Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιμπούλη - Τριανταφυλλούδης: Γιατί ψηφίσαμε αρνητικά στο θέμα της απόσυρσης των κάδων

Φανή Τσιμπούλη
20 Απριλίου 2022 / 12:15

«Η διαφωνία μας δεν έγκειται μόνο στον άστοχο προγραμματισμό της δημοτικής πλειοψηφίας, στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και στην κατά την άποψή μας, αλλαγή της οικονομικής ισορροπίας της σύμβασης υπέρ του συγκεκριμένου αναδόχου-εργολάβου!»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αρνητική τους ψήφο αναφορικά με την τροποποίησης της σύμβασης με τον εργολάβο, για τη συλλογή απορριμμάτων πόρτα - πόρτα στο ιστορικό κέντρο, αιτιολογούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, Φανή Τσιμπούλη  και Γιάννης Τριανταφυλλούδης, σε συνέχεια του δημοσιεύματος της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Το πλήρες κείμενο, όπως καταγράφεται και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής:

Στην εξαιρετική διαδικασία του άρθρου  132 Ν. 2412/2016, υπάγονται οι περιπτώσεις που, μεταξύ άλλων,  οι τροποποιήσεις της αρχικής σύμβασης, ανεξαρτήτως της αξίας τους, δεν είναι ουσιώδεις κατά την έννοια της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου.

Σύμφωνα με την παρ. 4, μία τροποποίηση θεωρείται ουσιώδης όταν πληροί μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) η τροποποίηση εισάγει όρους οι οποίοι, εάν είχαν αποτελέσει μέρος της αρχικής διαδικασίας σύναψης σύμβασης, θα είχαν επιτρέψει τη συμμετοχή διαφορετικών υποψηφίων από αυτούς που επιλέχθηκαν αρχικώς ή στην αποδοχή άλλης προσφοράς από εκείνη που επελέγη αρχικώς ή θα προσέλκυαν και άλλους συμμετέχοντες στη διαδικασία σύναψης σύμβασης,

β) η τροποποίηση αλλάζει την οικονομική ισορροπία της σύμβασης ή της συμφωνίας-πλαίσιο υπέρ του αναδόχου, κατά τρόπο που δεν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση ή συμφωνία-πλαίσιο, επιβάλλεται δε οι ειδικότεροι αυτοί λόγοι να προκύπτουν με σαφήνεια και πληρότητα από τα στοιχεία του φακέλου.

γ) η τροποποίηση επεκτείνει σημαντικά το αντικείμενο της σύμβασης ή της συμφωνίας-πλαίσιο,

δ) όταν νέος ανάδοχος υποκαθιστά εκείνον στον οποίο είχε ανατεθεί αρχικώς η σύμβαση σε περιπτώσεις διαφορετικές από τις προβλεπόμενες στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1.

Εν προκειμένω, η τροποποίηση που εισηγείται η υπηρεσία καθαριότητας ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 265.147,94 ευρώ, ποσό υψηλότατο που σε κάθε περίπτωση, εμπίπτει στη  περίπτωση α της ως άνω διάταξης και συγκεκριμένα, αν από την αρχή είχε προστεθεί στον προϋπολογισμό του έργου , θα προσέλκυε κι άλλους υποψηφίους   και πιθανόν να υπήρχαν κι άλλες μικρότερου κόστους , προσφορές. Εξάλλου το θέμα αυτό έχει κριθεί ήδη από το Ζ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού συνεδρίου, με την υπ’ αριθμ. 684/2021 πράξη του, κατά τον έλεγχο της νομιμότητας του σχεδίου τροποποίησης της 18395/3-6-2021 σύμβασης αποκομιδής του Δήμου κεντρικής K. Κέρκυρας με την ENACT.

Επίσης, σύμφωνα με το εδάφιο β του παραπάνω άρθρου, στην εισήγηση της υπηρεσίας πρέπει να εκτίθενται με πληρότητα και σαφήνεια οι ειδικότεροι  λόγοι που υπαγόρευσαν την τροποποίηση της σύμβασης και να προκύπτουν αυτά από τα στοιχεία του φακέλου της υπηρεσίας. Στην περίπτωσή μας, μια αοριστολογία περί οπτικής ρύπανσης λόγω των υπέργειων κάδων, του ιστορικού κέντρου και αναδυόμενης δυσοσμίας από την υπερσυγκέντρωση των απορριμμάτων, αναφέρει η υπηρεσία, γεγονότα που καταδεικνύουν έλλειψη επιμέλειας και συνετού προγραμματισμού, τα οποία κοστολογούνται για τον κερκυραίο πολίτη στο ποσό των 265.147,94 ευρώ!!!!!!!!! 

Πέραν τούτου κανένα στοιχείο δεν κατατίθεται αναφορικά με τη στελέχωση, τον εξοπλισμό, το στόλο οχημάτων που σήμερα διαθέτει η υπηρεσία, που να δικαιολογεί την απόφασή της και να αλλάξει το σχεδιασμό της σε σχέση με το πρόγραμμα αποκομιδής στην παλιά πόλη και το έργο αυτό να το δώσει σε ιδιώτη, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας, γεγονός για το οποίο ουδεμία εξουσιοδότηση έχει η δημοτική αρχή.

Σημειωτέον δε, πως ο πρόσφατα ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2022, ως προς το κεφάλαιο των ανταποδοτικών τελών είναι ελλειμματικός , υπό τη έννοια ότι τα έσοδα  της καθαριότητας (8 εκ. ευρώ)  είναι κατά πολύ λιγότερα από τα έξοδά της τα οποία ανέρχονται σε (11.εκ. ευρώ) με  αυξητική πορεία, δυστυχώς,  και ολέθριες συνέπειες στα οικονομικά στοιχεία τόσο της υπηρεσίας καθαριότητας όσο και του Δήμου εν γένει, αφού υποχρεωτικά θα τα καλύψει παίρνοντας από  άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού, πράγμα το οποίο σημαίνει στέρηση άλλων υπηρεσιών από τους δημότες!