Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καθιερώνεται η 7η Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Ναυμαχία της Ναυπάκτου
10 Ιουνίου 2022 / 13:35

Η ομόφωνη απόφαση είχε ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 28/8/21 και έγινε νόμος του κράτους με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 6/6/22.

Καθιερώνεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δημόσια εορτή τοπικού χαρακτήρα η 7η Οκτωβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) που έλαβε χώρα στο Ιόνιο Πελάγος το 1571, για την υπεράσπιση των αρχών του Δυτικού Κόσμου ενάντια στον Οθωμανικό Στόλο.

Η ομόφωνη απόφαση είχε ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 28/8/21 και έγινε νόμος του κράτους με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 6/6/22.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Αντίπαλοι, τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και η Οθωμανική Αυτοκρατορία και έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.

Στο κάλεσμα του Χριστιανικού Στόλου ανταποκρίθηκαν πολλές χιλιάδες Επτανησίων τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Από την Κέρκυρα συμμετείχαν τέσσερα πλοία:  
- Χριστός της Κέρκυρας με επικεφαλής τον Χριστόφορο Κοντόκαλη
- Αετός της Κέρκυρας με τον πλοίαρχο Πέτρο Μπούα
- Αγιος Μιχαήλ υπό τον Κοκκίνη
- Άγγελος της Κέρκυρας υπό τον Στυλιανό Χαλικιόπουλο

Οι νεκροί καθολικών ευγενών θάφτηκαν στην εκκλησία των Annunziata στην Κέρκυρα (μεταφέρθηκαν μετά τον βομβαρδισμό των Γερμανών στις 13 Σεπτεμβρίου 1943 στο καθολικό νεκροταφείο στην Κέρκυρα) ενώ οι ευγενείς νεκροί της Ορθόδοξης θρησκείας θάφτηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. με το όνομα "Dei Vechi" και οι μη ευγενείς σε μια μικρή εκκλησία έξω από τα τείχη της Κέρκυρας που ονομάζεται "Dei martiri" . Πολλοί Οθωμανοί κρατούμενοι, ιδιαίτερα οι πολύ εξειδικευμένοι και πολύ εκπαιδευμένοι τοξότες και ξυλουργοί, σκοτώθηκαν από τους Ενετούς, και οι δύο ειδικότητες για να εκδικηθούν τους κρατουμένους που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους σε προηγούμενες περιπτώσεις, και για να αποτρέψουν την τουρκική ναυτική ανάκαμψη. Στη συνέχεια, τα πλοία επέστρεψαν στη Νάπολη. Η σημαία της τουρκικής ναυαρχίδας του Alì Pascià, που ελήφθη από δύο πλοία των Ιπποτών του Santo Stefano, το "Capitana" και το "Grifona", βρίσκεται στην Πίζα, στην εκκλησία αυτής της τάξης.

Με πληροφορίες από Corfu Museum.gr