Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία στη Δήμαρχο Υδραίου

ΑμεΑ
29 Ιουνίου 2021 / 13:12
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ζήτησε από την κα Δήμαρχο να αποκατασταθούν τα προβλήματα αυτά, ώστε τα παιδιά να περάσουν μερικές ξέγνοιαστες μέρες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Σπ. Ζουμπουλίδη, τον Ταμία κ. Δαν. Συναδινό, το μέλος του ΔΣ κα Ζωή Κακαρούγκα και τις υπεύθυνες των κατασκηνώσεων KΔΗΦ «ΜΕΛΙΣΣΑ» κα Τζ. Ζουμπουλίδου Μουσικό και την κα Κατ. Γραμμένου Κοινωνικό Λειτουργό, επισκέφθηκε τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου και την ενημέρωσε για την συμμετοχή του Συλλόγου στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2021, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ, καθώς επίσης και για τα υφιστάμενα προβλήματα όπως:

1. Τη μικρή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, κυρίως λόγω του φόβου των γονέων για τον κίνδυνο διασποράς του Covid19.

2. Την απουσία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή συνοδών ΑμεΑ.

3. Ο κατασκηνωτικός χώρος βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αφού δε λειτούργησε πέρυσι  και είναι επιβεβλημένο να γίνουν έργα συντήρησης και επισκευές.

4. Ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και προβληματικός, αφού τα κρεβάτια είναι σκουριασμένα, τα στρώματα μουχλιασμένα και οι σκηνές είναι πολύ παλιές, κρίνεται λοιπόν αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του και η επάνδρωση της κατασκήνωσης με όλα τα απαραίτητα μέσα.

5. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σοβαρές διατροφικές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά είδη, όπως μέλι, αναψυκτικά, νερό, φρούτα, κρέας.

Ο κ. Ζουμπουλίδης ανέφερε ότι ζητά από την κα Δήμαρχο να αποκατασταθούν  τα προβλήματα αυτά, ώστε τα παιδιά να  περάσουν μερικές ξέγνοιαστες μέρες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κας Δημάρχου και του Αντιδήμαρχου κ. Ανδρέα Σκούπουρα στην παρουσίαση τριών αμαξιδίων θαλάσσης, στη σήμανση των χώρων  στάθμευσης της Κέρκυρας που εξυπηρετεί την κινητικότητα των ατόμων, δηλώνοντας ότι ο Σύλλογος αναγνωρίζει ότι οι ενέργειες αυτές δηλώνουν το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του Δήμου και τις επιβραβεύει, ωστόσο δυστυχώς αυτό δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί η Κέρκυρα ως το πρώτο νησί στην προσβασιμότητα με παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού η προσβασιμότητα καθορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και κυρίως από την Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία που έγινε Νόμος του Κράτους (Ν 4074/2012) και για να ονομασθεί προσβάσιμη η παραλία, εκτός από τα αμαξίδια πρέπει να υπάρχει προσβασιμότητα σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, προσβάσιμη διαδρομή μέχρι τα αμαξίδια, χώρος αποδυτηρίων  και χώρος ντουζ.



Επιπλέον η Ελλάδα και μάλιστα  η Κέρκυρα δεν χαρακτηρίζονται για την προσβασιμότητα, αφού είναι ελάχιστα τα προσβάσιμα  ξενοδοχεία, μουσεία, δημόσια κτίρια, παραλίες   ενώ οι ελλείψεις είναι  εμφανείς σε οποιαδήποτε βόλτα,  με ανύπαρκτες ράμπες, με σκαλοπάτια 5-7 εκ., ανώμαλα πλακόστρωτα , με διαδρομές καλυμμένες από τραπεζοκαθίσματα κ.α .



Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο που 50 εκ. τουριστών με αναπηρία επιλέγουν άλλους τουριστικούς προορισμούς υψηλών προδιαγραφών προσβασιμότητας που θα κάνουν τις διακοπές του ευχάριστες αλλά και πραγματικά ξεκούραστες.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.