Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιντριγκάρησαν οι τοποθετήσεις στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου περί εθνικισμού

ΠΙΝ
20 Nov 2016 / 17:55
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η δεύτερη μέρα στο συνέδριο για τον εθνικισμό, που διοργάνωσαν ΠΙΝ, Πανεπιστήμιο και δικηγορικός σύλλογος, ήταν μάλλον πιο πολιτική από την πρώτη. Ήταν και η επιλογή των εισηγήσεων τέτοια.

Από τη γεωγραφία των εθνικιστικών, ευρωπαϊκών κομμάτων, που παρουσίασε ο Σ. Λίβας, στην τυπολογία του εθνικισμού (Δοξιάδης) μέχρι το σύντομο ιστορικό του πολιτικού προβλήματος των τελευταίων τουλάχιστον διακοσίων χρόνων που ξεδίπλωσε ο Π. Πιζάνιας για να δείξει την κίνηση της ιστορίας και το πλαίσιο των τωρινών αντιθέσεων, μέσα στο οποίο εμφανίζεται και το φαινόμενο του εθνικισμού.
Οι εισηγήσεις ιντριγκάρησαν το κοινό κι έτσι οι παρεμβάσεις αμφισβήτησαν και συμπλήρωσαν πλευρές των εισηγήσεων, προκαλώντας μια νέα σειρά προβληματισμών.
Στην κυριακάτικη δεύτερη  και τελευταία μέρα της συνάντησης, παραβρέθηκε και ο περιφερειάρχης, Θ. Γαλιατσάτος, άρτι αφιχθείς από τις ΗΠΑ, που χαιρέτισε κι αυτός τη εκδήλωση προσθέτοντας τον προβληματισμό του για την υπέρβαση της ασφυκτικής πολιτικής στο εθνικό και το διεθνές πεδίο.
Αίσθηση προκάλεσε στο κλείσιμο του Πιζάνια, η απόδοση της ιδιότητας του ύστατου θεσμού άμυνας απέναντι στις πολιτικές των δανειστών, πυλώνων του ευρωπαϊκού, τραπεζικού συστήματος, στον εθνοκρατικό θεσμό. Το τεκμηρίωσε δια της "εις άτοπον" περιγράφοντας την αδυναμία των κομμάτων και την υστέρηση των συνδικάτων σε αποτελεσματικότητα και θέσεις.
Αν είχε εξαρχής υποστηρίξει αυτή τη θέση, που προκλήθηκε και ως απάντηση στα ερωτήματα των χθεσινών εισηγητών Βάκη, Αθανασιάδη, Κωστόπουλου, η συζήτηση θα είχε πάρει άλλο χαρακτήρα και τροπή...
Ως θετικό απότοκο του διημέρου, η πολυπληθής παρουσία φοιτητών, που όμως δεν ζήτησαν ούτε για μια στιγμή τον λόγο! Κράτησαν πάντως και τις δυο μέρες ζεστό το αμφιθέατρο για τις ιδεολογικές αναμετρήσεις. Άλλες πιο επιστημολογικές κι άλλες περισσότερο πολιτικές.
Το δίχως άλλο πρόκειται για μια επιτυχημένη διοργάνωση, που χαρακτηρίζεται έτσι και λόγω της σπανιότητάς της. Άλλωστε τελευταία ο πολιτικός διάλογος έχει εξοριστεί στα καφενεία αν εξαιρέσει κανείς τις τυποποιημένες, τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, κατά κανόνα προς άγραν εντυπώσεων, δήθεν εξαργυρώσιμων στο πεδίο του πολιτικού συσχετισμού...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.