Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα της ΠΕΔ-ΙΝ για την Πολιτική Προστασία στα Ιόνια Νησιά

Πολιτική Προστασία
09 Nov 2021 / 09:53

Με θέμα τις φυσικές καταστροφές και την ενσωμάτωση των ζητημάτων αναπηρίας στην Πολιτική Προστασία

Διαδικτυακή εκδήλωση-ημερίδα για την Πολιτική Προστασία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων με με θέμα την Πολιτική Προστασία και τις φυσικές καταστροφές στα Ιόνια Νησιά  και την ενσωμάτωση των ζητημάτων αναπηρίας στην Πολιτική Προστασία.

Η Εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS https://4plus-project.eu/en του Προγράμματος INTERREG-IPA CBC Greece-Albania 2014-2020, στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρίες (ΕΣΑΜεΑ).

Στην Εκδήλωση-Ημερίδα συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πρώτη γραμμή της Πολιτικής Προστασίας όπως η Πυροσβεστική, το Λιμενικό και η Αστυνομία, εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων, όπως επίσης και εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις.
 
Στην έναρξη της ημερίδας έγινε χαιρετισμός από τον Παρίση Αλέξανδρο Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ καθώς και από τον Μηλιώτη Νικόλαο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Έγινε εισαγωγή στο αντικείμενο του έργου 4PLUS και στο αίτημα της ενσωμάτωσης των ζητημάτων αναπηρίας στην Πολιτική Προστασία από τον Εμπειρογνώμονα Ηλεκτρονικής Προσβασιμότητας της ΕΣΑμεΑ Μουρούζη Αλέξανδρο.
Παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας με τις  αλλαγές και τις επικαιροποιήσεις από τον Δασολόγο, Περιβαλλοντολόγο
Μπουχούνα Τριαντάφυλλο.
 
Το πρώτο μέρος της Εκδήλωσης έκλεισε με την εισήγηση «Πολιτική Προστασία και φυσικές καταστροφές στα Ιόνια Νησιά / Πολιτική Προστασία και άτομα με αναπηρία στους Δήμους και την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων», από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας των Ιονίων Νήσων, Μηλιώτη Νικόλαο.
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έγινε ειδικότερη αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας σε ότι αφορά τα άτομα με αναπηρίες, από τον Δασολόγο, Περιβαλλοντολόγο Μπουχούνα Τριαντάφυλλο.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τρία νέα εργαλεία, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου 4PLUS από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Την παρουσίαση έκαναν:  
-Ο Δρ. Τοπάλογλου Λευτέρης, Υπεύθυνος του Έργου από την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας,  
-Ο Δρ. Μανέτος Παναγιώτης, Εμπειρογνώμονας σε συστήματα
GIS,  
-και ο Πετούσης Αθανάσιος, Υπεύθυνος του Έργου από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων.


Τα τρία νέα εργαλεία που παρουσιάστηκαν αφορούν την Πλατφόρμα του Μητρώου Πολιτών (Citizens Registry), την Πλατφόρμα GIS και την πλατφόρμα του Δικτύου των Φορέων Πολιτικής Προστασίας της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.

Τα εργαλεία αυτά, θα συμβάλουν στην επικοινωνία των φορέων όλης της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας - Αλβανίας, καθώς η Πολιτική Προστασία δεν έχει μόνο Τοπικό ή Περιφερειακό χαρακτήρα, αντίθετα, επηρεάζει και καλύπτει ευρύτερες περιοχές, και πρέπει συχνά τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται σε διαπεριφερειακή αλλά και διασυνοριακή βάση.
 
Το συντονισμό της Εκδήλωσης-Ημερίδας είχε ο Διευθυντής της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Ανδρέας Ζαπάντης ο οποίος στη λήξη της διαδικασίας αναφέρθηκε στις απόψεις και θέσεις που διατυπώθηκαν καθώς και στα σημαντικά συμπεράσματα της.
Το κοινό συμπέρασμα από την ιδιαίτερα παραγωγική παρουσίαση των εισηγήσεων και την συζήτηση ήταν ότι μέσα στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που ζούμε, η Πολιτική Προστασία έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική διαδικασία η οποία απαιτεί τη στενή συνεργασία όλων των μερών για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Το ζήτημα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η ανάγκη σεβασμού της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα. Επίσης πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψή τους στους σχεδιασμούς της Πολιτικής Προστασίας, με σεβασμό στο λεπτό ζήτημα της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων. 
 
Με το κλείσιμο της διαβούλευσης, διατυπώθηκε η δέσμευση να διατηρηθεί η επικοινωνία, η δικτύωση και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των φορέων που συνδέονται με το δίπτυχο Πολιτική Προστασία και Άτομα με Αναπηρία και μετά τη λήξη του έργου 4PLUS.
 
Στον χαιρετισμό της Εκδήλωσης-Ημερίδας από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ-ΙΝ Αλέξανδρο Παρίση αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
 
Αγαπητοί Συνεργάτες
Φίλες και Φίλοι
Σας καλωσορίζω όλους και σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας
στη σημερινή Ημερίδα.

H εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου 4PLUS του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα - Αλβανία.
To θέμα της ημερίδας είναι: Πολιτική Προστασία και φυσικές καταστροφές στα Ιόνια Νησιά - Ενσωμάτωση των ζητημάτων αναπηρίας στην Πολιτική Προστασία.
Πρόκειται να συζητήσουμε σήμερα στην εκδήλωση μας ένα πολύ σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νησιά μας.

Όπως γνωρίζετε, εκτός από την πανδημία, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε και τα μεγάλα προβλήματα από τις θεομηνίες και τις φυσικές καταστροφές.
Ήταν οι καταστροφές από σεισμούς, οι πλημμύρες καθώς και τα κύματα σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές φορές τα νησιά μας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία έπρεπε να κινητοποιηθούν άμεσα, να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους.

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν τομέα, που έχει γίνει πολύ σημαντικός, για να μπορούμε άμεσα να κινητοποιηθούμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να υποστηρίξουμε τους κατοίκους των περιοχών μας.

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές είναι ήδη μεγάλες  και αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα αλλά και αποτελεσματικές διαδικασίες και ενέργειες πρόληψης που πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται με επιμέλεια και συνέπεια σε μόνιμη βάση.

Οφείλω να επισημάνω, με βάση και την εμπειρία μας, ότι απαιτείται γενναία υποστήριξη και ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερα των Δήμων, με μηχανήματα, εξοπλισμό και προσωπικό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις.
Ευχόμαστε η σημερινή εκδήλωση να συμβάλλει στην ανάδειξη σοβαρών θεμάτων και προβλημάτων. Επίσης να βοηθήσει στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέων, βελτιωμένων σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης στις κρίσεις και στις φυσικές καταστροφές.
Τα σχέδια αυτά, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας.

Επίσης πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις ανάγκες των ατόμων που είναι περισσότερο ευάλωτα όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι.
Είναι απαραίτητο, οι Φορείς Πολιτικής Προστασίας να έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και γενικά τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η ανάδειξη αυτών των προβλημάτων, η προώθηση λύσεων και η δημιουργία νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση τους.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται σήμερα στην ημερίδα μας, τρία νέα εργαλεία. Δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου 4PLUS από την ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για την Πλατφόρμα Citizens Registry, την Πλατφόρμα GIS
και την πλατφόρμα του Δικτύου των Φορέων Πολιτικής Προστασίας
της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας. Τα εργαλεία αυτά, αναμένεται να βοηθήσουν στην επικοινωνία των Φορέων όλης της διασυνοριακής περιοχής.

Οι φυσικές καταστροφές, όπως πολύ συχνά έχει διαπιστωθεί, δεν έχουν μόνο τοπικό ή περιφερειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, πλήττουν ευρύτερες περιοχές, και πρέπει συχνά να αντιμετωπίζονται σε διαπεριφερειακή αλλά και διασυνοριακή βάση.

Τα εργαλεία αυτά, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Φορείς Πολιτικής Προστασίας και να ενταχθούν στο σχεδιασμό τους.
Η χρησιμότητα τους είναι ότι μπορούν να προσφέρουν, τις ώρες της μεγάλης κρίσης, πολύτιμες πληροφορίες για τα σημεία μεγάλης επικινδυνότητας και να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τους κινδύνους πριν αυτοί προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου, θέλω να χαιρετίσω τους εκλεκτούς συνεργάτες μας και να τους ευχαριστήσω για τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει.
Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων θα στηρίξει, με όσα μέσα διαθέτει, αυτή την συνεργασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη πρακτικών «χωρίς αποκλεισμούς» για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία στις Περιφέρειες μας προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.