε προβλέψει πολύ συγκεκριμένους όρους για το τίμημα των αφιξοαναχωρήσεων. Πέρσι οι επιχειρηματίες συνεργάστηκαν χωρίς πρόβλημα. Το νέο αυτό τέλος είναι κατά τη γνώμη μου εξοργιστικό, καθώς δεν έχει προηγηθεί καμία απολύτως συμφωνία. Μάλιστα η σύμβαση εκμίσθωσης του τουριστικού καταφυγίου προβλέπει ρητά ότι οποιαδήποτε οικονομική πολιτική θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Φορέα Διαχείρισης, δηλαδή τον Δήμο» συμπληρώνει ο Π. Βαρούχας.  

Πανάκριβα τέλη

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Τουριστικών Σκαφών Σπύρος Μποζίκης λέει στην "Ε": «Από πέρσι που εκμίσθωσε η εταιρεία το τουριστικό καταφύγιο, πληρώνουμε το προβλεπόμενο τέλος ελλιμενισμού των 500 ευρώ μηνιαίως, για κάθε σκάφος. Αποδεχθήκαμε τον όρο, μολονότι το κόστος αυτό είναι υπερδιπλάσιο από άλλες μεγάλες μαρίνες της χώρας οι οποίες διαθέτουν πολύ περισσότερες παροχές. Εμείς προς το παρόν πληρώνουμε - αλλά έχουμε δει μόνο μακέτες...» 

Πολλά λεφτά

«Τον Νοέμβριο η εταιρεία μας διαβεβαίωσε ότι όλοι οι όροι θα παρέμεναν ως είχαν. Απροειδοποίητα λάβαμε ένα e-mail, που μας ανακοίνωνε ότι επιβάλλεται αυτό το "χαράτσι" χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη συζήτηση. 

Εάν το εισιτήριο κοστίζει πχ 10 ευρώ, ο επαγγελματίας είτε θα πρέπει να το επωμιστεί δίνοντας τα μισά στην εταιρεία, είτε θα αναγκαστεί να το μετακυλήσει στους εκδρομείς, βγαίνοντας εκτός ανταγωνισμού. 

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία πέρσι το καλοκαίρι πέρασαν από την Αλύπα συνολικά 340.000 επιβάτες (τουριστικά σκάφη και ημερόπλοια). Με απλά μαθηματικά, η εταιρεία επιδιώκει να εισπράξει επιπλέον 1,7 εκ. από τους επαγγελματίες» προσθέτει ο Σπύρος Μποζίκης. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ