Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχιπύραρχος ο διοικητής πυροσβεστικής, Νίκος Κολοβός

Πυροσβεστική Κέρκυρας
04 Φεβρουαρίου 2023 / 20:23

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες αναλαμβάνει καθήκοντα Περιφερειακό Διοικητή Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο βαθμό του αρχιπύραρχου προήχθη ο μέχρι σήμερα Διοικητής της Πυροσβεστικής του Νομού Κέρκυρας Νίκος Κολοβός, στο πλαίσιο των κρίσεων που γίνονται σε όλες τις ένστολες υπηρεσίες αυτήν τη περίοδο. Μετά από την προαγωγή αυτή, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικής Ιονίων Νήσων. Η ανακοίνωση τοποθέτησης του κ. Κολοβού εκτιμάται πως θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Σύντομο βιογραφικό του κ. Κολοβού:

Ο Αρχιπύραρχος ( Ταξίαρχος) Νικόλαος Κολοβός γεννήθηκε το 1967 στην Κέρκυρα, είναι έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού. Απόφοιτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (2000), ειδικός στις " Στρατηγικές διαχείρισης περιβάλλοντος καταστροφών και κρίσεων", τομέας στον οποίον εξειδικεύτηκε κατά τη διάρκεια των Μεταπτυχιακών του σπουδών και έλαβε το έτος (2017) τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο από τη σχολή Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της σχολής Επίπυραγών του Πυροσβεστικού Σώματος (2012) και της σχολής Ανώτερων Επιτελών του Πυροσβεστικού Σώματος (2022) της αυτής Ακαδημίας. Πιστοποιημένος ήδη από το 2013 στα σχέδια επιστράτευσης και εμπλοκής του Πυροσβεστικού Σώματος από την παλλαϊκή άμυνα πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης (ΠΑΜ- ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ το 2017 πιστοποιήθηκε ως εκπαιδευτής ενηλίκων από τον Εθνικό Οργανισμό πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού και από το 2020 είναι πιστοποιημένος με το ευρωπαϊκό δίπλωμα πρώτων βοηθειών του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις της Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Κέρκυρας μεταξύ των οποίων και αυτήν του Διοικητή του 1ου και 2ου πυροσβεστικού σταθμού Κέρκυρας, επί οκτώ συνολικά έτη, ως Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κέρκυρας επί τρία συναπτά έτη και έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις των βαθμών του. Το 2019 συμμετείχε στο Διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στη νήσο Κέρκυρα *Safe Corfu * στο θεματικό πεδίο των φυσικών καταστροφών ως εισηγητής, με θέμα οι "Δασικές πυρκαγιές στις ζώνες μίξης δασών οικιστικών περιοχών- επιπτώσεις στην τρωτότητα του δομημένου περιβάλλοντος-Μελέτη περίπτωσης νήσος Κέρκυρα,".

Σταθμός στην επαγγελματική του καριέρα αποτέλεσε ο σεισμός του 1999 στην Πάρνηθα Αττικής όπου συμμετείχε ως επικεφαλής ομάδων διάσωσης. Έχει διεξάγει έρευνα στο Ιστορικό Κέντρο Κέρκυρας με τίτλο "Ολιστική διαχείριση ιστορικών κέντρων, όπως αυτό της πόλης της Κέρκυρας", το 2010 με προτροπή και σχεδιασμό του ίδιου εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο θεσμός των εθελοντικών εποχικών πυροφυλάκιων, στο Νησί.

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος δράσεων που αφορούν την εκπαίδευση και ενημέρωση εθελοντών γενικού πληθυσμού, πολιτιστικών συλλόγων, ευάλωτων και ευαίσθητων ομάδων καθώς και μαθητών σχολικών συγκροτημάτων σε θέματα που άπτονται του πυροσβεστικού ενδιαφέροντος. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, από την αποφοίτηση του από την Πυροσβεστική Ακαδημία το 2000 έως και σήμερα, έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής συμβάντων και τομεάρχης πεδίου σε όλα τα σοβαρά συμβάντα αστικών και δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο νησί μας, καθώς και σε όλα τα σημαντικά και απαιτητικά συμβάντα διασώσεων ορεινού πεδίου και τροχαίων ατυχημάτων εντός του νομού Κέρκυρας.