Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρνητική πρωτιά της Κέρκυρας στη χρήση κάνναβης από νέους

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
20 Ιανουαρίου 2023 / 09:23

Ακόμη και 9χρονα παιδιά κάνουν χρήση χασίς και εισπνεόμενων. Αυξητικές τάσεις και στο ηλικιακό φάσμα 20-35 ετών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξακολουθεί και «στοιχειώνει» την Κέρκυρα το σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ ακόμη και 9χρονια παιδιά έχουν περάσει το κατώφλι της Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» αναζητώντας βοήθεια.

Κι ενώ η Κέρκυρα μέχρι πριν λίγο καιρό βρισκόταν στον μέσο όρο χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητική τάση στη χρήση της κάνναβης, γεγονός που συνδέεται και με τη γεωγραφική της θέση, καθώς βρίσκεται στο δρόμο διακίνησης των ουσιών λειτουργώντας εδώ και δεκαετίες ως «κανάλι» εισαγωγών και δη από την γείτονα χώρα την Αλβανία.
 
Μέσος όρος τα 15,5 έτη
 
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), η Κέρκυρα πέρασε στην πρώτη θέση πανελλαδικά στη χρήση κάνναβης στις μαθητικές νεανικές ηλικίες (φάσμα 9 – 20 έτη) με μέσο όρο τα 15,5 έτη, όπως τόνισε στην «Ε » ο επιστημονικά υπεύθυνος του «Διάπλους» Ηλίας Μιχαλαρέας. Παράλληλα παραμένει στο μέσο όρο χρήσης ουσιών με αυξητικές όμως τάσεις στο ηλικιακό φάσμα 20 – 35 ετών.

«Παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση στη χρήση κάνναβης στο μαθητικό-νεανικό πληθυσμό. Στο Διάπλους είχαμε ακόμη και ορισμένες περιπτώσεις 9χρονων που έκαναν χρήση αυτής αλλά και εισπνεόμενων όπως κόλες και  βενζινόκολες. Από εκεί και πέρα υπάρχει συνάφεια της χρήσης κάνναβης και της χρήσης άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς το 95% που κάνει χρήση οπιούχων έχει περάσει από χρήση κάνναβης. Το γεγονός αύξησης της χρήσης στους νέους είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο κ. Μιχαλαρέας.
 
Οι αιτίες
 
Αναφερόμενος στις αιτίες, επισήμανε ότι διαπιστώνεται σοβαρό ζήτημα αποξένωσης, μοναξιάς, απομόνωσης και ρίξης των κοινωνικών σχέσεων. «Τα παιδιά είναι περισσότερο κλεισμένα στον εαυτό τους. Δυστυχώς υποχώρησε η συλλογικότητα και ο φυσικός κοινωνικός χώρος αντικαταστάθηκε από τον κυβερνοχώρο και τα κοινωνικά δίκτυα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανάδειξη της κοινωνικής ταυτότητας κατά την εφηβεία, ώστε τα παιδιά να εκφράζουν συναισθήματα, σκέψεις, να δημιουργούν και να ονειρεύονται», εξήγησε ο ίδιος.
 
Γεμάτο το θεραπευτικό πρόγραμμα
 
Η Μονάδα που ανήκει στην Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Κέρκυρας, αυτή τη στιγμή παρέχει φροντίδα σε 140 άτομα και συμβουλευτική στήριξη στις οικογένειές τους αλλά και σε κρατούμενους των φυλακών. Με βάση τα στοιχεία της πενταετίας 2013-2018 το ποσοστό αποθεραπείας κυμαίνεται στο 70% - 75%, εκ των οποίων ένα 15% υποτροπιάζει και επιστρέφει στο θεραπευτικό πρόγραμμα που είναι «στεγνό» και δεν χορηγεί υποκατάστατα.

Σημειώνεται ότι η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην ψυχοθεραπεία (ατομική, ομαδική και εναλλακτικές μορφές θεραπείας) και διαρκεί 24 μήνες, με την συντριπτική πλειοψηφία στο τέλος του ή κατά τη διάρκεια της κοινωνικής επανένταξης να βρίσκει εργασία.
 
Και συνθετικά ναρκωτικά

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Πέτρο Αργίτη, ενώ  η χρήση των οπιοειδών την τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά τρεις φορές τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε τοπικό, αντίθετα το διάστημα αυτό υπερπολλαπλασιάστηκε η χρήση των συνθετικών ναρκωτικών.

«Στην Κέρκυρα φαίνεται ότι αλλάζει η μορφή της εξάρτησης και περνάμε σε συνθετικά ναρκωτικά που σκοπό έχουν την ευχαρίστηση. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι ορατό στην Κέρκυρα. Έχουμε τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά οι Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες», διευκρίνισε ο ίδιος  αναφερόμενος  στη δυνατότητα του Street Work, με σκοπό τον εντοπισμό και την υποστήριξη των εξαρτημένων.
 
«Κανάλι» εισαγωγής ναρκωτικών η Κέρκυρα
 
Οι μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών και κυρίως κάνναβης στην Κέρκυρα προέρχονται ως επί το πλείστον από την Αλβανία. 323 κιλά μάλιστα χασίς είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί το 2020. Ωστόσο και στην Κέρκυρα γίνεται καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις ιδιωτών που διατηρούν σε γλάστρες για ατομική χρήση.

Ενδεικτικά πάντως την περσινή χρονιά στην Κέρκυρα κατασχέθηκαν κάτω από 50 κιλά κάνναβης, πάνω από μισό κιλό ηρωίνης και λιγότερο από ένα κιλό κοκαΐνης.
 
 
Και άλλες εξαρτήσεις
 
Το πρόβλημα πάντως των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στα ναρκωτικά αλλά επεκτείνεται και περαιτέρω.Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλαρέα διαπιστώνεται υπερβολική χρήση αλκοόλ στους νέους, σε μαθητές δηλαδή γυμνασίου και λυκείου με αύξηση της εξάρτησης κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό. Επιπλέον το καμπανάκι χτυπάει και για τον τζόγο και το διαδίκτυο.

«Είναι πιθανόν ο τζόγος να έχει μεγάλη συνάφεια με την περίοδο του covid .Αύξηση της εξάρτησης υπάρχει όμως και για το διαδίκτυο που σχετίζεται με την πανδημία , λόγω και του πλαισίου που είχε διαμορφωθεί τότε με τους μαθητές να περνούν πολύ χρόνο στην οθόνη λόγω και της τηλεκπαίδευσης», κατέληξε ο ίδιος.
  
 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ