Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καρναβάλι της Βενετοκρατούμενης Κέρκυρας: Ιστορία, λιχουδιές & μια τολμηρή… γευστική αποπλάνηση!

LA PASTA BAR
22 Φεβρουαρίου 2023 / 14:15

Συλλέξαμε για εσάς ορισμένα καταστήματα της Κέρκυρας όπου θα βρείτε όλα τα παραπάνω στην πιο κοντινή ιταλική τους εκδοχή.

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο φαντασμαγορικούς εορτασμούς παγκοσμίως. Από τις περίτεχνες βενετσιάνικες μάσκες μέχρι τις πολυτελής μεταμφιέσεις κανένας τόπος δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Βενετία και τον εορτασμό του Καρναβαλιού της… εκτός από έναν… Την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα με τον βενετσιάνικο αέρα της.

Όπως έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ, «Μια μάσκα μας λέει περισσότερα από ένα πρόσωπο»!

Από την αρχιτεκτονική των κτιρίων, μέχρι τη γαστρονομία και τον πολιτισμό η Κέρκυρα κουβαλά μια παράδοση τουλάχιστον 450 ετών η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της Βενετίας ακόμη και σε ότι αφορά τα έθιμα του Καρναβαλιού. Σε ότι αφορά την ετυμολογία της λέξης Carnavale η λέξη αυτή προέρχεται από τις λατινικές λέξεις carne & vale που μεταφράζεται ως ο αποχαιρετισμός από το κρέας.



Την περίοδο της Ενετοκρατίας ευγενείς και αριστοκράτες έφεραν στην Κέρκυρα τα δικά τους έθιμα της Αποκριάς, τον δικό τους τρόπο διασκέδασης απογειώνοντας έτσι συνδυαστικά με τις τοπικές κερκυραϊκές παραδόσεις των ντόπιων το Κορφιάτικο καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους δεν είχαν τελειωμό αφού είχαν διοργανωθεί αποκριάτικοι χοροί όπου συμμετείχε κυρίως η ελίτ του νησιού. Μέσα στο πλήθος λέγεται πως σε μια από αυτές τις αφιερωμένες στα έθιμα του καρναβαλιού βραδιές ο διάσημος ερωτύλος Casanova είχε κάνει την εμφάνισή του σαγηνεύοντας τα γυναικεία πλήθη του νησιού και όχι μόνο!

Σύμφωνα με την παράδοση, το Βενετσιάνικο Καρναβάλι ξεκίνησε το 1162, όταν οι κάτοικοι γιόρταζαν μια νίκη επί του Πατριάρχη Aquileia. Ο εορτασμός αυτός έγινε έθιμο, το οποίο μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Μέχρι τον 16ο αιώνα, οι Βενετοί γιόρταζαν και στο νησί της Κέρκυρας το Carnevale με το δικό του στιλ και τη δική τους παράδοση.



Ας σταθούμε όμως τώρα λιγάκι στο κομμάτι της γαστρονομίας του Καρναβαλιού. Τι έτρωγαν λοιπόν στην Ιταλία τα Καρναβάλια και ποια ήταν τα λεγόμενα εδέσματα της Αποκριάς;

Πάμε να δούμε ποια ηταν τα παραδοσιακά εδέσματα των ημερών του Καρναβαλιού της κάποτε βενετοκρατούμενης Κέρκυρας αλλά και πως μπορούμε να κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι πίσω στο χρόνο απολαμβάνοντάς τα στην πιο κοντινή αυθεντική του μορφή.

Λατρεμένο ιταλικό έδεσμα των ημερών είναι οι περίφημες frittelle, ένα είδος λουκουμάδων τους οποίους οι Βενετοί έτρωγαν γεμιστούς με κρέμα βανίλιας και πασπαλισμένους άχνη ζάχαρη. Τις μέρες του καρναβαλιού παντού τηγανίζουν  frittelle όπως ακριβώς στο νησί μας μοσχοβολά κατά καιρούς λουκουμάδες.
Ωστόσο στην Emiglia Romagna πάλι είχαν και συνεχίζουν να έχουν άλλες συνήθειες. Πρόκειται για μια περίτεχνη συνταγή με αρχαίες ρίζες, τις "ταλιατέλλες του Καρναβαλιού". Η γλυκιά ζύμη πλάθεται στο μακρόστενο σχήμα του ζυμαρικού, τηγανίζεται και πασπαλίζεται με άχνη. Συνήθιζαν ωστόσο να τις απολαμβάνουν και σε αλμυρή εκδοχή.



Όμως τα χειροποίητα ζυμαρικά συνοδευόμενα συνήθως με βούτυρο, τυρί και φασκόμηλο είναι και στην Ιταλία το κατ' εξοχήν φαγητό της Αποκριάς. Ας μην ξεχνάμε ότι η τρίτη εβδομάδα της Αποκριάς είναι γνωστή και ως αυτή του τυροφάγου. Μια από τις πολλές παραδοσιακές συνταγές πέραν από τις κλασικές και πολύ νόστιμες και συχνά πολύχρωμες ταλιατέλες και παπαρδέλες, είναι τα νιόκι με τυρί όπως ρικόττα, ξηρούς καρπούς και φύλλα φασκόμηλου. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν και τα χειροποίητα cappelletti & cappellaci τα οποία είναι ζυμαρικά γεμιστά και μοιάζουν με τα ραβιόλι.



Κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση ανάμεσα στα μακαρόνια και την αρχαιοελληνική «μακαρία», ένα είδος ζυμωτής, ημίγλυκης ψυχόπιτας που σερβιριζόταν στα νεκρώσιμα δείπνα για να τιμηθεί η μνήμη του αποθανόντος. Σήμερα για τον ίδιο λόγο προσφέρουν ζυμαρικά τα Ψυχοσάββατα.

Σας αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Συλλέξαμε για εσάς ορισμένα καταστήματα της Κέρκυρας όπου θα βρείτε όλα τα παραπάνω στην πιο κοντινή ιταλική τους εκδοχή. Αποχαιρετάμε τις Απόκριες του 2023 με το απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι!
 
LUKUMAMA

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταξιδέψετε μέχρι τη γειτονική Ιταλία αφού τα αντίστοιχα fritelle του LUKUMAMA στην Ιακώβου Πολυλά 33 δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν. Σπιτικοί αφράτοι λουκουμάδες τηγανίζονται μπροστά σας με κρέμα βανίλια και πασπαλισμένοι με ζάχαρη άχνη ξεπερνούν κάθε προηγούμενο!Απολαύστε τους για πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο.



Τηλ. παραγγελίες στο 26610 80056


 
LA PASTA BAR

Το νέο αίμα του Πεζόδρομου στην Ιακώβου Πολυλά 24 ήρθε για να ανατρέψει όλα τα δεδομένα αφού πρόκειται για το απόλυτο ιταλικό streetfood. Χειροποίητα ζυμαρικά όπως φετουτσίνι, μαλφαντίνες, ριγγατόνι, ραβιόλι κ.α. παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια σας και στην πορεία εάν επιθυμείτε τα προμηθεύεστε για το σπίτι ή μαγειρεύονται μπροστά σας  βενετσιάνικα alburo ή όπως αλλιώς τραβά η όρεξη σας αφού τόσο το μενού όσο και ο σεφ «οργιάζουν»

Τηλ. παραγγελίες στο 26610 72496


 
CORFU PASTAMAΚΑΡΟΝΟΠΟΙΗΜΑΤΑ

Στην Πολυχρονίου Κωσταντά 19, το πρώτο εργαστήρι χειροποίητων φρέσκων ή ξηρών ζυμαρικών γράφει εδώ και χρόνια ιστορία. Προμηθευτείτε και για να είστε σίγουροι προπαραγγείλτε για το πιο νόστιμο γεύμα της Αποκριάς ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, παπαρδέλες, ταλιολίνι, ραβιόλι, κοφτά, λαζάνια, κανελόνια κ.α., σε διάφορους τύπους και γεύσεις που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.



Τηλ. παραγγελίες στο 2661300828 


 
RISTORANTE AL DENTE

Με παραδομένη την κουζίνα του στις αυθεντικές παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις το ΑL DENTE σας περιμένει στο ζεστό του χώρο. Θριαμβευτές στο μενού είναι ασφαλώς τα ζυμαρικά. Δοκιμάστε σπιτικά ραβιολόνε με ρικότα, αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με αυγό και παρμεζάνα, ταλιατέλες με ραγού, φρέσκα ζυμαρικά με λάδι τρούφας, ασυναγώνιστα, σπιτικά λαζάνια κ.α Με δυνατότητα παράδοσης στο χώρο σας πάρτε ένα δείγμα της σύγχρονης ιταλικής trattoria χωρίς να ταξιδέψετε ως τη γειτονική Ιταλία αφού το ristorante Al Dente αποτελεί το κατάλληλο μέρος.



Τηλ. παραγγελίες στο 26610 20205 


ΠΗΓΗ -  CUCINA ITALIANA

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΕΛΕΑΝΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ