Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με προίκα για να διευκολύνει την παραχώρηση του Καστέλου

Βίλα Μιμπέλι
15 Nov 2016 / 13:33

ΑΘΗΝΑ. «Κρεμάνε φλουριά στον κολιέ του Καστέλου μήπως στραβωθεί κανείς και το πάρει» ύστερα από τις άγονες προσκλήσεις ενδιαφέροντος.

Το νέο ειδικό χωροταξικό παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα σε σύσκεψη στο ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία κλήθηκε εσπευσμένα να μετάσχει και ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον Κ. Νικολούζο, η νέα διαμόρφωση του ειδικού χωροταξικού, που αφορά στο ακίνητο και την περιοχή, μοιάζει καλύτερη από την προηγούμενη αλλά πάντως δεν φαίνεται να λύνει κάποιο πρόβλημα. Στην σύσκεψη ο δήμαρχος μετέφερε την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης, δημοτικής και περιφερειακής, να δοθούν εκτάσεις και κτήρια μαζί βεβαίως με τις απαιτούμενες πιστώσεις για την συντήρηση και λειτουργία, στον Δήμο.
 
Παραθεριστική κατοικία
 
Πάντως σύμφωνα με τον βελτιωμένο ΕΣΧΑΔΑ κι ενώ παραχωρείται λίγο λιγότερο από ένα στρ. για τις χρήσεις του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης, πωλείται (σ.σ. προσοχή δεν παραχωρείται) και μια έκταση πάνω από 25 στρ. με προοπτική να γίνουν εκεί παραθεριστικές κατοικίες ενώ το βασικό κτιριακό συγκρότημα του Καστέλου εξακολουθεί να προορίζεται για μπουτίκ οτέλ! Άρα λοιπόν το επιπλέον κίνητρο που προβάλλεται, θα είναι η δυνατότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών και μάλιστα σε έκταση, που θα έχει μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία της, σύμφωνα τουλάχιστον με την αναμενόμενη νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος και με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφερόμενος.
Το αντιφατικό των κινήτρων παραμένει το γεγονός ότι από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ιδιωτικής πολεοδόμησης θα προκύψει και μια έκταση μερικών δεκάδων στρ. που θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Δημόσιο (σ.σ. εν προκειμένω στον Δήμο). Γεγονός που σημαίνει ότι η όποια ιδιωτική επένδυση θα περιβάλλεται από τη δημόσιας χρήσης έκταση... Προβλέπεται ακόμα από τον νέο ΕΣΧΑΔΑ ζώνη (σ.σ. buffer) απαγόρευσης ανέγερσης νέων κτισμάτων και σε μια έκταση περί τα 100 μ. γύρω από το Καστέλο ώστε να προστατεύεται έτσι η επένδυση και ο σκοπός της.
 
Σύντομο ιστορικό
 
Το Καστέλο υπήρξε το σύμβολο της νέας τουριστικής οικονομίας στη δεκαετία του '70. Ως ξενοδοχείο υπό τη διοίκηση Μπούα έγινε το σήμα κατατεθέν, συνδεόμενο με τον έτσι κι αλλιώς προνομιακό, τουριστικά χώρο της Δασιάς, όπου άλλωστε είχε εγκατασταθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '50, το Κλαμπ Μεντιτερανέ. Όταν έφυγε ο Μπούας το συγκρότημα μαράζωσε. Ο Γ. Ράλλης, κατά τη θητεία του ως βουλευτής Κερκύρας, την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ('90-'93) πήρε την πρωτοβουλία και συνέβαλε στην εγκατάσταση του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Καστελίνο. Αργότερα η Κτηματική του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε κτίσματα και γη στον Δήμο Φαιάκων. Στην συνέχεια ήρε την παραχώρηση και ο δήμαρχος Μ. Κάρρας πήγε κόντρα ρελάνς και αξίωσε να το αγοράσει ο Δήμος (σ.σ. αντί να πουληθεί σε ιδιώτη) έναντι 5 εκ. σε δέκα ισόποσες δόσεις. Καταβλήθηκαν κάποιες δόσεις (σ.σ. μία;) και το ακίνητο ξανάγινε επίδικο. Κατά ακιρούς διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για την αξιοποίηση του, από την παραχώρηση του στο Πανεπιστήμιο μέχρι την εγκατάσταση εκεί ιδρύματος προσανατολισμένου στον διεθνή, πολιτικό διάλογο. Ως υποδομή διεθνών συναντήσεων. Εσχάτως η ΚΕΔ το μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ, που συνέταξε Ειδικό Χωροταξικό και προκήρυξε την παραχώρησή του (σ.σ. δυο φορές;) χωρίς να βρεθεί ενδιαφερόμενος.
Τώρα συντάχθηκε νέο χωροταξικό με δέλεαρ τη δυνατότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών σε μέρος του περιβάλλοντα χώρου.