Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρίτων Αρσένης: Καμία ξεκάθαρη απάντηση από το Υπ. Περιβάλλοντος για τις σεισμικές έρευνες

Κρίτων Αρσένης
01 Μαρτίου 2022 / 16:20

«Συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες στο Ιονίου. Το υπουργείο αρνείται να απαντήσει αν γίνονται με δική του άδεια» επισημαίνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Αναλυτικά:
Οκτώ ολόκληρες ημέρες μετά τον πρώτο από τους τρεις εκβρασμούς ζιφιών στην Κέρκυρα, και ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το αν έχουν διακοπεί οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή.
 
“Να μας εξηγήσετε για ποιον λόγο δε βγάλατε επίσημη ανακοίνωση για τη διακοπή, γιατί μαθαίνουμε από δημοσιεύματα για τη διακοπή. Δε γνωρίζουμε μέχρι πότε είναι η διακοπή, δε γνωρίζουμε αν νόμιμα συνεχίζει το πλοίο να κάνει έρευνες ή όχι”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.
 
Ξανά και ξανά κάλεσε ο Κρίτων Αρσένης τον υπουργό να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν έχουν διακοπεί οι σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του εκβρασμού των ζιφιών στο Ιόνιο. Κάθε φορά, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει καθαρά. Ζήτησαν, μας είπε, από το πλοίο να απομακρυνθεί από την περιοχή και να αναστείλει τις ηχητικές του έρευνες μέχρι να δουν την εξέλιξη του φαινομένου. Αν δεν έχει τηρηθεί κάποιος περιβαλλοντικός όρος κατά τις εργασίες της σεισμικής έρευνας του πλοίου, είπε ο κ. Αμυράς, “δε θα επιτρέψουμε ούτε μισό ναυτικό μίλι να κάνει”. “Εμείς βλέπουμε στους χάρτες τις τελευταίες δύο μέρες -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- πως το πλοίο που κάνει σεισμικές έρευνες πηγαίνει πάνω-κάτω στις ίδιες περιοχές”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
 
Η ΕΔΥΕ -που εξέδωσε ανακοίνωση πάνω από μία εβδομάδα μετά το περιστατικό, λίγο πριν τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μας- επιχειρεί να συνδέσει τους εκβρασμούς, μεταξύ άλλων, με το φλεγόμενο οχηματαγωγό Euroferry Olympia, το οποίο οδήγησε, λέει, σε απότομη αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας. Δηλαδή αύξηση κυκλοφορίας στις ελληνικές θάλασσες πρώτη φορά βλέπουμε;
 
Πάνω στο πλοίο, είπε ο υπουργός, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητοι παρατηρητές επιστήμονες που παρακολουθούν οπτικά και ηχητικά και ακούν την ύπαρξη θαλάσσιων θηλαστικών. Αλλά τα νούμερα “δε βγαίνουν”. Δύο οπτικοί και δύο ηχητικοί παρατηρητές -σύνολο τέσσερις- σημαίνει ότι ο καθένας κάνει 12ωρη βάρδια χωρίς κανένα ρεπό. “Δεν είναι εφικτό να γίνει παρατήρηση με τέσσερις παρατηρητές”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
 
Δημοσιοποιήστε τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών για τον θόρυβο που προκαλείται στην περιοχή, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25. Οκτώ μέρες μετά τους εκβρασμούς των τριών ζιφιών, ο υπουργός μάς ανέφερε ότι ζήτησαν από το πλοίο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΥΕ) τις καταγραφές πρωτογενών δεδομένων. Δηλαδή ακόμα δεν τις έχουν πάρει. Και όταν τις πάρουν, είπε, θα τις δώσουν σε ανεξάρτητους ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα για να δουν τι έχει συμβεί. Όμως αν οι έρευνες συνδέονται με τους εκβρασμούς, τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα για να μην κινδυνεύσει ούτε μία φάλαινα ακόμα. Το λένε με κοινή τους επιστολή στον πρωθυπουργό και 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις: “Θα πρέπει σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης να διακοπούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή”.
 
Η ερώτησή μας ήταν ξεκάθαρη: Συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι σεισμικές έρευνες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή; Ξεκάθαρη απάντηση δεν πήραμε.
 
“Έχουμε αυτή τη στιγμή σεισμικές έρευνες που γίνονται στην ‘κιβωτό’ της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, στην ελληνική τάφρο -αυτή ήταν η περίπτωση του Κυπαρισσιακού και τώρα λίγο πιο πάνω στο Ιόνιο- σε μέρη όπου έχουμε τον ζιφιό, αυτό το πάρα πολύ σημαντικό είδος, το οποίο είχε εξαφανιστεί λόγω των εκβρασμών από τις στρατιωτικές ασκήσεις. Επανήλθε και τώρα του δίνουμε το οριστικό χτύπημα;”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Το λέμε καθαρά και δυνατά: “Ζητάμε να σταματήσουν αυτές οι σεισμικές έρευνες”.