Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την ένταξη της Κέρκυρας στην Α΄ Προβληματική Ζώνη ζητά η ΕΓΕΣΥΚ

ΕΓΕΣΥΚ
28 Ιανουαρίου 2022 / 12:15

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, να στηρίξει με ομόφωνο ψήφισμά του, το αίτημά της

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων (Α.Π. 2684/2022), στην 6η ΥΠΕ (Α.Π. 6385), στο Δ.Σ του Νοσοκομείου Κέρκυρας (Α.Π. 1469),στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας (Α.Π. 3226) στα Δημοτικά Συμβούλια Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, πρόταση η οποία στοιχειοθετεί, κατά την άποψή μας, την αναγκαιότητα ένταξης στης Π.Ε. Κέρκυρας στην Α Προβληματική Ζώνη σε ότι αφορά τις Υπηρεσίες Υγείας.
 
Σύσσωμοι οι βουλευτές της Κέρκυρας έχουν υποστηρίξει την άποψη αυτή με δημόσιες τοποθετήσεις ή ερωτήσεις στην Βουλή.
 
Καλούμε λοιπόν τους φορείς, να τοποθετηθούν επισήμως αν υποστηρίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ την ένταξη της Π.Ε. Κέρκυρας στις ευεργετικές αυτές διατάξεις του Νόμου ο οποίος και καλύπτει τις απαιτήσεις σε Διοικητικά, Οικονομικά και Επιστημονικά κίνητρα τις απαιτήσεις των Ιατρών, χωρίς να καταφύγουν σε ευχολόγια και γενικολογίες.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
 
Προς : Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων 
Κοιν : Όλες τις παρατάξεις
 
 
Τον Οκτώβριο του 2020 πέρασε μια τροπολογία στην οποία οι Περιφεριακές Ενότητες της Ζακύνθου, της Λευκάδας και της Κεφαλληνίας ενταχτήκαν στις Α΄ άγονες και προβληματικές περιοχές του ΠΔ 131/87 (Ν.4737/2020, αρθ. 40). Εκτός της τροπολογίας, έμεινε η Π.Ε. της Κέρκυρας και αποτελεί πλέον το μόνο νησί της 6ης ΥΠΕ, το οποίο βρίσκεται εκτός των ευεργετικών διατάξεων.
 
Παρά του ότι η νομοθεσία αναφέρει (Ν.2071/1992, αρθ.69, παρ.11)
 
Περιοχές όπου οι κοινωνικές, γεωγραφικές, συγκοινωνιακές και οικιστικές συνθήκες συνιστούν αποδεδειγμένα αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρικού δυναμικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ή τους 24ωρης ετοιμότητας υγειονομικούς σταθμούς, μπορεί με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να χαρακτηρίζονται ως προβληματικές και άγονες περιοχές. Περιοχή με την έννοια της διατάξεως αυτής μπορεί να θεωρηθεί ολόκληρος νομός ή ξεχωριστά πόλη ή χωριό που είναι έδρα νοσοκομείου ή κέντρου υγείας ή υγειονομικού σταθμού 24ωρης ετοιμότητας. Οι άγονες και οι προβληματικές περιοχές διακρίνονται σε Α' και Β' κατηγορίας. Κατηγορίας Α’, είναι οι περιοχές όπου οι συνθήκες που ορίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής ως κριτήρια για το χαρακτηρισμό τους, παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένες”.
 
Ο αποκλεισμός της Π.Ε. Κέρκυρας από την Α΄ Προβληματική Ζώνη δημιουργεί ερωτηματικά στο τι τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές, γεωγραφικές, συγκοινωνιακές και οικιστικές συνθήκες.
 
Η ύπαρξη μάλιστα του Νοσοκομείου της Καλαμάτας στη συγκεκριμένη ζώνη (το οποίο ανήκει στην ίδια Υγειονομική Περιφέρεια) ή νησιών, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αυξάνουν την πεποίθησή μας για άνιση μεταχείριση, τόσο των πολιτών, όσο και του Συστήματος Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας.
 
Η ανωτέρω κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής μετά τον αποκλεισμό της Π.Ε. Κέρκυρας από τις ευεργετικές διατάξεις του Π.Δ. 131/97:
 
  • Η Π.Ε. Κέρκυρας είναι ουραγός στις προτιμήσεις των Ιατρών (Μια πρώτη προτίμηση ανά πέντε θέσεις) (Πιν. 2, 3)
  • Είναι ουραγός σε ότι αφορά το ενδιαφέρων ανεξάρτητα επιλογής θέσης στις προτιμήσεις των Ιατρών (Μια ανά δυο θέσεις) (Πιν. 4)
  • Απότυχε να προσελκύσει ειδικότητες όπως Παθολογίας, Νεφρολογίας, ΤΕΠ. Σε αντίθεση με τις άγονες τύποι Α περιοχές της δεύτερης ΥΠΕ, που στο σύνολο σχεδόν των προκηρυγμένων θέσεων των ανωτέρω ειδικοτήτων, όχι μόνο υπήρχαν ενδιαφερόμενοι αλλά ήταν και η πρώτη επιλογή αυτών. (Πιν. 10, 11)
  • Η Π.Ε. Κέρκυρας αδυνατεί να συγκριθεί, σε ότι αφορά την επιλεξιμότητα της από Ιατρούς όχι μόνο με μεγάλα τριτοβάθμια Νοσοκομεία άλλα ούτε με το Κ.Υ Φιλιατών (Πιν.4)
  • Από τις προκηρύξεις φαίνεται ότι υπάρχει δεξαμενή Ιατρών που θα ενδιαφέρονταν να δουλέψουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Πιν. 5), παρά ταύτα η Π.Ε. Κέρκυρας αδυνατεί να τους προσελκύσει.
  • Δεν απόδωσαν ούτε οι μαζικές προκηρύξεις στην πρωτοβάθμια (Από τις 5 θέσεις που προκηρύχθηκαν ταυτόχρονα, υπήρχε μόνο ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος δήλωσε και τα 2 Κ.Υ.) (Πιν. 2) σε αντίθεση με τις προβληματικές νησιωτικές περιοχές της 2ης ΥΠΕ οι οποίες είχαν υψηλή κάλυψη (Πιν. 11)
 
 Ως εκ τούτου καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, να στηρίξει με ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του, το ορθό και δίκαιο αίτημα της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Κέρκυρας, για άμεση ένταξη της Π.Ε. Κέρκυρας στην Α΄ Προβληματική Ζώνη (Π.Δ. 131/87), κάτι που εκτός από κίνητρα για στελέχωση με Ιατρικό προσωπικό δίνει και τη δυνατότητα θέσπισης ειδικών οικονομικών, υπηρεσιακών ή ηθικών κίνητρων και σε άλλους κλάδους προσωπικού. (Ν.2071/1992, αρθ.69, παρ.11).
 
 
 Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ.

Δείτε την εισήγηση της ΕΓΕΣΥΚ αναλυτικά