Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απολύθηκε η Εισαγγελέας Μ. Τατάκη για την υπόθεση των δικογραφιών

Δικογραφίες
15 Απριλίου 2022 / 18:34

ΑΘΗΝΑ. Εκτός δικαστικού σώματος (και χωρίς δικαίωμα μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία) τέθηκε χθες από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου,

η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας που ειχε διατελέσει και η επικεφαλής της Εισαγγελία και όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr κατηγορείται για την εξαφάνιση δικογραφιών.
 
Η 3η κατά σειρά Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον περασμένο Δεκέμβριο, προχώρησε στην απόλυση συνολικά δυο από τους 6 δικαστές που είχαν παραπεμφθεί και ανέβασε τον αριθμό των απολυθέντων σε 15 τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για την πρώτη , εδώ και πολλά πολλά χρόνια, οργανωμένη προσπάθεια εκκαθάρισης της Δικαιοσύνης στα του οίκου της , με πρωτοβουλία της Προέδρου Μαρίας Γεωργίου και του εισαγγελέα Βασ. Πλιώτα για περιπτώσεις δικαστών που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Απολύσεις δικαστών: Η απόφαση

Η Ολομέλεια αποφάσισε την απόλυση 2 δικαστών (ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό σε 15)  για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων ενώ σε μία πρόεδρο Πρωτοδικών, επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών. Στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δυο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών, απαλλάχθηκε ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Η Κέρκυρα

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της οριστική απόλυσης εισαγγελέας Πρωτοδικών η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα (τώρα είναι στην Αθήνα) είχε 3.010 εκκρεμείς δικογραφίες και φέρονται να αγνοούνται 153.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Ολομέλεια , όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν , εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!  Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων.

Τι είπε

Η Εισαγγελέας έστειλε στην Ολομέλεια «αγγελιοφόρο» δικηγόρο να υποβάλλει αίτημα αναβολής επικαλούμενη υποστηρίζοντας ότι :

1) Έχει υπέρταση, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση που συνιστούσε τη μη μετακίνησή της επί πέντε ημέρες, μέσα στις οποίες ήταν και η ημέρα σύγκλησης της Πειθαρχικής Ολομέλειας και
2)  ο συνήγορος της  έχει  άλλες δίκες εκτός Αθηνών και δεν μπορεί να παραστεί.
Το αιτημα με πρόταση του κ. Πλιώτα,  απορρίφθηκε και η Ολομέλεια προχώρησε στην σχετική διαδικασία. Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα. 

Ο  κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά  και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Τελικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.


Πηγή: dikastiko.gr