Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τοποθέτηση Στ. Γκίκα στην Συνδιάσκεψη για την νέα ΚΑΠ 2023-2027

ΓΚΙΚΑΣ
06 Nov 2021 / 11:00

Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεκδίκησαν το ίδιο ακριβώς ποσό που μας αναλογούσε και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή 19,3 δις Ευρώ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε χθες στην Κέρκυρα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η Συνδιάσκεψη για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στην Συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, καθώς και οι Βουλευτές της Περιφέρειας και φορείς.

Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Η Συμφωνία για την νέα ΚΑΠ της προγραμματικής περιόδου 2023-27 αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, παρόλο που ο προϋπολογισμός της, σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μειώθηκε κατά 10%, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει καμία απολύτως μείωση. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεκδίκησαν το ίδιο ακριβώς ποσό που μας αναλογούσε και την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή 19,3 δις Ευρώ.

Η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα ήταν εξάλλου μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε Διαβούλευση με τους φορείς, τα ευρήματα του οποίου μας παρουσιάζει το Ενδιάμεσο Κείμενο Διαβούλευσης για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΚΑΠ ενσωματώνει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί την Κεντρική Αναπτυξιακή Πολιτική της ΕΕ. Σε ότι αφορά στην Αγροτική Πολιτική, έχει διατυπωθεί ο στόχος, τα τρόφιμα που παράγονται στην ΕΕ να είναι ασφαλή, θρεπτικά και υψηλής ποιότητας, ενώ η παραγωγή τους να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό συνδέεται με την μείωση χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, λιπασμάτων, με δράσεις για την αποθήκευση και την συσκευασία, την μεταφορά κ.α.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει 9 στόχους, τους οποίους καλούμαστε να πετύχουμε μέσα από τις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου. Οι στόχοι αυτοί αντανακλούν την νέα φιλοσοφία που διέπει την ΚΑΠ, που εγκαταλείπει πλέον εντελώς το μοντέλο των «σχεδόν τυφλών» επιχορηγήσεων και δίνει έμφαση στην στήριξη της πραγματικής παραγωγής, στην προώθηση της ανάπτυξης και της επένδυσης στον πρωτογενή τομέα.

Θεωρώ ότι ορισμένοι στόχοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Π.Ε. Κέρκυρας:
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εξασφάλιση του δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς. Η χώρα μας γενικότερα, αλλά και η περιοχή μας, εξαιτίας του μικρού κλήρου, έχει πολλούς μικρούς παραγωγούς. Συνεπώς, πρέπει να δοθεί έμφαση στη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων μέσω της ιδιαίτερης στήριξης των μικρών και μεσαίων γεωργών.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η Κυβέρνησή μας έχει δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο προαγωγής των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών (ν. 4673/2020). Σε συνδυασμό με τις κατάλληλες δράσεις, η συνύπαρξη αγροτών μπορεί λοιπόν να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Σημαντικός είναι επιπλέον ο στόχος της ανανέωσης του αγροτικού κόσμου, που μας αφορά άμεσα. Υπάρχει ανάγκη παροχής επιπλέον κινήτρων και ανάπτυξης περαιτέρω προγραμμάτων ώστε περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Αυτό θα συμβάλλει στη διατήρησή του, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή του και κατά συνέπεια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεπώς, η ανάπτυξη «έξυπνων» και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την στήριξη των νέων αγροτών, θα ωφελήσει τους νέους αγρότες, τις αγροτικές περιοχές και την Οικονομία.

Η δράση για την κλιματική αλλαγή αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι στόχοι που σχετίζονται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται εξάλλου για τον τομέα που επηρεάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Οι μεγάλοι καύσωνες, οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις και θεομηνίες, όπως αυτή που ζήσαμε τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα, καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Συνεπώς, δράσεις που έχουν στο επίκεντρό τους το σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι απολύτως απαραίτητες.
Η διατήρηση των βιοποικιλότητας, μας αφορά άμεσα στην Κέρκυρα. Ο Κερκυραϊκός ελαιώνας, που είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιωθεί περιβαλλοντικά. Παράλληλα, πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν οι ποικιλίες ελιάς που έχουμε.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, θα πρέπει να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας υπάρχουν γεωργοί που έχουν πρότυπες και σύγχρονες επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι ο κανόνας. Για αυτό τον λόγο θεωρώ χρήσιμο οι οικονομικές ενισχύσεις να συσχετισθούν με προγράμματα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, προμήθειας νέου εξοπλισμού και φυσικά, με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας. Έτσι θα αυξηθεί τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της παραγωγής