Παρασκευή 08.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλ. Αυλωνίτης: Πώς θα καλύψει η κυβέρνηση το κενό που αφήνει το "λουκέτο" στο Χαμόγελου του Παιδιού;

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
16 Δεκεμβρίου 2022 / 10:31

Οδύσσεια, για τα 20 φιλοξενούμενα παιδιά, που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η ανακοίνωση, από τον πρόεδρο του "Χαμόγελου του Παιδιού" κ. Γιαννόπουλο, ότι η δομή της Κέρκυρας θα κλείσει οσονούπω και θα μετατραπεί σε Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, είναι μια εξόχως αρνητική εξέλιξη για την οποία είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει το Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και την Υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου, όταν με νομοθέτημά τους έθεταν προϋποθέσεις λειτουργίας αυτών» επισημαίνει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλάξανδρος Αυλωνίτης:
 
«Είχαμε επισημάνει ότι στο εν λόγω νομοθέτημα η κυβέρνηση των "αρίστων" ελάχιστα ασχολήθηκε με τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε δομής, ελάχιστα με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια για τα παιδιά που χρήζουν προστασίας, ενώ αντιθέτως υπήρξε αυστηρότατη για ζητήματα χωροταξίας και διακρίσεων μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων ή εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Δικαίως, με παρέμβασή τους 50 ακαδημαϊκοί αναρωτιούνται ποιες είναι οι έρευνες και οι βέλτιστες πρακτικές που υπαγόρευσαν τις προβλέψεις του νομοθετήματος, το οποίο κυρίως ευθύνεται για το κλείσιμο της δομής της Κέρκυρας και την Οδύσσεια, ανά την Ελλάδα, για τα 20 φιλοξενούμενα παιδιά, που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο και κοινωνικό περιβάλλον.

Επειδή οι αποφάσεις, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, πρέπει να λαμβάνονται με μόνο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των αναγκών τους, ρωτάω: Ποια μέτρα έχετε πάρει ως Κυβέρνηση για να καλύψετε ΕΣΕΙΣ τις ανάγκες των παιδιών που σας έχουν ανάγκη; Πως οδηγείτε σε κλείσιμο δομές άκρως απαραίτητες χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη κάλυψης του κενού που δημιουργείται στην τοπική κοινωνία;

Πως αντιμετωπίζετε την βαρύγδουπη δήλωση της κας. Μιχαηλίδου ότι "όλες οι δομές είναι κακοποιητικές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι το παιδί δεν έχει αποκλειστική σχέση με γονέα ή ανάδοχο"; Κι επιπλέον, πως αντέχετε να αιωρούνται δηλητηριώδεις, αποκρουστικές κατηγορίες για δομές, γνωρίζοντας ότι εξ' αυτού του λόγου επηρεάζονται το αίσθημα ασφάλειας και η ίδια η υπόσταση άλλων ιδρυμάτων που προσφέρουν έργο;
 
Χρειαζόμαστε απαντήσεις και, επειδή οι καιροί είναι πονηροί, επιβάλλεται να χυθεί άπλετο φως στα όσα μέσω διαρροών και συζητήσεων τύπου καφενείου, αναπαραγάγονται στο δημόσιο λόγο, γενικώς και αορίστως.
 
Επαναλαμβάνω, έχουμε να κάνουμε με παιδιά και εφήβους. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε, για μικροπολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους λόγους, παίζει με τη ψυχολογία και το μέλλον τους, πρέπει να μας βρει ως κοινωνία απέναντι και ενωμένους».