Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Κυκλικής Οικονομίας δημιουργεί ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

ΦΟΔΣΑ
31 Ιανουαρίου 2022 / 15:56

Οι ωφελούμενοι Δήμοι θα μπορούν να οργανώσουν τις δράσεις τους με συντονισμένο και μεθοδικό τρόπο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης επιχειρεί να προωθήσει ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων μέσω της δημιουργίας Συντονιστικής Δομής και Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας. Το θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δ.σ του Φορέα τον περασμένο Δεκέμβριο, εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλα τα μέλη του, τα οποία έκριναν ως επιβεβλημένη την στροφή από το υφιστάμενο γραμμικό οικονομικό μοντέλο παραγωγής - κατανάλωσης διάθεσης σε μια πιο κυκλική οικονομία.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Β. Αναλύτης, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των αρχών κυκλικής οικονομίας, αποτελεί ο προσδιορισμός της υφιστάμενης κατάστασης με έμφαση στον εντοπισμό των προβλημάτων, καθώς και στον καθορισμό προτεραιοτήτων των δράσεων προς τη μετάβαση στην κυκλικότητα. Στη συνέχεια απαιτείται η εκπόνηση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα αποτελεί ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης με συγκεκριμένα βήματα και στόχους για να γίνει το όραμα της κυκλικής οικονομίας πραγματικότητα.

«Ενός σχεδίου δράσης που θα προωθεί την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τη μηδενική ταφή, τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, την ορθολογική χρήση του νερού, τον οικολογικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη παραγωγή και την υπεύθυνη κατανάλωση, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αστική κινητικότητα», επισήμανε ο ίδιος.

Τρεις δράσεις

Στο πλαίσιο αυτό προτάσσονται οι τρεις ακόλουθες δράσεις:

1) Την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καθορισμό στόχων προς τη μετάβαση στην κυκλικότητα

2) Την εκπόνηση ενός κοστολογημένου Σχεδίου Δράσης – Οδικού Χάρτη Κυκλικής Οικονομίας σε Τοπικό Επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας

3) Την δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου- helpdesk τεχνικών δεδομένων που έχουν σχέση με την εφαρμογή δράσεων Κυκλικής Οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι ωφελούμενοι Δήμοι θα αξιοποιήσουν τα ανωτέρω και θα μπορούν να οργανώσουν τις δράσεις τους με συντονισμένο και μεθοδικό τρόπο, ενώ παράλληλα θα έχουν έτοιμο το υπόβαθρο για να καταθέσουν προτάσεις και να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις από πόρους ΕΕ ή/και Εθνικούς.

Καίριο ρόλο

Καίριο ρόλο πάντως μέσω πρωτοβουλιών για την προετοιμασία και την εφαρμογή στρατηγικών μείωσης των αποβλήτων, ενίσχυσης της χωριστής συλλογής και βελτίωσης της ανακύκλωσης καλείται να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και Δήμοι, οι οποίοι καλούνται να ενταχθούν και να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Φορέα.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ