Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο ζιφιοί εκβράστηκαν ταυτόχρονα στον Αρίλλα και τον Αη Γόρδη (video)

Ζιφιός
20 Φεβρουαρίου 2022 / 12:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες για την προσάραξη τουλάχιστον 2 ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε παραλίες της Κέρκυρας.

Tο πρώτο περιστατικό συνέβη στον Αρίλλα και οι κάτοικοι κατάφεραν να βοηθήσουν το κήτος να ξαναμπεί στη θάλασσα.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στην παραλία του Αη Γόρδη, όπου ο ζιφιός παγιδεύτηκε στην άμμο ανάμεσα στα βράχια. 

Στο σημείο βρίσκεται ήδη το Λιμενικό Παλαιοκαστρίτσας μαζί με ανθρώπους του Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών - Αρίων. 




Ήδη έχει ενημερωθεί η Κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ η κ. Αναστασία Κορονάκη για να κάνει αυτοψία.

Μιλώντας στην "Ε" ο Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Γαστεράτος, εκτιμά ότι είναι πιθανό τα γεγονότα αυτά να συνδέονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. «Τα κήτη αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι κολυμπάνε πολύ βαθιά για να βρουν τροφή, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα τρία χιλιόμετρα βάθος. Με τις σεισμικές έρευνες τρομάζουν και ανεβαίνουν απότομα προς την επιφάνεια της θάλασσας, παθαίνουν δηλαδή ότι και οι δύτες» αναφέρει.

«Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφόρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γαστεράτο έχει ενημερωθεί επίσης ο Υφυπουργός κ. Αμυράς στο ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών-Πέλαγος. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ