Το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας δημιουργεί αίθουσα STEM

Με την υιοθέτηση της φιλοσοφίας STEM, η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική και τα Μαθηματικά παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη συνολική διδασκαλία
Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, που αποτελεί εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και έχει εισαχθεί στα δημοτικά και στα γυμνάσια της χώρας. Στο σχολείο ήδη τη θέση της έχει βρει η ρομποτική, ωστόσο οι δημιουργικές ανησυχίες των καθηγητών, έχουν πάει τη μάθηση ένα βήμα παραπέρα. «Έχουμε ως σκοπό το εργαστήριο δεξιοτήτων να επεκταθεί σε έναν Όμιλο, ώστε και τα παιδιά να κάνουν ρομποτική στο σχολείο, σε έξτρα ώρες εντός του ωρολογίου προγράμματος. Παράλληλα επιχειρούμε να φτιάξουμε έναν χώρο συνδυαστικής μάθησης, φιλοσοφίας STEM, επιπλέον των εργαστηρίων Πληροφορικής, Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, για να μπορούν να αναπτύσσονται εκεί κάποια σενάρια διδακτικά συνδυαστικής μάθησης και διδασκαλίας STEΜ, αλλά κυρίως εκπαιδευτικής ρομποτικής», τόνισε στην «Ε» ο μαθηματικός του σχολείου Μάριος Μαγιολαδίτης, υπεύθυνος του CorfuTech Lab.
Εξοπλισμός
Ήδη το εργαστήριο έχει εξοπλιστεί με ορισμένα κιτ ρομποτικής, ενώ το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί και από μια πίστα ρομποτικής, ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται στους διαγωνισμούς για την επίλυση προβλημάτων. «Το παράπονο που έχουν πολλοί συνάδελφοι, όπως για παράδειγμα οι Φυσικοί είναι ότι τα Μαθηματικά διδάσκονται αποκομμένα από την επιστήμη τους και πολλές φορές αναγκάζονται οι ίδιοι να εξηγούν το μαθηματικό υπόβαθρο, χωρίς αυτό να το κατέχουν τα παιδιά, γιατί δεν το έχουν διδαχθεί ακόμα. Στο εργαστήριο αυτό θα μπορούμε να κάνουμε τη διδασκαλία της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Μηχανικής ταυτόχρονα, εκτελώντας διδακτικά σενάρια μέσω της ομαδοσυνεργατικής», ανέφερε ο ίδιος. Επιμόρφωση Το εγχείρημα προϋποθέτει φυσικά και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα υποστηρίξουν την λειτουργία του εργαστηρίου. Η χρηματοδότηση για το σκοπό αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί, ώστε σύντομα το εργαστήριο αυτό να μπορέσει να υποδεχθεί τους μαθητές του σχολείου. Για την ώρα τα παιδιά παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο λειτουργίας των ρομπότ και πως μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση ενός προβλήματος, ενώ φυσικά δεν λείπουν και οι τεχνικές κατασκευές με lego και διάφορα άλλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανάπτυξη των λεπτών δεξιοτήτων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Έχει απασχοληθεί σε περιοδικές εκδόσεις και επί σειρά ετών εργάστηκε ως συντάκτρια στον "Αγγελιοφόρο", τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Β.Έλλαδας.Έχει διδάξει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας, ενώ έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Από το 2021 απασχολείται στην εφημερίδα "Καθημερινή Ενημέρωση". Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ από το 2007.