Κοντός: Έρχεται σωρεία προσφυγών, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές
«Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία; Αν σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη πρέπει και να αποδεικνύουμε»
Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε προ ημερών την με αριθμό 2377/2022 απόφαση της, με την οποίαν κρίθηκαν οι υπερεξουσίες που χορήγησε η νομοθεσία των τελευταίων ετών στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, καθώς κρίθηκε ευθέως αντισυνταγματική και η σύσταση τους.
Οι υπερεξουσίες αυτές, αφαιρέθηκαν απο τα Δημοτικά Συμβούλια και δόθηκαν σε ένα «ευέλικτο» όργανο, την Οικονομική Επιτροπή, με δεδομένο ότι ήταν δύσκολο να σχηματιστούν πλειοψηφίες στα Συμβούλια, αφού οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν με απλή αναλογική.
Ιδιαίτερα ευνοήθηκαν Δήμαρχοι που στον α’ γύρο των εκλογών έφεραν μικρά ποσοστά και εξέλεξαν μικρό αριθμό Δημοτικών Συμβούλων. Αυτοί βρέθηκαν με πλειοψηφία στις Οικονομικές Επιτροπές, ελέω του Νόμου.
Αυτό όμως θεωρήθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό και τώρα επιβάλλει να έχουν οι συνδυασμοί και στις Οικονομικές Επιτροπές, αλλά και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, ποσοστό Συμβούλων, κατ’ αναλογία των ποσοστών του κάθε συνδυασμού στον α’ γύρο.
Προσθέτω ότι με την νομοθεσία του 2019 στην πραγματικότητα στρεβλώθηκε και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, που από ανώτατο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετετράπη σε όργανο δευτερεύουσας σημασίας.
Μεγάλο ζήτημα μπαίνει πια για το πως θα προσαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία. Θα πάρει την πρωτοβουλία το Υπουργείο να την τροποποιήσει;
'Η θα αφήσει να δημιουργηθεί σωρεία μεμονωμένων προσφυγών προς τους Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων; Γιατί αυτό θα γίνει.
Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα μπαίνει για το αν θα αναλάβει η Κυβέρνηση την ευθύνη να τροποποιήσει τον «Νόμο Βορίδη» του 2019, που είναι εναρμονισμένος και αυτός στην λογική των υπερεξουσιών στις Οικονομικές Επιτροπές.
Οψόμεθα.
Όμως αν θελουμε να λέμε ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, πρέπει και να το αποδεικνύουμε.
Γιάννης Μ. Κοντός
Δικηγορος παρ’ Αρείω Πάγω