Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλο φοιτητικό ενδιαφέρον στο πολιτικό διήμερο για τον εθνικισμό στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα

εθνικισμός
19 Nov 2016 / 22:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα πολιτικά γεγονότα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο πια, επαναφέρουν την συζήτηση για το εθνικό θέμα και τον εθνικισμό πρώτα στην ημερήσια διάταξη. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει κάποιος την κίνηση της ιστορίας, να ερμηνεύσει τις εξελίξεις. Αυτό το γάντι σήκωσαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ο δικηγορικός σύλλογος για να διοργανώσουν μια διημερίδα.

Η πρώτη της μέρα, το απόγευμα του Σαββάτου, βρήκε το αμφιθέατρο του Τμήματος Ιστορίας κατάμεστο, γεγονός που προκάλεσε τα θετικά σχόλια των διοργανωτών και όσων εκπροσώπων των αρχών χαιρέτισαν την αρχή της εκδήλωσης.
Η καθηγήτρια και βουλευτίνα, Φ. Βάκη μίλησε για τις ρίζες του εθνικισμού ως το απότοκο της μιας ιδεολογικής αποκρυστάλωσης των ιδεών περί τη γαλλική επανάσταση, τον αντιδιαφωτισμό. Ο καθηγητής Χάρης Αναστασιάδης διέτρεξε τις ιστορικές μεταμορφώσεις του εθνικού προτάγματος στην ελληνική εκπαίδευση και ο δημοσιογράφος Τ. Κωστόπουλος παρουσίασε την πολιτική αποτίμηση του φαινομένου κατά περίοδο και κατά περίπτωση.
Οι εισηγήσεις προκάλεσαν μια μάλλον ζωηρή συζήτηση με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις πολλών από τους παριστάμενους.
Αρχικώς χαιρέτισαν εκ των διοργανωτών ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Χρ. Μωραΐτης, ο βουλευτής Κ. Παυλίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Ράλλης ως εκπρόσωπος του δημάρχου και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Γιάννης Βραδής.
Την συζήτηση διεύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαλβάνος. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Σπ. Σπύρου παρακολούθησε με ενδιαφέρον την συζήτηση καθώς και αρκετοί καθηγητές, φοιτητές και συνδικαλιστές.