Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα αναβολή στην αποσφράγιση των προσφορών για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας

Τεμπλόνι
15 Ιουλίου 2021 / 12:54
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Συγκροτήθηκε τετραμελής επιτροπή για την αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης στο Τεμπλόνι

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα καθυστέρηση στην διαδικασία για την ανάδειξη του ανάδοχου που θα εκτελέσει το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας, καθώς αναβλήθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά η αποσφράγιση των ηλεκτρονικών προσφορών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, λόγω της προδικαστικής προσφυγής που κατέθεσε η υποψήφια εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ της «Ε» (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 06-07-2020) για το θέμα. Όπως είχαμε αναφέρει και τότε, επειδή η προδικαστική προσφυγή είχε οριστεί να εκδικαστεί στις 30 Ιουλίου θα δημιουργούνταν περαιτέρω εμπλοκές σε περίπτωση που η σημερινή διαδικασία προχωρούσε.

Υπενθυμίζεται ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ προσέφυγε στην Ανεξάρτητη Αρχή εξέτασης δικαστικών προσφυγών, καθώς το έντυπο οικονομικής προσφοράς δεν γινόταν αποδεκτό από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΣΗΔΙΣ.

Η αποσφράγιση των προσφορών κατόπιν όλων αυτών μεταφέρθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν με ασφάλεια όλες οι διαδικασίες και να μην προκύψουν νέες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΦΟΔΣΑ Θεόδωρο Κάρδαρη, τρία είναι τα υποψήφια σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο της Κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας με αναθέτουσα αρχή το νέο Διαβαθμικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιονίων Νήσων. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών ήταν την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Ειδικότερα οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι οι:
ΘΑΛΗΣ Α.Ε.
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.- TERNA
WATT Α.Ε. - INTRAKAT


Τετραμελής επιτροπή

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, αποφασίστηκε η συγκρότηση τετραμελούς επιτροπής, με σκοπό να διερευνήσει τις πράξεις και την περιβαλλοντική κατάσταση (ογκομέτρηση σκουπιδιών) στο Τεμπλόνι.

Η κατάσταση βέβαια στην Κέρκυρα με το Τεμπλόνι να ασφυκτιά και τον χώρο, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο να είναι κατηλλειμμένος από τόνους σκουπιδιών ασκεί επιπλέον πίεση στο νέο ΦΟΔΣΑ που καλείται να διαχειριστεί με αυξημένα αντανακλαστικά τα δεδομένα και έχοντας τα βλέμματα όλων, στραμμένα πάνω του για την αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά που έχει υποσχεθεί.

Θετική εξέλιξη βέβαια, αποτελεί η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνου Σκρέκα, για τη μεταφορά 15.000 τόνων, υπολειμματικών και καθημερινών, Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας από το Τεμπλόνι, στον νόμιμα λειτουργούντα χώρο, υγειονομικής ταφής Παλαίρου, ύστερα από σχετικό αίτημα της δημάρχου Μερόπης Υδραίου. Ωστόσο την τελική απόφαση για το ποια σκουπίδια και από που θα απομακρυνθούν θα λάβει ο ΣΥΔΙΣΑ.

«Είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος», τόνισε στην «Ε» η Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Κατερίνα Μοθωναίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα αποτελεί η απελευθέρωση του οικοπέδου (που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο) από τους τόνους απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί εκεί.

Γεγονός πάντως είναι ότι παρότι ο νέος Διαβαθμικός Φορέας βρίσκεται ήδη στο τιμόνι εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο δεν κατάφερε τελικά να «τρέξει» πιο γρήγορα τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την επαναδημοπράτηση του έργου, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων του.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.