Γιατί ΣΔΙΤ (;), είχαμε εξασφαλίσει τις πιστώσεις για το έργο ύδρευσης, αναρωτιέται ο Παυλίδης
ύδρευση
01 Δεκεμβρίου 2021
/ 19:55
Οφείλει πρωτίστως η κυβέρνηση που πολιτικά επιλέγει την διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς και η κ. Υδραίου ως δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στον κερκυραϊκό λαό!
ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ικανοποίηση άκουσα τις δηλώσεις της Δημάρχου και Προέδρου της ΔΙΑΔΕΥΑΚ κ. Μερόπης Υδραίου για την δημοπράτηση του έργου της μονάδας αφαλάτωσης στη Χρυσηίδα εντός του 2021.
Αποτελεί το πρώτο μεγάλο έργο προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ από το ‘’Α’ Υποέργο των 49 εκατ. ευρώ’’, ως το πρώτο στάδιο της συνολικής υλοποίησης του έργου των Φραγμάτων στο νησί της Κέρκυρας.
Αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω σε όσους έχουν κοντή μνήμη ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι προϊόν της συλλογικής προσπάθειας που έγινε την περίοδο 2014-2019 να ανοίξει ξανά ο φάκελος των φραγμάτων και πολλοί έσπευσαν τότε να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντας το ως προεκλογικό πυροτέχνημα…
Η χρηματοδότηση των 49 εκατ. εξαγγέλθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κέρκυρας και εξασφαλίστηκε αμέσως μετά, στις αρχές του 2019, μαζί με την χρηματοδότηση των 31 εκατ. για την περιφερειακή και δημοτική οδοποιία ,των 34 εκατ. για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, των 71 εκατ. για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, των 6 εκατ. για τα 2 κλειστά γυμναστήρια σε Βορρά & Νότο κλπ.
Χρηματοδοτήσεις εγκεκριμένες και εξασφαλισμένες και κωδικούς από το Π.Δ.Ε, το ΕΣΠΑ 2014-21 και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων.
Προσωπικά εύχομαι να ολοκληρωθούν όλα τα έργα για να ενισχυθούν οι προβληματικές υποδομές του νησιού, αν και τα σημάδια δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για όλα τα έργα.
Στα 49 εκατ. ευρώ των φραγμάτων περιλαμβάνονται, εκτός της μονάδας αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα, η μονάδα αφαλάτωσης στον Κακότραφο Ποταμού και έργα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων και προβληματικών δικτύων κυρίως στη Νότια και Κεντρική Κέρκυρα. Και έπονται τα υπόλοιπα υποέργα στις επόμενες φάσεις για το δίκτυο της Βόρειας Κέρκυρας και το μεγάλο έργο της κατασκευής των φραγμάτων.
Ανησυχία όμως προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την υλοποίηση του έργου με την διαδικασία ΣΔΙΤ. Και αυτό δεν αποτελεί καμία πολιτική εμμονή αφού με την διαδικασία ΣΔΙΤ υλοποιήθηκε και επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το «πακέτο Γιουνκέρ».
Η διαφορά είναι ότι η διαδικασία κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ δεν αφορούσε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα αλλά κατασκευή δημοσίων υποδομών όπως σχολικές μονάδες κλπ. με σταδιακή αποπληρωμή από τα δημόσιο ταμείο και τα τομεακά των υπουργείων.
Επειδή όμως το συγκεκριμένο έργο αφορά ένα βασικό δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό και την ανταποδοτική υπηρεσία της ύδρευσης, οι δηλώσεις της δημάρχου ότι «την διαβεβαίωσαν πως δεν μετακυλήσει κανένα οικονομικό βάρος στους δημότες» δεν επαρκούν!
Οφείλει πρωτίστως η κυβέρνηση που πολιτικά επιλέγει την διαδικασία ΣΔΙΤ, καθώς και η κ. Υδραίου ως δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στον κερκυραϊκό λαό:
1. Γιατί επιλέγει η κυβέρνηση την διαδικασία χρηματοδότησης με ιδιωτικά κεφάλαια αφού είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το ποσό των 49 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ;
2. Η διαδικασία ΣΔΙΤ θα αφορά μόνο την κατασκευή του έργου;
3. Θα έχουν λόγο και συμμετοχή οι ιδιωτικές εταιρείες στην λειτουργία και συντήρηση αυτών των μεγάλων υποδομών;
4. Πως θα γίνει η αποπληρωμή της ιδιωτικής χρηματοδότησης; Θα αποπληρωθούν σταδιακά, σε βάθος χρόνου, οι ιδιωτικές εταιρείες που θα συμμετέχουν από τα ανταποδοτικά έσοδα της ΔΕΥΑΚ (όπως γίνεται στα ΣΔΙΤ για την κατασκευή των σχολικών μονάδων από το δημόσιο ταμείο) ή θα αποκτήσουν λόγο στην διαχείριση της διαδημοτικής επιχείρησης και στην τιμολογιακή της πολιτική;
Δυστυχώς αυτά είναι πολύ κρίσιμα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση σήμερα, ώστε να μην πληρώσουν το τίμημα ακραίων φιλελεύθερων πολιτικών επιλογών οι δημότες αύριο!
Το νερό είναι βασικό δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει ούτε θα επιτρέψουμε σαν τοπική κοινωνία την ιδιωτικοποίηση του.