Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούν τοπικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΣΥΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
24 Μαρτίου 2022 / 13:08

Στάση αναμονής τηρεί η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας μέχρι τη λήξη της πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την υπογραφή τοπικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού διεκδικεί το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας.

Την πρότασή του μάλιστα για συλλογική σύμβαση εργασίας αναμένεται να καταθέσει προς την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ξενοδόχοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής μέχρι τη λήξη της πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης στα τέλη του 2022.

Το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας τέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα μετά από πρόσκληση των Συνδικάτων Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων με τη συμμετοχή 23 κλαδικών σωματείων και 22 επιχειρησιακών, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός σε όλες αυτές τις περιοχές και ενιαία δράση για την διεκδίκηση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της διεύρυνσης των εισοδημάτων.

«Όλα αυτά δεν μπορούν να διεκδικηθούν εκτός από τον αγώνα στο δρόμο με συλλογική σύμβαση όπου είναι και ο στόχος αυτού του αγώνα, να καταλήξει στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα διευρύνει και τα δικαιώματα αλλά και τα εισοδήματα ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης.

Ενιαίο σχέδιο σύμβασης

Όπως είπε, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ενιαίο σχέδιο σύμβασης και για τον επισιτισμό αλλά και για τα ξενοδοχεία, το οποίο αφού τεθεί υπόψιν των γενικών συνελεύσεων των Σωματείων θα κατατεθεί άμεσα ως πρόταση είτε προς τους ξενοδόχους είτε ως προς τις Ενώσεις τους για να υπογραφούν τοπικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

«Μπροστά μας για την διεκδίκηση αυτή βάζουμε την 6η του Απρίλη, ημέρα πανελλαδικής απεργίας για το εισόδημα ενάντια στη φτώχεια, την Πρωτομαγιά και ταυτόχρονα κλιμακώνουμε με απεργιακή κινητοποίηση στα μέσα Ιουνίου με στόχο να πετύχουμε την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων, τις οποίες θα έχουμε καταθέσει προς την εργοδοσία μέσα στον Απρίλιο στις κατά τόπους δηλαδή Ενώσεις ξενοδόχων αλλά και σε μεμονωμένους ξενοδόχους τις προτάσεις μας για συλλογική σύμβαση εργασίας», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε, ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας βγάζει ως πρόταση ένα μικρό μέρος της απώλειας που υπέστησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, λόγω πανδημίας σε μια χρονιά όμως που φαίνεται ότι θα είναι κερδοφόρα και με μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με τον κ.Πελάη στη σύμβαση αυτή τίθενται συγκεκριμένα ζητήματα σε ότι αφορά τον όγκο εργασίας αλλά και θεσμικά ζητήματα, ενώ η πρόταση που θα κατατεθεί στην Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας θα παρουσιαστεί και στα ΜΜΕ.

Πόσοι ωφελούνται

Όπως είπε η σύμβαση αυτή εφόσον υπογραφεί, αφορά τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των μελών της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας ανέρχονται στις 3.500- 4.000, ενώ σχετική πρόταση θα καταθέσει το Συνδικάτο και στα μη μέλη της Ένωσης, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από το σύνολο των 6.000 περίπου στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.

Στάση αναμονής

Ωστόσο όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης ο,τιδήποτε αποφασιστεί θα συμβεί μετά τη λήξη της πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης στα τέλη του 2022. «Είμαστε σε στάση αναμονής. Καταλαβαίνουμε ότι το κόστος  της διαβίωσης και της επιβίωσης έχει ανέβει πολύ, όπως το ίδιο συμβαίνει με τα κόστη στα ξενοδοχεία. Οι τιμές στα ξενοδοχεία δεν έχουν αλλάξει και πλέον έχει δημιουργηθεί πρόβλημα καθώς και οι κρατήσεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν παγώσει», σημείωσε ο ίδιος.
 
Γενική συνέλευση

Εξάλλου τη Δευτέρα 28 Μαρτίου στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο ΕΚΚ η ετήσια Γενική Συνέλευση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού με τα εξής θέματα:
Διοικητικός Απολογισμός
Σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα
Οικονομικός Απολογισμός
Οικονομικός Προϋπολογισμός 2022
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ