Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Νικολούζος στο 1ο Ελληνο-Κινεζικό φόρουμ στο Ζάππειο

ελληνοκινεζικό
11 Nov 2016 / 19:19

Με την συμμετοχή και της Κέρκυρας δια του δημάρχου της, Κ. Νικολούζου διεξάγεται το 1ο ελληνοκινεζικό φόρουμ στο Ζάππειο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα και του υπουργείου Εσωτερικών και την αρωγή του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα Xiaoli Zou.
ΑΘΗΝΑ. Στο συνέδριο συμμετέχουν 160 ελληνικοί δήμοι, τέσσερις κινεζικές επαρχίες και 14 κινεζικές πόλεις. Επίσης παρίστανται πολλοί πολιτικοί, επιχειρηματίες, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο Κινέζος πρέσβης στο χαιρετισμό του είπε ότι ο Δρόμος του Μεταξιού θα ξαναζωντανέψει και θα φέρει κοντά την Κίνα με την Ευρώπη, με όχημα την Ελλάδα.
Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης καλωσόρισε στους συμμετέχοντες και υπογράμμισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας μέσω του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας συμφέρει και τις δύο χώρες και μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τους πολίτες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ψινάκη, η επαφή αυτή θα επαναληφθεί του χρόνου στο Πεκίνο, ενώ στόχος Ελλάδας και Κίνας είναι να πραγματοποιείται το forum κάθε χρόνο.
Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού της Κίνας, για τη φιλία με ξένες χώρες, Song Jingwu, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν οι δύο χώρες, και την ιστορική κοινή μοίρα τους και εξήρε τις τέσσερις προσπάθειες της Ελλάδας να βοηθήσει την Κίνα σε πολύ δύσκολες στιγμές με τη διάσωση Κινέζων πολιτών. Κοινή βούλησή μας, είπε, είναι η τοπική συνεργασία και εκθείασε τη συμφωνία της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, ένα μοντέλο win-win που χτίζεται σιγά σιγά.
Ο Κινέζος πρέσβης Zou Xiaoli αποκάλεσε «μέρα γιορτής» τη σημερινή και ανέφερε πως 15 περιφέρειες της Κίνας έχουν έρθει σε επαφή με περιοχές των Μήλου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζακύνθου, Ηρακλείου με σκοπό την αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών.
Το 2017 η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ και θα είναι επίσης Έτος Πολιτισμού για τις δύο χώρες. Επέμεινε στη σημασία του λιμανιού του Πειραιά, το «Κεφάλι του Δράκου» όπως το αποκάλεσε, να γίνει ένας κόμβος εμπορίου τόσο για τα εμπορεύματα όσο και για τα κρουαζιερόπλοια.