Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η απάντηση του Ν.Μουζακίτη στον ανεξάρτητο σύμβουλο Π.Ποζίδη

ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ
01 Φεβρουαρίου 2022 / 15:15

Tο ζήτημα της αντιμετώπισης των ανεξάρτητων συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είχε θέσει προηγουμένως ο κ.Ποζίδης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση στα όσα του κατολογίζει ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ποζίδης έδωσε μέσω επιστολής που την κοινοποιεί σε όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του συλλογικού οργάνου Νίκος Μουζακίτης.

Σημειώνεται ότι ο κ.Ποζίδης με χθεσινή ανακοίνωσή του προς τον Πρόεδρο και το Π.Σ είχε θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανεξάρτητων συμβούλων στη λειτουργία του οργάνου ζητώντας να αποκατασταθεί το "μεγάλο έλλειμμα της ανυπαρξίας αναφοράς στα δικαιώματα και στις δυνατότητες έκφρασης των ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων".

Η απάντηση Μουζακίτη
 
Σε συνέχεια της (ασαφούς ως προς τα ζητούμενά της) επιστολής σας με την οποία, ουσιαστικά, επικαλείστε ότι ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος έχει δικαιώματα Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης στη λειτουργία του Σώματος, θα ήθελα να σας αναφέρω τα κάτωθι.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 42071/6.7.2020 και την υπ’ αριθμ. 77-12/29.05.2021 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου «Έγκριση νέου Κανονισμού Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» για τις Περιφερειακές Παρατάξεις και την ανεξαρτητοποίηση Περιφερειακών Συμβούλων προβλέπονται τα εξής:
 
  • Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης.
  • Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωση του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη περιφερειακή παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.
  • Το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οικονομικής επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει θεματικός αντιπεριφερειάρχης. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προ[1]κειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.
 
Υπενθυμίζω, ότι για την ψήφιση του Νέου Κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ. Ιονίων Νήσων, είχε πραγματοποιηθεί αλληλογραφία με τη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης, Γενική Δ/νση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τ.Α., Τμήμα Οργάνωσης Τ.Α. Β’ βαθμού, κατά την οποία καθίσταται σαφές το παρακάτω (αρ. πρωτ. 43053/09.06.2021 επιστολή τους):
  
«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας και επί των ερωτημάτων που διατυπώνονται σε αυτό σχετικά με τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού σας συμβουλίου, σας ενημερώνουμε, ότι όπως σας γνωρίσαμε οι κανονισμοί λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλίων δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από τις ισχύουσες διατάξεις του ν.3852/2010, όπως ισχύει, και της αρ.πρωτ.42071/6-7-2020 Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών «Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας περιφερειακού συμβουλίου» (ΑΔΑ Ω72Θ46ΜΤΛ6-Β6Ι) (ΦΕΚΒ΄2938/17-7-2020), για τα θέματα που ρυθμίζονται με τις ανωτέρω».
 
Είναι λοιπόν, σαφές, ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια, δε δύναται να παρεκκλίνουν από τον εκ του Νόμου Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας τους και τα Συλλογικά Όργανα όλων των ΟΤΑ Β’ βαθμού της χώρας έχουν εναρμονιστεί με αυτόν.
Όσον αφορά στα δικαιώματα και, συνακόλουθα, στις υποχρεώσεις συμβούλων, που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξή τους, υπογραμμίζεται, καταρχήν, ότι οι εν λόγω σύμβουλοι θα πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητα μέλη του συμβουλίου, μη ανήκοντα σε κάποια παράταξη.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος έχει δικαίωμα έκφρασης, διατύπωσης γνώμης και ερωτημάτων επί των θεμάτων στο Όργανο, ασχέτως με τη διαστρεβλωμένη αναφορά του Κανονισμού Λειτουργίας και της ψήφισης αυτού που επικαλείστε στην επιστολή σας. Οι μομφές σας δε, προς το πρόσωπό μου και τη δημοκρατική λειτουργία του Οργάνου στο οποίο είμαι Πρόεδρος, μόνο αβάσιμες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.  

Κύριε Ποζίδη, με την επιστολή σας απαξιώνετε το θεσμικό ρόλο του Περιφερειακού Συμβούλου, ένα ρόλο που οφείλουμε όλοι να τιμούμε, καθώς αντικατοπτρίζει και εκπροσωπεί ένα κοινωνικό σύνολο του οποίου είμαστε εκπρόσωποι.  
 
Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, επιθυμώ να σας καταστήσω σαφές ότι η λειτουργία του Σώματος θα γίνεται πάντα με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και στους νόμους που διέπουν το κράτος.  
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
 
 Νικόλαος Μουζακίτης


Η ανακοίνωση του Π.Ποζίδη


ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
κ. Νικόλαο Μουζακίτη
ΚΟΙΝ: Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
 
 
Θέμα: Η αντιμετώπιση των ανεξάρτητων συμβούλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.
 
Κύριε πρόεδρε,
Επικαλούμενος την ενημέρωση που είχατε «από άλλους προέδρους περιφερειακών συμβουλίων» ανακοινώσατε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε εμένα και στο σώμα ότι η δική σας ερμηνεία – άποψη είναι ότι ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό, είναι απλά σύμβουλος, χωρίς επιπλέον δικαιώματα και δυνατότητες έκφρασης στο όργανο.

Αντιπαρέρχομαι προς το παρόν τη διαρκή επίκλησή σας σε κάποιους προέδρους συναδέλφους σας και την υπό αμφισβήτηση νομική, διοικητική και πολιτική αξιοπιστία της άποψής τους (πιστεύω ότι και αυτοί επικαλούνται εσάς στα συμβούλιά τους, γιατί έτσι βολεύει τον κύκλο των εφήμερων σκοπιμοτήτων σας) και σας ενημερώνω και γραπτά ότι αποτελεί δική σας ευθύνη και υποχρέωση να αποκαταστήσετε τις παραλείψεις του κανονισμού και να διασφαλίσετε την ομαλή και δημοκρατική πολιτική λειτουργία όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κανονισμός, που με δική σας επίμονη πρόταση, ψήφισε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, με διαδικασία που ανασύρει πολλές βάσιμες αμφισβητήσεις, και ενώ ήταν δεσμευτικός και «Πρότυπος» για το όργανο ξαφνικά και ανεμπόδιστα ενσωματώσατε μόνο όσες προτάσεις σας βόλευαν, ρυθμίζει τη λειτουργία των παρατάξεων και τον τρόπο έκφρασης των μελών της αποστερώντας (επειδή δεν προέβλεψε την ιδιότητα αυτή) από τα ανεξάρτητα μέλη αυτονόητα δικαιώματα.

Ενώ οι παρατάξεις εκφράζονται μέσω των επικεφαλής, των εισηγητών τους και των μελών τους γνωμοδοτείτε αυθαίρετα ότι οι ανεξάρτητοι έχουν περιορισμένα δικαιώματα, χωρίς αυτό να αναφέρετε ή να προκύπτει από πουθενά! Άλλο είναι η δική σας ερμηνεία και άλλο η ανάγκη να κατοχυρωθεί η δημοκρατία και η πολυφωνία σε ένα συλλογικό όργανο. Δυστυχώς καταφέρνετε αυτά τα δύο να μη βρίσκονται σε αντιστοιχία.
 
Κύριε Πρόεδρε,

Εσείς πρέπει να κατοχυρώσετε την πολιτική λειτουργία και του τελευταίου μέλους του συμβουλίου, εσείς είστε πρόεδρος όλων των μελών και όχι της πλειοψηφίας και όσων σας ψήφισαν, εσείς έχετε υποχρέωση να κατοχυρώσετε τη φωνή και την άποψη και των 41 μελών του συμβουλίου.

Επειδή, λοιπόν, η εναρμόνιση της λειτουργίας του συμβουλίου στις νέες συνθήκες δεν αποτελεί δική μου διεκδίκηση ή ευθύνη, αλλά δική σας παρακαλώ να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσετε το μεγάλο έλλειμμα της ανυπαρξίας αναφοράς στα δικαιώματα και στις δυνατότητες έκφρασης των ανεξάρτητων περιφερειακών συμβούλων και να με ενημερώσετε εγγράφως.
 
 
 
Παναγιώτης Ποζίδης
Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφέρειας Ιονίων Νήσων