Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα αιτήματα των μαθητών στη Σχολική Επιτροπή: Ζητούν τα αυτονόητα...

Σχολική Επιτροπή
16 Nov 2022 / 09:07

Οι απαντήσεις των μαθητών, αποτελούν "μαθήματα" για τους εκάστοτε ιθύνοντες, καθώς τα προβλήματα που καταγράφουν δεν είναι ούτε σύνθετα, ούτε παράλογα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας να συναντηθεί με τα δεκαπενταμελή των σχολείων για να αφουγκραστεί τα προβλήματα που απασχολούν τους μαθητές.

Οι απαντήσεις στο πρώτο ερωτηματολόγιο που έλαβαν οι μαθητές, αποτελούν "μαθήματα" για τους μεγαλύτερους και κυρίως για τους εκάστοτε ιθύνοντες, καθώς τα προβλήματα που καταγράφουν δεν είναι ούτε σύνθετα, ούτε παράλογα.

Αντίθετα ο λόγος γίνεται για απλούστατα και αυτονόητα ζητήματα της σχολικής καθημερινότητας. Αφορούν αντικατάσταση εξοπλισμού λόγω φθοράς, όπως θρανία και καρέκλες, είδη υγειινής στα μπάνια, επισκευές και βαψίματα. Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι ανάμεσά στις ανάγκες τους, οι μαθητές καταγράφουν αντικείμενα χαμηλής αξίας, όπως κάδους απορριμμάτων, κουρτίνες, ακόμα και κρεμάστρες για τα μπουφάν τους (!).
Στα εξίσου αυτονόητα συγκατελέγεται και η ανάγκη των παιδιών για δημιουργικές - καλλιτεχνικές δράσεις ή και εθελοντικές, όπως βάψιμο τοίχων από τους ίδιους τους μαθητές.

Τους ακούμε

«Ο σκοπός αυτής της ανοιχτής γραμμής με τους μαθητές είναι να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και τους ακούμε» λέει στην "Ε" ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Κώστας Κωστάλης. Εντυπωσιάστηκα με την ανταπόκρισή τους και αυτό ήταν το πρώτο από τα Λύκεια που ανταποκρίθηκαν».

«Είναι αλήθεια ότι πολλά από αυτά που ζητούν, είναι επισκευές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, όπως π.χ. τα παλιά γήπεδα μπάσκετ. Υπάρχουν θέματα που είναι εντός των αρμοδιοτήτων της Σχολικής Επιτροπής και μπορούμε να ικανοποιήσουμε, όπως ο ηλεκτρονικός ή άλλος εξοπλισμός, ή τη χρηματοδότηση για μια σχολική παράσταση. Ήδη έχουμε εγκρίνει κονδύλι 1200 ευρώ στο 1ο Λύκειο  για την πραγματοποίηση σχολικής παράστασης».

«Υπάρχουν άλλα θέματα που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της σχολικής επιτροπής, όπως λ.χ. η αντικατάσταση των θρανίων που έχει ένα μεγάλο κόστος το οποίο είναι στην ευθύνη του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, ή οι κτιριακές επισκευές, που είναι θέμα των Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι όμως σημαντικό να καταγράφονται οι ανάγκες».  
«Πάντως εάν την τελευταία δεκαετία τακτοποιούνταν κάθε χρόνο και από ένα σχολείο, τώρα δεν θα υπήρχαν ελλείψεις» τονίζει ο Κώστας Κωστάλης.

Εκπρόσωπος μαθητών στη Σχολική Επιτροπή

«Έχουμε ήδη συζητήσει με τους μαθητές, προκειμένου να ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους μέσα από τα δεκαπενταμελή των επτά Λυκείων, που θα συμμετέχει στη Σχολική Επιτροπή, άλλωστε η συμμετοχή εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας προβλέπεται από τον νόμο. 
Αρχίσαμε τις επαφές μας κατ' αρχήν με μαθητές Λυκείου με πολύ θετικές αντιδράσεις και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και με τα Γυμνάσια». 
 
Η διαδικασία

Στην πρώτη τους συνάντηση συμφωνήθηκε να μοιραστούν ερωτηματολόγια σε κάθε ένα μαθητή 1ης, 2ας και 3ης Λυκείου ξεχωριστά. Το ερωτηματολόγιο ζητούσε από τους μαθητές να συμπληρώσουν τον αριθμό τάξης/τμήματος τους και ακολούθως να αναφέρουν 4 (ή περισσότερα) πράγματα που θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν για την βελτίωση της σχολικής ζωής καθώς και μία ανεξαρτήτως σημασίας προσθήκη που θα ήθελαν να γίνει.

«Προς μεγάλη ικανοποίησή μας, περισσότερο του 90% των μαθητών ανταποκρίθηκαν σε αυτή την προσπάθειά μας, επιστρέφοντας πάνω από 250 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια με παραγωγικά σχόλια αλλά και προβλήματα που χαίρουν άμεσης αντιμετώπισης. Αφού τα συλλέξαμε, τα ταξινομήσαμε σε 3 κατηγορίες: πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και δημιουργικές προτάσεις» σημειώνει ο Κ. Κωστάλης.

Τα αιτήματα

Ακολουθούν τα αιτήματα μαζί με τον αριθμό των μαθητών που τα ανέφεραν:

Πρωτεύοντα
- Αθλητικός εξοπλισμός (μπασκέτες, τέρματα, δίχτυ βόλεϋ) (110)
- Πίνακες με μαρκαδόρο (77)
- Τουαλέτες (επισκευή, συντήρηση) (63)
- Αναβάθμιση εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων (βάψιμο, προσθήκη πράσινου) (63)
- Βάψιμο τάξεων (47)
- Υ.Ε (μπάλες, χάρτες, κοκ) (39)
- Κάδοι (σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο) (33)
- Προτζέκτορες, Υπολογιστές (29)
- Επισκευή οδοστρώματος (23)

Δευτερεύοντα
- Περισσότερα παγκάκια (59)
- Κουρτίνες στις τάξεις (36)
- Είδη υγιεινής στις τουαλέτες (29)
- Αντικατάσταση χαλασμένων καρεκλών και θρανίων (16)
- Κρεμάστρες σε κάθε τμήμα (14)
- Ανακαίνιση και χρήση αμφιθεάτρου (14)

Δημιουργικές Προτάσεις
- Βάψιμο τοίχων από μαθητές (23)
- Συγκρότηση σχολικών ομάδων (10)
- Πάρκινγκ ποδηλάτων 

Ανατροφοδότηση

«Είναι πεποίθησή μας ότι το σχολείο δεν είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά μέρος της κοινωνίας.Τα αιτήματα αυτά, αποτελούν την εικόνα των μαθητών για το σχολείο μας καθώς και τα σημεία στα οποία αυτό υστερεί. Μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας επιδιώκουμε την ικανοποίηση τους, που με συμβολή των παιδιών μπορεί να γίνει πραγματικότητα». 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ