Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρεπεκλής: Τουλάχιστον το 2024 η λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων

Γιάννης Τρεπεκλής
03 Nov 2021 / 09:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την καθυστέρηση δημοπράτησης του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Κέρκυρας

ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα να ζεις» και πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ανάμεικτα συναισθήματα απορίας, αγανάκτησης και έντονου προβληματισμού πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ Α.Ε να ανοίξει τις προσφορές για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης την Τρίτη 11 Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή με νέα καθυστέρηση.

Μια ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη που παρατείνει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Κέρκυρα. Η αιτιολογία της καθυστέρησης αυτής είναι: «Προκειμένου να τηρηθεί ο απαιτούμενος χρόνος να εκδώσει και να οριστικοποιήσει το ΣτΕ την οριστική του απόφαση». Κανείς όμως δεν έχει δεσμευθεί, ούτε μπορεί να δεσμευθεί, ότι αυτό θα συμβεί μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2022.

Να γιατί προκύπτει έντονος προβληματισμός και απογοήτευση. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι δεν διαχειρίστηκαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα, προσοχή και τεχνοκρατική επάρκεια μια τόσο σοβαρή διαγωνιστική διαδικασία και δυστυχώς δεν διδάχθηκαν από το πάθημα του ΣΥΔΙΣΑ, για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από τις 2 Αυγούστου του 2019 είχε στείλει ο ΣΥΔΙΣΑ τα τεύχη δημοπράτησης προς έγκριση, αλλά τη δημοπράτηση την έκανε μετά από 10 μήνες!!! τον Μάιο του 2020.

Και όταν ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία αυτή προσέκρουσε στην προσφυγή που κατέθεσε μια από τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρείες, η οποία τελικά δικαιώθηκε από την Α.Ε.Π.Π (Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) με αποτέλεσμα να «ναυαγήσει» ο διαγωνισμός. Όταν ανέλαβε ο διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της, στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια με την ελπίδα ότι θα δημοπρατηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το εργοστάσιο αποφεύγοντας νέες απρόοπτες περιπέτειες.

Δυστυχώς η εξέλιξη μας διέψευσε αφού είτε με προσφυγές δημοτικών συμβούλων, είτε με προσφυγές εταιρειών, ο διαγωνισμός καθυστερεί και κινδυνεύει με ακύρωση. Και μαζί κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση. Στο ίδιο έργο θεατές. Να η αγανάκτηση.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, με άγνωστη την πορεία και τον χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, η κατασκευή και η λειτουργία του εργοστασίου παραπέμπεται στο 2024 ή και λίγο μετά αν δεν προκύψουν νέα δεδομένα. Μέχρι τότε όμως το Τεμπλόνι θα συνεχίζει να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ, με ότι αυτό συνεπάγεται στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή και για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν, μάλλον για να φιλοξενήσει μόνιμα το Τεμπλόνι και τα βουνά των δεμάτων που δημιουργήθηκαν, αφού η μεταφορά τους μέχρι πρόσφατα χώλαινε. Είδαμε τι σημαίνει κορεσμός, με την πρόσφατη πτώση του περιμετρικού τοιχίου. Μέχρι τότε (το 2024) θα συνεχίζεται η προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων την οποία χρυσοπληρώνει ο Κερκυραίος δημότης με την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού, για όσα απορρίμματα μεταφέρονται, γιατί και εδώ διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλα προβλήματα μπορούν να ανακύψουν από αυτή την κατάσταση. Να ο έντονος προβληματισμός.

Και βεβαίως ο προβληματισμός γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν παρατηρούμε ότι η δημοτική αρχή, δεν ασχολείται ή δεν ενδιαφέρεται ? καθόλου για την ανακύκλωση. Και το λέμε αυτό, γιατί οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα καλύπτει την επεξεργασία μόνο 35.000 τόνων απορριμμάτων και 12.500 τόνων οργανικών, όταν παράγουμε σύμφωνα με τα ζυγολόγια ετησίως 70.000 τόνους και το υπόλοιπο, σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο της Κυβέρνησης, πρέπει να ανακυκλώνεται. Δηλαδή, πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά της ανακύκλωσης πάνω από το 25% τουλάχιστον, όταν σήμερα είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Αν δεν σταματούσε η διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει μέσω ΣΔΙΤ και είχαμε φθάσει στον ανταγωνιστικό διάλογο, δηλαδή ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωση της δημοπράτησης, η Κέρκυρα δεν θα είχε βιώσει όλο αυτόν τον εφιάλτη που βιώνει τα τελευταία χρόνια με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Εγώ και οι συνεργάτες μου, παρακολουθούμε και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αρωγοί, όπου μας ζητηθεί, σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να τελειώσει όσον το δυνατόν γρηγορότερα αυτή η περιπέτεια η οποία στοιχίζει στον δημότη και στο περιβάλλον της Κέρκυρας».