Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πακέτο» αιτημάτων για να έρθουν επιτέλους γιατροί στο Νοσοκομείο Κέρκυρας

Σύσκεψη
10 Ιανουαρίου 2023 / 15:40

Κατατέθηκαν προτάσεις από πολιτικούς παράγοντες και γιατρούς για τη συνδιαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδικήσεων προς την κυβέρνηση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατόπιν εορτής κι ενώ έχουν προηγηθεί συνολικά 15 παραιτήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο, ανελήφθη η πρωτοβουλία από τη Δήμαρχο Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου για σύγκλιση σύσκεψης με τη συμμετοχή των βουλευτών του νησιού, της Περιφέρειας, δημοτικών συμβούλων και των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο αλλά και να αναζητηθούν λύσεις για την στελέχωση των Κλινικών και των Τμημάτων που «αιμορραγούν».

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ιστορικό δημαρχείο βγήκε "λευκός καπνός" με τους συμμετέχοντες να κάνουν λόγο για έναν εποικοδομητικό και επί της ουσίας διάλογο που ανοίγει το δρόμο των διεκδικήσεων προς την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Το ζήτημα της εποχικότητας, της έλλειψης ενδιαφέροντος στις προκηρύξεις προσωπικού, του φλέγοντος ζητήματος της στέγασης αλλά και του υψηλού κόστους ζωής τέθηκαν επί τάπητος στη δίωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης από το ΣΥΡΙΖΑ και Δ. Μπιάγκης από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι Αντιπεριφερειάρχες Κ. Ζορμπάς και Μ. Ανδριώτη, η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Αλ. Καλαϊτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Υγείας Σπύρος Πουλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Δρυ (Κέρκυρα 180) και Γ. Μπορμπότης (Λαϊκή Συσπείρωση), από την ΕΓΕΣΥΚ ο Ν. Πολύζος και ο Π. Αργίτης και το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μπαλανίκας.

Παροχή κινήτρων

Το κοινό πλαίσιο αιτημάτων (άμεσα και μακροπρόθεσμα) που βασίζεται στην πρόταση της Δημάρχου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά την συνδιαμόρφωσή του, ενώ κινείται στην κατεύθυνση της παροχής συγκεκριμένων κινήτρων, ώστε το νοσηλευτικό ίδρυμα να καταστεί ελκυστικό για τους γιατρούς εκτός Κέρκυρας που θα έρθουν για να το στελεχώσουν. Μεταξύ άλλων, οι διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση για τους γιατρούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές αφορούν στη θέσπιση των ακόλουθων κινήτρων:

- Μισθολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στις περιοχές αυτές, με ειδικό μισθολόγιο με αυξημένες αποδοχές.
- Φορολογικά κίνητρα. Όσοι υπηρετούν στις Α προβληματικές περιοχές να έχουν έκπτωση τουλάχιστον 30% από το φόρο εισοδήματος.
- Θεσμικά και Βαθμολογικά κίνητρα. Η υπηρεσία σε νοσοκομεία και δομές υγείας σε αυτές τις περιοχές να συνδέεται με αυξημένη μοριοδότηση για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ.
- Επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που για το υγειονομικό προσωπικό είναι ιδιαίτερα οξυμένο στις νησιωτικές περιοχές. Με τη χορήγηση ειδικού στεγαστικού επιδόματος αλλά και ένα πρόγραμμα ανέγερσης συγκροτήματος κατοικιών από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μπορεί να προσφέρει δημοτικό ακίνητο για την ανέγερση του.
- Επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων.
- Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με αποφάσεις Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και εκπροσώπηση α και β βαθμού ΟΤΑ στο ΔΣ του Νοσοκομείου.
- Τηλεφωνικό Κέντρο ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα.
- Εξασφάλιση διακομιδών από τα νησιά μας κατά τη διάρκεια που θα παραμείνει κλειστό το αεροδρόμιο.
- Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου προς όφελος της λειτουργίας του.

Μ. Υδραίου : Θετική εξέλιξη η αντικατάσταση

Ερωτηθείσα για τον χρόνο σύγκλισης της σύσκεψης και αφού προηγήθηκαν οι μαζικές αποχωρήσεις γιατρών τόνισε ότι τα προβλήματα κατέστησαν εμφανή μετά την πανδημία, ενώ όπως είπε για το θέμα του νοσοκομείου υπήρξε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το προηγούμενο διάστημα.

Όσον αφορά την αντικατάσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου Λεωνίδα Ρουμπάτη, η Μερόπη Υδραίου ανέφερε: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υποστελέχωση στο κομμάτι της υγείας δεν είναι θέμα μόνο προσώπων, είναι ένα ευρύτερο θέμα. Το ότι προχωράμε σε αντικατάσταση προσώπων και διοίκησης θεωρώ ότι στη δεδομένη χρονική στιγμή θα λειτουργήσει για ψυχολογικούς λόγους ως μια νέα αφετηρία, προκειμένου να συνεννοηθούμε και να συμβούν πράγματα προς το θετικότερο. Τη δεδομένη στιγμή είναι μια θετική εξέλιξη», επισήμανε.

Η ΠΙΝ

Για σύμπνοια από όλους τους φορείς έκανε λόγο μετά το πέρας της σύσκεψης ο Κώστας Ζορμπάς, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια προτίθεται μέσω ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτήσει την ανέγερση κατοικιών για τη στέγαση γιατρών και άλλων δημόσιων λειτουργών, εφόσον βρεθεί κάποιο οικόπεδο από το δήμο.

Οι βουλευτές

Θετικά χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Δημάρχου και ο Δημήτρης Μπιάγκης, επισημαίνοντας ότι άμεσα, πέραν του σχεδιασμού σε βάθος χρόνου, να γίνουν αυτά τα αιτήματα δυνατά στο κράτος των Αθηνών με κάθε τρόπο. Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης χαρακτήρισε επιτυχημένη τη συζήτηση που έγινε, ωστόσο όπως ανέφερε τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να γίνονται συνεχώς και κυρίως να μη έπονται των προβλημάτων αλλά να προηγούνται για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Η ΕΓΕΣΥΚ

Για δημιουργική συζήτηση με όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ Νίκος Πολύζος επισημαίνοντας ότι κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αναμένουν να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του δήμου για την προσφορά ακινήτου που θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης των γιατρών.

Η Μαρία Δρυ

Αιχμές πάντως για την πρωτοβουλία της Δημάρχου να συγκαλέσει τώρα την σύσκεψη και κατόπιν όσων έχουν συμβεί με τις μαζικές αποχωρήσεις των γιατρών άφησε η Μαρία Δρυ κάνοντας λόγο για μια κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ωστόσο διευκρίνισε ότι η παράταξη θα είναι παρούσα σε συζητήσεις που αφορούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η υγεία όποτε κι αυτές συμβούν.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ