ΕΔΕΥ: Ολοκληρώθηκε η 2η θαλάσσια έρευνα υδρογονανθράκων στο Β. Ιόνιο
«Οι σεισμικές έρευνες δεν συνδέονται με τις εκθαλασσώσεις ζιφιών στην Κέρκυρα» δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ, Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των ερευνών που ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 στο Νότιο Ιόνιο. Ο στόχος των ερευνών που ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας, έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το ενεργειακό κόστος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και επικεντρωνόμαστε σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας του εφοδιασμού.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η επεξεργασία των συλλεγμένων δεδομένων προκειμένου να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η ποιότητα και η ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων εργασιών αποτελούν προτεραιότητα προκειμένου να ωριμάσουν οι σχετικές επενδυτικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες περιοχές.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΔΕΥ
Πεδίο ερευνών: Ιόνιο Πέλαγος, Μπλοκ Ιόνιο, έκταση 6. 671 km2, Διαχειριστής: Ελληνικά Πετρέλαια.
Μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που εφαρμόστηκαν:
- Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
- Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στο πλοίο που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
- Διπλασιασμός της ακτίνας της ζώνης ασφαλείας έως 1,5 χιλιόμετρα γύρω από το πλοίο που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
- Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε ερευνητικής δραστηριότητας.
- Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για την μέτρηση των επίπεδων θαλάσσιου θορύβου και τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
- Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
- Παρακολούθηση από ξηράς και αέρος των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
- Περιβαλλοντική παρακολούθηση των καταφυγίων άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τηλεμετρικής παρακολούθησης χελωνών καρέτα-καρέτα με συσκευές εντοπισμού GPS.
- Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.
Οι εκθαλασσώσεις ζιφιών στην Κέρκυρα
Σημειώνεται ότι αναφορικά με το περιστατικό των τριών ζιφιών, που εκθαλασσώθηκαν στην παραλία Αρίλλα στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας και στον Άγιο Γόρδιο, στο κέντρο των δυτικών ακτών της Κέρκυρας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ, Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος είχε πρόσφατα δηλώσει: «Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι αυτό το τραυματικό και λυπηρό περιστατικό δε συνδέεται άμεσα με τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή. Όπως αναφέρθηκε και από τους ίδιους τους ειδικούς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι εκθαλασσώσεις των ζιφιών προκλήθηκαν από τις τρέχουσες σεισμικές έρευνες.»
Η ΕΔΕΥ ΑΕ σημειώνει ότι σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο χωρίς προηγούμενα περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κυπαρισσιάκο κόλπο, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών ακολούθησε εναέρια επιθεώρηση των ακτών για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπήρξε περιστατικό εκθαλάσσωσης. Αντίθετα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εκθαλασσώσεις έχουν παρατηρηθεί στη περιοχή και στο παρελθόν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, το 1996, το 1997 και το 2011 σε περιόδους που δεν πραγματοποιούνταν σεισμικές μελέτες.
Απότομη αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας
Αν και η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει πιθανές επιπτώσεις στην θαλάσσια ζωή, ο εκβρασμός κητωδών δεν έχει τεκμηριωθεί ότι συσχετίζεται με σεισμικές έρευνες. Οι εκβρασμοί κητωδών συσχετίζονται με στρατιωτικές ασκήσεις και την ξαφνική χρήση σόναρ ισχυρής έντασης ή και με άλλα σημαντικά θαλάσσια γεγονότα. Παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε αξιόπιστες πληροφορίες για την λειτουργία ισχυρού σόναρ, η ΕΔΕΥ ΑΕ, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κάποια στρατιωτική άσκηση στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε το περιστατικό με το φλεγόμενο οχηματαγωγό Euroferry Olympia, στα ανοιχτά της Κέρκυρας, το οποίο οδήγησε σε απότομη αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας κατά τις προσπάθειες διάσωσης.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην θαλάσσια ζωή, η ΕΔΕΥ ΑΕ μεριμνά για την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων προστασίας που προβλέπονται στα εγκεκριμένα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται έχουν λάβει ορισμένα πρόσθετα μέτρα προστασίας που όχι μόνο πληρούν τα πρότυπα που ορίζονται στη νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, αλλά στην πραγματικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά τα πρότυπα.
Συμπερασματικά, σεισμικές έρευνες πραγματοποιούνται διαρκώς για πολλές δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι έρευνες προκάλεσαν εκθαλασσώσεις. Σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο χωρίς κανένα άλλο περιστατικό. Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής της χώρας μας αποτελεί εθνική προτεραιότητα, και αυτός είναι ο λόγος που όλες αυτές οι σχετικές δραστηριότητες διενεργούνται με τρόπους που υπερβαίνουν τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, η ενεργειακή ανεξαρτησία και το κόστος της ενέργειας είναι επίσης προτεραιότητες.
Οι αντιδράσεις
Γνωρίζουμε φυσικά ότι υπάρχουν οργανώνεις που απαιτούν να σταματήσουμε αμέσως τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά αυτό απλά δεν είναι ρεαλιστικό. Η ζήτηση στην Ελλάδα για φυσικό αέριο το 2021 ήταν 6,5 bcm και αυτή προβλέπεται να αυξηθεί σε 9,5 bcm μέχρι το 2030. Αντίθετα αυτό που είναι ρεαλιστικό, και είναι ένας ξεκάθαρα διατυπωμένος εθνικός στόχος που η ΕΔΕΥ υποστηρίζει πλήρως, είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και καθαρό ενεργειακό μείγμα. Σήμερα υπάρχει καθολική αποδοχή από τους ειδικούς ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με δίκαιο τρόπο που να προστατεύει από την ενεργειακή εξάρτηση και το κόστος της ενέργειας, το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ ΑΕ δήλωσε επίσης: «Ελπίζω με αυτόν το σύντομο σχολιασμό να αρθεί κάθε ανησυχία και να είναι πλέον σαφές ότι όλες οι σημαντικές αυτές προτεραιότητες, δηλαδή τόσο η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος όσο και η προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μπορούν να διασφαλιστούν παράλληλα.»