Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατηρητήριο Covid Κέρκυρας: «Μαύρο» ρεκόρ θανάτων τον Δεκέμβρη του ΄21

Παρατηρητήριο
04 Ιανουαρίου 2022 / 12:38

Η επικαιροποιημένη έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid Κέρκυρας για το διάστημα μέχρι 31.12.21.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, συνεχίζει την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο:

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πρωτοφανής έξαρση της επιδημίας στην  Κέρκυρα, όπως και σε όλη τη χώρα. Μετά από μια σύντομη και μικρής διάρκειας ύφεση στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ρυθμός εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 άρχισε και πάλι να αυξάνεται,  με συνεχώς επιταχυνόμενο ρυθμό.



Οι νοσηλείες, που είχαν  παρουσιάσει σχετική μείωση στα μέσα Δεκεμβρίου, σαν αποτέλεσμα της προσωρινής  ύφεσης της επιδημίας το προηγούμενο διάστημα, αυξήθηκαν και πάλι.

Η μεγάλη διασπορά του ιού τους δύο  τελευταίους μήνες είχε σαν συνέπεια την αυξημένη καταγραφή σοβαρών περιστατικών και θανάτων. Στην Κέρκυρα ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας που παρουσίασε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε ασθενείς COVID-19  από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα. Η επιδημική έξαρση, που τον Νοέμβριο  εντοπίστηκε κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας και τις γύρω περιοχές, είναι πλέον διάχυτη σε όλο το νησί.



Οι θάνατοι ασθενών COVID-19 τετραπλασιάστηκαν τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τον Δεκέμβριο. Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι και την 31/12/2021 έχουν καταγραφεί συνολικά 98 θάνατοι σχετιζόμενοι με COVID-19 μεταξύ μονίμων κατοίκων Κέρκυρας, 4 θάνατοι μεταξύ επισκεπτών, και 1 κατοίκου Ιωαννίνων, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα  και συνεχώς αυξάνεται. Η αύξηση αυτή εκφράζεται και στην ανίχνευση υψηλού ιικού φορτίου σε δειγματοληψίες λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα.

Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό η νέα έξαρση των κρουσμάτων στην Κέρκυρα προέρχεται από το στέλεχος Δέλτα και σε ποιο βαθμό από το νέο στέλεχος Όμικρον.

Το επόμενο διάστημα το νέο ισχυρό επιδημικό κύμα αναμένεται να ενταθεί με κυριαρχία του πολύ μεταδοτικού στελέχους Όμικρον. Παρ’ ότι το νέο στέλεχος φαίνεται να προκαλεί λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο, αναπόφευκτα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και βαριά περιστατικά και θάνατοι, καθώς σταδιακά το στέλεχος Όμικρον θα διαδίδεται από τις νεότερες στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μεγάλη συγκέντρωση  κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και να προκαλέσει νέα σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας.

Η συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αυξήθηκε κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, καθώς προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο άτομα που είχαν εμβολιασθεί και κάνουν τώρα την ενισχυτική δόση, όσο και άτομα που αποφασίζουν τώρα να εμβολιασθούν για πρώτη φορά. Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα για το στέλεχος Όμικρον υποδεικνύουν ότι η τρίτη ενισχυτική δόση είναι πολύ σημαντική για την προστασία ιδιαίτερα των μεγαλύτερων ηλικιών.

Ωστόσο, η ταχύτατη επέλαση του νέου επιδημικού κύματος επέρχεται σε μια χρονική στιγμή, που μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κέρκυρας έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου

Πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί ότι το νέο ισχυρό επιδημικό κύμα εμφανίστηκε χωρίς να έχει προλάβει να υποχωρήσει αρκετά  το προηγούμενο κύμα που κορυφώθηκε το Νοέμβριο. Έτσι η διασπορά του ιού βρισκόταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας δεν είχε αποσυμφορηθεί ιδιαίτερα. Τα προηγούμενα επιδημικά κύματα απείχαν αρκετά μεταξύ τους, στα διαστήματα ύφεσης η διασπορά του ιού περιοριζόταν σημαντικά, και τα κρούσματα και οι νοσηλείες μειώνονταν κατά πολύ.

Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και η μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παραμένουν τα βασικά μέσα για  να περιοριστεί και η νέα μεγάλη έξαρση της επιδημίας. Η συστηματική εφαρμογή της μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού μπορεί να περιορίσουν σημαντικά την διασπορά του ιού.

Παράλληλα η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με νέους εμβολιασμούς και η διεξαγωγή της τρίτης δόσης σε όσους συμπληρώνουν τρεις μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, συνιστά τη σημαντικότερη θωράκιση απέναντι στο νέο πολύ μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον.

Δειτε εδώ την αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα.