Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με βήμα σημειωτόν η ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών

ΦΩΤΕΙΝΟΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
21 Φεβρουαρίου 2023 / 09:17

Οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το αντικείμενο του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με βήμα σημειωτόν προχωράει η ανακατασκευή του συστήματος φωτεινών σηματοδοτών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ στο μεταξύ οι βλάβες στα φανάρια εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους οδηγούς.

Σχεδόν 13 μήνες μετά την έναρξη της εργολαβίας που συμβασιοποίησε η Περιφέρεια τον Δεκέμβριο του 2021, οι ρυθμοί εκτέλεσης για την ολοκληρωτική αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου και άκρως προβληματικού συστήματος φωτεινών σηματοδοτών σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κέρκυρας είναι αποκαρδιωτικοί.

Μόλις το 30% του έργου έχει ολοκληρωθεί  και ήδη ο εργολάβος έχει πάρει μια παράταση, κάνοντας χρήση του υπ΄αριθμ. 4938/2022 Νόμου, αναφορικά με την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής των υλικών και την ολοκλήρωση των Δημοσίων Συμβάσεων για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η ενεργειακή κρίση.

Μέχρι στιγμής ο μόνος κόμβος φωτεινού σηματοδότη που έχει αποκατασταθεί πλήρως είναι στην JET OIL στα Γουβιά, από τον οποίο και άρχισε η εργολαβία. Σε ό,τι αφορά τις λοιπές εργασίες αντικαταστάθηκαν οι βρόγχοι και στους 19 φωτεινούς σηματοδότες που έχει η Περιφέρεια, ενώ εξακολουθεί και εκκρεμεί η προμήθεια των συσκευών – ρυθμιστών για τα φανάρια, ώστε να ολοκληρωθεί η εργολαβία.

Γενναία έκπτωση
                                         
Το έργο είναι π/υ 1,7 εκ. ευρώ και ως αρχική προθεσμία εκτέλεσης είχε τους 12 μήνες, με χρόνο ολοκλήρωσης και παράδοσής του, τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, κατατέθηκε αίτημα παράτασης για ακόμη έξι μήνες και έως σήμερα ένα μικρό μέρος του έχει μόνο προχωρήσει.

Σημειώνεται ότι το έργο κατακυρώθηκε στον συγκεκριμένο ανάδοχο μετά από γενναία έκπτωση που έδωσε –ανήλθε στο 60% - 65%- και με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της προσφοράς ότι μπορεί να το κατασκευάσει. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι πολύ μικρές σε σχέση με το αντικείμενο του έργου.

Τι προβλέπεται

Αντικείμενο του έργου είναι η συντήρηση, ανακατασκευή και επέκταση -όπου αυτό απαιτηθεί- των φωτεινών σηματοδοτών του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Κέρκυρας. Ειδικότερα προβλέπεται:
- Πλήρης ανακατασκευή των φωτεινών σηματοδοτών και των κόμβων
- Πλήρης σωλήνωση για τη μόνωση καλωδίων για να μην υπάρχουν προβλήματα βραχυκυκλώσεων
- Ανακατασκευή νέων πινάκων, όπου απαιτείται, για την αποφυγή νέων βραχυκυκλώσεων
- Αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτεινών σηματοδοτών με νέους λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Αυτό γίνεται γιατί οι υπάρχοντες μέχρι σήμερα λαμπτήρες πυρακτώσεως καίγονταν στους επτά μήνες, κάτι που σημαίνει ότι αν καιγόταν ένας από τους τρεις, έβγαινε εκτός λειτουργίας το φανάρι.
- Δημιουργία Κέντρου Τηλε-επιτήρησης, όπου θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται.

Τα νέα φανάρια, αφότου τοποθετηθούν, θα ελεγχθούν από κλιμάκιο του ΥΠΟΜΕΔΙ, προκειμένου να γίνει η επικύρωση του χρόνου από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ