Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid Κέρκυρας: Σε πρωτοφανή επίπεδα η διασπορά

Παρατηρητήριο
03 Φεβρουαρίου 2022 / 12:06

Μετά από μια σχετική σταθεροποίηση στα μέσα Ιανουαρίου, τα καταγραφόμενα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε πρωτοφανή επίπεδα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην ταχύτατη διάδοση του στελέχους Όμικρον αποδίδεται από το Παρατηρητήριο Covid του Δήμου Κέρκυρας, η έκρηξη των κρουσμάτων τον Ιανουάριο του 2022.

Σύφωνα με την επικαιροποιημένη του έκθεση, τον Ιανουάριο εκδηλώθηκε μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19  στην  Κέρκυρα, όπως και σε όλη τη χώρα, σε επίπεδα πρωτοφανή από την έναρξη της επιδημίας. Οι νοσηλείες κινήθηκαν επίσης σε υψηλούς αριθμούς, αν και σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από το Δεκέμβριο. Παράλληλα καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός θανάτων, που όμως και πάλι δεν έφθασε τα επίπεδα του Δεκεμβρίου

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην ταχύτατη και πολύ μεγάλη διασπορά του νέου στελέχους Όμικρον, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη μεγάλη διασπορά του στελέχους Δέλτα, που είχε επικρατήσει από το τέλος του καλοκαιριού. Συνολικά τους τρεις τελευταίους μήνες η επιδημία στην Κέρκυρα παρουσίασε μεγάλη ένταση, που ξεπέρασε κατά πολύ σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, νοσηλείες και θανάτους τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. 

Μεγάλη διασπορά του ιού

Η διασπορά του ιού στον πληθυσμό της Κέρκυρας βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται. Αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων προέρχεται από το στέλεχος Δέλτα και σε ποιο από το νέο στέλεχος Όμικρον, τα πανελλαδικά και τοπικά στοιχεία υποδεικνύουν ευρύτατη επικράτηση του Όμικρον.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, που καταγράφονται καθημερινά στην Κέρκυρα, είναι πολύ υψηλός. Μετά από μια σχετική σταθεροποίηση στα μέσα Ιανουαρίου, τα καταγραφόμενα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε πρωτοφανή επίπεδα. Ο αριθμός των ασθενών COVID-19 που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο παραμένει υψηλός, αλλά δεν παρουσιάζει ανάλογη αύξηση. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι το νέο στέλεχος Όμικρον προκαλεί πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όμως ένα σημαντικά μικρότερο ποσοστό από αυτά εξελίσσεται σε σοβαρά περιστατικά, που χρειάζονται νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Η υποχώρηση του πολύ ισχυρού επιδημικού κύματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να είναι αργή. Παρ’ ότι το νέο στέλεχος προκαλεί λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο, αναπόφευκτα το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να καταγράφονται και πολλά βαριά περιστατικά και θάνατοι. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το στέλεχος Όμικρον δεν παύει να προκαλεί ένα σημαντικό αριθμό σοβαρών περιστατικών, λόγω και της πολύ μεγάλης διασποράς του.

Εμβολιασμοί

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχώρησε αρκετά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα τόσο άτομα που είχαν εμβολιασθεί και κάνουν τώρα την ενισχυτική δόση, όσο και άτομα που εμβολιάζονται για πρώτη φορά. Περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Κέρκυρας έχουν εμβολιασθεί και σχεδόν ένας στους δύο έχει κάνει και την ενισχυτική δόση.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με την ηπιότερη νόσο που προκαλεί συνήθως το στέλεχος Όμικρον, συμβάλουν σημαντικά στον σχετικό περιορισμό της πίεσης στο Νοσοκομείο και στον περιορισμό των θανάτων, παρά των μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Η επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και η μαζική συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα παραμένουν τα βασικά μέσα για  να περιοριστεί και η νέα μεγάλη έξαρση της επιδημίας. Ειδικότερα η διεξαγωγή της τρίτης ενισχυτικής δόσης σε όσους συμπληρώνουν τρεις μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, συνιστά πολύ σημαντική θωράκιση απέναντι στον ιό, και προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από σοβαρή νόσο και νοσοκομειακή νοσηλεία.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η περαιτέρω αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις μεγάλες ηλικίες, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη στην Κέρκυρα τουλάχιστον δύο χιλιάδες άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Δείτε εδώ την αναλυτική έκθεση του Παρατηρητηρίου