Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια είναι τελικά η υποδομή της Πολιτικής Προστασίας στην Κέρκυρα

Πολιτική Προστασία
27 Ιανουαρίου 2022 / 15:51

Οι τοπικοί φορείς μιλούν για το βαθμό ετοιμότητας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αττική με την αδυναμία αντιμετώπισης της έντονης χιονόπτωσης ακόμα και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, γεννούν ερωτήματα για τον βαθμό ετοιμότητας ανάλογων περιπτώσεων στην Κέρκυρα.

Η "Ε" επικοινώνησε με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να λάβει εικόνα για τα μέσα αντιμετώπισης ενός παρόμοιου καιρικού φιανομένου στην Κέρκυρα. Τα ερωτήματα αφορούν στα μέσα που διαθέτουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς και τα όποια κενά, (άπαξ και διαπιστώνονται) δυσχεραίνουν την εφαρμογή του κεντρικού σχεδίου πολιτικής προστασίας.

Αναφέρουμε ότι στο προαναφερθέν σχέδιο, με το κωδικό όνομα Ξενοκράτης, καθορίζονται οι ρόλοι και δίνονται κατευθύνσεις σχεδίασης σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Ν.Α., Δήμους και Κοινότητες.

Βάσει αυτού του σχεδίου, ανατίθεται η κατάρτιση των ειδικών ανά κίνδυνο σχεδίων στα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία. Επιπρόσθετα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες & φορείς. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπό το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, συνεδρίασαν τη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με στόχο  τον συντονισμό όλων ων φορέων που εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία, καθώς το σύνολο της Περιφέρειας βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου. Όπως αναφέρθηκε στην εν λόγω σύσκεψη, δεν παρατηρήθηκαν στην Κέρκυρα ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες μέρες, ο μηχανισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ωστόσο θα παραμείνει σε ετοιμότητα.

Βόρεια Κέρκυρα

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας αντιμετώπισε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και έπεσε χιόνι στα ορεινά. Όπως μας πληροφόρησε ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Β. Κέρκυρας, Θεοφάνης Σκέμπρης, ο Δήμος δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα κατά το διάστημα της κακοκαιρίας. Το τοπικό συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, το αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και φορείς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ο εξοπλισμός

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας διαθέτει τα δικά του μηχανήματα και αυτό προσφέρει πλεονεκτήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Συγκεκριμένα ο Δήμος διαθέτει ένα τρακτέρ με αλατιέρα, ένα εκσκαφέα – φορτωτή, ένα γκρέιντερ, δύο φορτηγά οχήματα και ένα ερπυστιοφόρο. Επιπλέον ο Δήμος, όπως και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας διατηρεί μητρώο με 25 εργολήπτες, που μπορούν να διαθέσουν σαράντα μηχανήματα στο σύνολο τους.

Ανάλογη εικόνα μας μεταφέρει και ο Αντιπεριφερειαρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης. Κατά τις δηλώσεις του, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ειδικότερα το Συντονιστικό Όργανο της Περιφεριακής Ενότητας Κέρκυρας είναι σε ετοιμότητα και δεν διαπιστώθηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Ανοιχτά ζητήματα

Παρόλα αυτά, όπως παραδέχτηκε, κατά την επικοινωνία μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, υπάρχουν κάποια ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Κεντρικό ζήτημα είναι ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει προσωπικό και δικά της μέσα για την εφαρμογή του όποιου επιχειρησιακού σχεδίου. Ακόμα και τα μηχανήματα που διαθέτει (συγκεκριμένα ένα γκρέιντερ και δύο φορτηγά με εκχιονιστήρα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς δεν υπάρχουν χειριστές για να τα δουλέψουν.

Η Περιφέρεια διαθέτει εναλλακτικές, προσθέτει ο ίδιος, καθώς το μητρώο των εργοληπτών αλλά και η επίταξη όλων των φορέων πολιτικής προστασίας καλύπτουν αυτό το κενό. Ωστόσο όπως διευκρινίζει ο Κώστας Ζορμπάς , η Περιφέρεια έχει ενταχθεί στο “Πρόγραμμα Τρίτση”,  από το οποίο αναμένει να λάβει χρηματοδότηση για την απόκτηση αλατιέρας και εκχιονιστικού - γκρέιντερ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ 

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ