Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Τον Μάιο του ΄22 ολοκληρώνεται το master plan των Φρουρίων της Κέρκυρας

Φρούριο
10 Φεβρουαρίου 2022 / 15:11

Στο Υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής της ΝΔ - Ενημέρωση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη

Συνάντηση, αρχικά με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και εν συνεχεία με τον Γενικό Διευθυντή Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλή Βλαχούλη και την Διευθύντρια Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Χίλντα Γούναλη είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση στοιχείων της πρώτης φάσης της μελέτης του Master Plan των Φρουρίων από εκπρόσωπο της ομάδας μελετητών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και έχει ήδη παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

H πρώτη φάση της μελέτης περιλαμβάνει την αναγνώριση και την τεκμηρίωση του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου, ενώ καταγράφεται και η παθολογία των κτισμάτων. Συνοδεύεται δε από μία ολοκληρωμένη, λεπτομερέστατη τοπογραφική αλλά και φωτογραφική αποτύπωση.

Η δεύτερη φάση της μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις για τη διαχείριση των Φρουρίων, τις χρηστικές παρεμβάσεις αλλά και την καλύτερη ανάδειξη και επισκεψιμότητα των μνημείων. 

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, με τις εργασίες να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η δεύτερη φάση της μελέτης του Master Plan των Φρουρίων θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2022. Όπως τονίστηκε κατά την σύσκεψη, θα ακολουθήσει η λεπτομερής παρουσίαση των μελετών στους τοπικούς φορείς και εν συνεχεία το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορέσει να προχωρήσει στην ένταξη των έργων αναστήλωσης συγκεκριμένων μνημείων, όπως είναι το παλαιό Βρετανικό Νοσοκομείο, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα».

Έκπτωτος ο εργολάβος στην Ανουντσιάτα

Ο Στέφανος Γκίκας ενημερώθηκε από τον κ. Βλαχούλη και για τα έργα που εκτελούνται την παρούσα περίοδο και σε άλλα μνημεία της Κέρκυρας. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι σε ότι αφορά στην Annunziata, ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και το έργο ανέλαβε ο δεύτερος σε σειρά ανάδοχος. Το επόμενο διάστημα ξεκινούν πάλι οι εργασίες.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ξεκινά η αναστήλωση της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων στην Στρατιά, ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. Ευρώ. Ο Βουλευτής ενημερώθηκε επίσης ότι εντός του 2022 θα ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναστήλωση του Προμαχώνα Μαρτινέγκο, που επίσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατ. Ευρώ.

Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι σωστικές παρεμβάσεις στα πρανή του Παλαιού Φρουρίου. Τέλος, έγινε γνωστό ότι υιοθετήθηκε η σχετική πρόταση και το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριλαμβάνει την δεύτερη φάση της μελέτης για το Κάστρο της Κασσιώπης στον προγραμματισμό του 2022.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την παρουσίαση στοιχείων της πρώτης φάσης της μελέτης του Master Plan των Φρουρίων, από την ομάδα επιστημόνων του Μετσοβίου Πολυτεχνείου!
Έχει γίνει εξαιρετική, λεπτομερής δουλειά, όπου εξετάζονται σε βάθος τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων του Παλαιού και του Νέου Φρουρίου. Η μελέτη αναδεικνύει τον πολιτιστικό μας θησαυρό, ενώ με την ολοκλήρωσή της, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει την αναστήλωση μνημείων του χώρου, βάσει μίας τεκμηριωμένης επιστημονικής και ολοκληρωμένης μελέτης. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει δυνατή και η αξιοποίηση κτισμάτων, όπως είναι το παλαιό Βρετανικό Νοσοκομείο – για το οποίο είχαμε εξάλλου δεσμευθεί.
Επιθυμώ να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία υιοθέτησε την ανάγκη ανάδειξης των Φρουρίων και πήρε την πρωτοβουλία να αναθέσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Master Plan.
Πρόκειται για μία ενέργεια με ιδιαίτερη σημασία που ήταν απαραίτητη για την πραγματοποίηση έργων αναστήλωσης των Φρουρίων, τα οποία αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας.
Παράλληλα, δρομολογούνται για πρώτη φορά σωστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθούν τα μνημεία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές μας Αυτοδιοικητικές Αρχές θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του αυτού σπουδαίου για το νησί μας εγχειρήματος, όπως και των υπολοίπων έργων αναστήλωσης που εκτελούνται στην Κέρκυρα.
Επιτέλους η πολιτιστική μας κληρονομιά αναδεικνύεται και θα αξιοποιηθεί σε σωστές βάσεις.»