Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανδρέας Φλώρος: Οι παραστατικές σπουδές καλύπτονται από τα υφιστάμενα ΑΕΙ

Ανδρέας Φλώρος
06 Απριλίου 2023 / 14:12

Η δημιουργία μιας νέας Ανώτατης Σχολής θα δημιουργήσει ανταγωνισμό και πίεση στα περιφερειακά πανεπιστήμια, επισημαίνει ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ζητά να προσκληθούν και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στη συζήτηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θολό» παραμένει το τοπίο όσον αφορά το ζήτημα δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Σαφής απάντηση δεν έχει δοθεί από την Νίκη Κεραμέως, περά από το ότι η δομή θα εντάσσεται στο Υπουργείο Παιδείας κι ενώ το θέμα της θεραπείας των παραστατικών Τεχνών σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ήδη εξετάζεται από Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, με μοναδικό εκπρόσωπο από πλευράς Υπ. Παιδείας τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των ΑΕΙ να βρίσκονται εκτός συζήτησης.

Το επίμαχο θέμα που βγήκε στην επιφάνεια εξαιτίας του ΠΔ 85/2022, αναδεικνύοντας το ζήτημα του αδιαβάθμητου των καλλιτεχνικών σπουδών εκτός ΑΕΙ, έχει συμπαρασύρει και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Κι αυτό διότι η πολιτεία θεωρεί, δια στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ότι στη χώρα μας δεν είχαμε ποτέ σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες, επισημαίνοντας ότι τα υφιστάμενα Τμήματα Μουσικών Σπουδών έχουν διαφορετική κατεύθυνση.

Η θέση των ακαδημαϊκών

Στη θέση αυτή οι ακαδημαϊκοί απαντούν ότι και τα πέντε Τμήματα Μουσικών Σπουδών ΑΕΙ που υπάρχουν στη χώρα καλλιεργούν σε τριτοβάθμιο επίπεδο της Τέχνη της Μουσικής, προσφέροντας ανώτατη εκπαίδευση από το προπτυχιακό μέχρι και διδακτορικό επίπεδο, με την πλειοψηφία των Τμημάτων να έχουν από την ίδρυσή τους καλλιτεχνική παραστατική κατεύθυνση με εκπαίδευση στο πλήρες φάσμα των σχετικών αντικειμένων.

Αγγίζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το θέμα «αγγίζει» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο λειτουργεί η Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών στην Κέρκυρα που απαρτίζεται από τα Τμήματα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και Μουσικών Σπουδών, όπου φοιτούν περί τους 1.400 ενεργούς φοιτητές.

Δεν ήταν ξεκάθαρη

Με τη θέση πάντως της Υπουργού να μην είναι ξεκάθαρη, όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις της, μετά το πέρας των εργασιών της 102ης Συνόδου Πρυτάνεων στην Κέρκυρα, ο Πρύτανης Ανδρέα Φλώρος δεν αποκλείει ως επόμενο στάδιο να υπάρξει ξαφνικά ένας νόμος που να δημιουργεί μια Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

«Είτε ως νέα δομή είτε ως μετεξέλιξη υφιστάμενης, η οποία δεν ανήκει όμως αυτή τη στιγμή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό είναι κάτι, το οποίο θέλουμε να το αποφύγουμε. Αν πρόκειται να διευρύνουμε τις σπουδές των παραστατικών τεχνών αυτό θα γίνει εντός των υφιστάμενων πανεπιστημιακών Τμημάτων ανά την Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει και η διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών εκτός των ΑΕΙ», επισήμανε στην «Ε» ο κ. Φλώρος.

Μάλιστα όπως είπε, η κουβέντα για δημιουργία Τμήματος Παραστατικών Τεχνών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είχε ανοίξει και πάλι το 2018, με πρωτοβουλία του Υπ. Παιδείας, στο πλαίσιο της συνένωσης του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ωστόσο για διάφορους λόγους δεν προχώρησε.

Παραγκωνίζονται

Το τοπίο πάντως έτσι όπως διαμορφώνεται δημιουργεί ένα αίσθημα «παραγκωνισμού» στα Πανεπιστήμια.

«Μπορεί αυτή τη στιγμή να προσκλήθηκαν τα Μουσικά Τμήματα για να καταθέσουν τις απόψεις τους και να υποβλήθηκε και σχετικό υπόμνημα, αλλά η κατάθεση απόψεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, έχοντας δημιουργήσει ένα πλαίσιο που αγνοεί το γεγονός ότι οι παραστατικές τέχνες, σε επίπεδο Μουσικής αυτή τη στιγμή θεραπεύονται πλήρως από τα Μουσικά Τμήματα στην Ελλάδα, προφανώς έχει θέσει τα ίδια τα Τμήματα εκτός του κάδρου των ουσιαστικών συζητήσεων. Ποιο όμως κενό πάμε να καλύψουμε; Η μοναδική έλλειψη είναι μόνο στο χορό. Μουσική και θέατρο καλύπτονται. Αν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι απόφοιτοι των Τμημάτων δεν είναι αρκετοί, να ενισχύσουμε τα υφιστάμενα Τμήματα», διευκρίνισε ο κ. Φλώρος.

Εκτίμησε πάντως ότι η δημιουργία μιας νέας Σχολής, τη στιγμή μάλιστα που η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένει, θα δημιουργήσει εύλογα έναν ανταγωνισμό με την πίεση κυρίως να διοχετεύεται στο περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια.

Να προσκληθούν τα ΑΕΙ

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Φλώρος, πρόσφατα το Τμήμα Μουσικών Σπουδών βαθμολογήθηκε με άριστα στην εξωτερική αξιολόγηση. Εν τέλει, όπως είπε, θα πρέπει να προσκληθούν τα Πανεπιστήμια να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αυτές να αξιολογηθούν από την ΕΘΑΑΕ «για να δούμε που και πόσες Σχολές να δημιουργηθούν με βάση και τις πραγματικές ανάγκες».

Ενόψει πάντως των εκλογών, το ζήτημα δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ