Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Μπαίνει το νερό στο αυλάκι» για την ύδρευση της Κέρκυρας (video)

Ύδρευση
01 Δεκεμβρίου 2021 / 12:56

Μ.Υδραίου: «Δημοπρατείται μέχρι τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα. Ειλημμένη πολιτική απόφαση και βούληση το μεγάλο έργο των φραγμάτων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το δρόμο της υλοποίησης για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της ύδρευσης στην Κέρκυρα που ταλανίζει για δεκαετίες το νησί παίρνουν σημαντικά έργα πνοής που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των κατοίκων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΕΥΑΚ Μερόπη Υδραίου, μέχρι το τέλος του έτους δημοπρατείται η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα, ενώ σιγά – σιγά θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά το μεγάλο έργο των φραγμάτων στους Χωροεπισκόπους και στην Στρογγυλή, όπου αναμένονται εξελίξεις για το συγκεκριμένο έργο μέσα στον Ιανουάριο.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η κ.Υδραίου στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ.Καραγιάννη αλλά και με στελέχη της Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Υπουργείου ενημερώθηκε για όλα τα παραπάνω, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο των δυο φραγμάτων αποτελεί πλέον ειλημμένη πολιτική απόφαση και βούληση.

Το έργο των φραγμάτων

Όπως τόνισε η κ.Υδραίου, το έργο των φραγμάτων αναμένεται να επιλύσει και το ζήτημα της λειψυδρίας που αντιμετώπισε η Κέρκυρα τα προηγούμενα χρόνια πολύ έντονα, ωστόσο βαθμιαία έχει μειωθεί τα τελευταία έτη με πολλές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών και των συνεργείων της ΔΙΑΔΕΥΑΚ.

Το μεγάλο έργο των φραγμάτων θα εκτελεστεί μέσω ΣΔΙΤ, ενώ έχουν αναρτηθεί ήδη οι προσκλήσεις για οικονομικό, τεχνικό και νομικό σύμβουλο, οι οποίοι θα συντάξουν τα τεύχη δημοπράτησης της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, προκειμένου οι επενδύτριες εταιρείες να καταθέσουν τις ανάλογες προτάσεις. «Όταν συνταχθούν αυτά τα τεύχη πρόσκλησης θα περάσουν από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για να εγκριθούν και κατόπιν θα δημοσιευθούν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους», εξήγησε η κ.Υδραίου.

Για τα συγκεκριμένα έργα ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, των δήμων της Κέρκυρας αλλά και των δημοτών με αύξηση τελών. Η επένδυση Η επένδυση θα καλυφθεί κατά ένα μέρος με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο θα αποπληρωθεί στην εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και την υλοποίηση των έργων από το ΠΔΕ του Υπουργείου σε διάστημα 25 ετών. Η διαχείριση, η συντήρηση, η λειτουργία, οι επισκευές και η ευθύνη για κάθε ζημιά ή βλάβη αλλά και η αποκατάστασή τους, όπως και η ευθύνη καλής λειτουργίας του έργου θα βαρύνει επί 27 έτη την επενδύτρια εταιρεία και εν συνεχεία θα αποδοθεί αυτοδίκαια στην Επιχείρηση Ύδρευσης των δήμων της Κέρκυρας που θα υφίσταται τότε.

Η επενδύτρια εταιρεία δεν θα έχει δικαίωμα τυποποίησης ή εμφιάλωσης, δηλαδή να εμπορεύεται το νερό. «Στην ευτυχή συγκυρία να έχουμε τόσο μεγάλη περίσσια νερού, εξαιτίας της αποταμίευσης από τα φράγματα θα υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση με την ΔΙΑΔΕΔΥΑΚ, όπου θα συμμετέχει και θα έχει συνεργασία και η ΔΕΥΑΚ, εφόσον αυτό απαιτηθεί. Βασικός μας στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης των δημοτών μας σε όλο το νησί και στους τρεις δήμους μας και να βελτιώσουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του νερού, ώστε σε λίγα χρόνια να αποφύγουμε το βάσανο μεταφοράς των εμφιαλωμένων νερών.

Από τον Ιανουάριο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις για το έργο των φραγμάτων, εφόσον εγκριθούν από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τα τεύχη, η πρόσκληση δηλαδή, οπότε παίρνει το δρόμο να λάβει σάρκα και οστά. Θα το παρακολουθούμε στενά σε κάθε βήμα και θα προσπαθούμε θα το διεκδικούμε και θα προσπαθούμε από την πλευρά μας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να επιλύουμε κάθε εμπόδιο αλλά και να πιέζουμε για να συντμηθούν οι χρόνοι, ώστε να γίνει πιο γρήγορα και απρόσκοπτά η διαδικασία αυτή που είναι πολύ σημαντική για όλους», σχολίασε η κ.Υδραίου.

Έργο αφαλάτωσης

Όπως τόνισε η κ.Υδραίου το έργο των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στην Χρυσηίδα, είναι προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ και αφορά σε υποέργο του μεγάλου έργου των φραγμάτων. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λύσει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το θέμα του πόσιμου νερού της πόλης αλλά και της βελτίωσης της ποιότητάς του. Συνοδευτικά σε αυτό το έργο θα ακολουθήσει η ανάθεση της μελέτης για την β’ μονάδα αφαλάτωσης στην θέση Κακότραφου Ποταμού, που θα συμπληρώσει το πρώτο έργο, ώστε να έχουμε πόσιμο νερό στην πόλη της Κέρκυρας και κατά ένα τμήμα περιαστικά αυτής. Είναι κάτι που το περιμένουμε όλοι δεκαετίες να δούμε επιτέλους την βελτίωση του νερού στις βρύσες μας, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις που μας απασχολεί και μας επιβαρύνει οικονομικά», ανέφερε η κ. Υδραίου.

Αντικαταστάσεις αγωγών

Τέλος, όπως είπε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, η ΔΕΥΑΚ αναμένεται να υλοποιήσει πακέτο έργων πολλών εκατομμυρίων μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και στους τρεις δήμους του νησιού που αφορούν την βελτίωση των εγκαταστάσεων και υποδομών ύδρευσης αλλά και αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένονται προσεχώς ανακοινώσεις από την κ.Υδραίου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ κ. Χαραλαμπάκης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Έργων της ΔΕΥΑΚ Τάσος Κατσαρός και τα μέλη του Δ.Σ της ΔΙΑΔΕΥΑΚ Κέρκυρας κ. Αρμενιάκος και κ. Αργυρός.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ