Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ασχολίαστη άφησε την προσφορά του Ράμα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ
13 Ιουλίου 2022 / 19:01
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε να πλέξει το εγκώμιον της συνεπούς και πρόθυμης Αλβανίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Ναυτική βάση στην Αδριατική με περιβαλλοντικές πρόνοιες για την κλιματική αλλαγή» (σ.σ.!), πρότεινε στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Κι εκείνος δεν απάντησε. Τουλάχιστον στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε την συνάντηση των δυο. Προτίμησε να εξάρει την αλβανική συμβολή στις δράσεις της Συμμαχίας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στα όσα διημοίφθησαν μεταξύ τους και για τα οποία μίλησε ο Αλβανός πρωθυπουργός. 

Από τον Έντι Ράμα το βάρος έπεσε στο αίτημα συμπερίληψης του Κοσσυφοπεδίου στο πρόγραμμα Συνεργασίας για την Ειρήνη της Συμμαχίας. «Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να ενταχθεί. Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι είπε ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη, που θεωρείται πρόδρομος της πλήρους ένταξης. Ωστόσο, η πορεία της παραμένει περίπλοκη, καθώς η ένταξη απαιτεί συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη, την οποία δεν μπορεί να επιτύχει λόγω έλλειψης αναγνώρισης από την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία».

Ο Ράμα παρουσίασε επίσης στον Στόλτενμπεργκ την πρόθεση της Αλβανίας να προσθέσει στην υποδομή και την επιμελητεία της Συμμαχίας, θέτοντας στη διάθεση του ΝΑΤΟ, μια ναυτική βάση, η οποία θα μπορούσε να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής από την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Τα Τίρανα πρόσφεραν τη δεκαετία του 2000 τους αλβανικούς ναυστάθμους Δυρραχίου και Αυλώνας (σ.σ. άλλοτε και σοβιετικής διαχείρισης) σε Αθήνα και Άγκυρα, προκειμένου να ανακαινισθούν και να χρησιμοποιηθούν έτσι για το προσεχές χρονικό διάστημα. Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία ώστε να παρελάσουν ξανά οι φαντάροι της στον Αυλώνα, εκατό χρόνια μετά. Η Ελλάδα αξιολόγησε την πρόταση και δεν ανταποκρίθηκε. Τώρα ο Ε. Ράμα επιστρέφει με πρόταση προς το ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο Πόρτο Ρομάνο στο Δυρράχιο. Τα σχέδια για τη μετατροπή του υπάρχοντος λιμανιού σε ναυτική βάση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο στις αρχές Ιουλίου. Το παρακείμενο λιμάνι του Δυρραχίου, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, πρόκειται να ανακαινιστεί μέσω μεγάλης παραχώρησης σε εταιρεία των Εμιράτων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Αλβανία για την συνεχή υποστήριξή της και την ευθυγράμμισή της, καθώς και για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, τη Λετονία και τη Βουλγαρία. Συνεχάρη επίσης τη χώρα που ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία μετά την επίσημη αίτησή τους για ένταξη στη συμμαχία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.