Κυριακή 12.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση τεχνικού ασφαλείας ζητούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

XYTA
14 Οκτωβρίου 2016 / 15:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή το ατύχημα που συνέβη με την ανατροπή απορριμματοφόρου στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, οι εργαζόμενοι στο Δήμο ζητούν ενημέρωση από τον αρμόδιο Τεχνικό Ασφαλείας

για τον σχεδιασμό και τα προβλεπόμενα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και έχουν ως σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων. Κατόπιν της έκτακτης συνεδρίασης  που συγκαλέστηκε την Τετάρτη, το Δ.Σ. του Συλλόγου κατέληξε στην παρακάτω  απόφαση :
«Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σε ένα εξαιρετικά δυσμενές και επικίνδυνο περιβάλλον στον χώρο του ΧΥΤΑ Κέρκυρας όπου δεν υπάρχουν όπως  προβλέπεται,σχέδιο και κανόνες ασφαλείας  .
 
Η διαχείριση της καθαριότητας σ’ όλη τη χώρα παραδίδεται σταδιακά στους επιχειρηματικούς ομίλους με κύριο πρόσχημα τις οικονομικές δυσκολίες των δήμων. Γι’ αυτό και στρώνεται ο δρόμος με την μείωση του προσωπικού, την υποβάθμιση και απαξίωση των τεχνικών μέσων (οχήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.), όπως και με ελαστικές μορφές  εργασίας χωρίς δικαιώματα. 
 
Αποτέλεσμα αυτού αλλά και της εντατικοποίησης της εργασίας (είναι μεταξύ άλλων) και το ατύχημα που συνέβη στον χώρο του ΧΥΤΑ την 10/10/2016 με συνέπεια τον (ευτυχώς ελαφρύ) τραυματισμό συναδέλφου.
 
Καλούμε την Δημοτική αρχή και το ΣΥΔΙΣΑ Ν. Κέρκυρας να μεριμνήσουν ώστε οι συνθήκες που επικρατούν στον χώρο του ΧΥΤΑ  να εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και  κυρίως την ασφάλεια των εργαζομένων.
 
 
Επίσης καλούμε τον αρμόδιο Τεχνικό Ασφαλείας να μας ενημερώσει για τον σχεδιασμό και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που έχουν εφαρμοστεί και έχουν ως σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων, όπως επίσης να  ελέγξει και να καταθέσει πόρισμα για το αν ο συγκεκριμένος χώρος, στον οποίο εργάζονται και υπάλληλοι του Δήμου μας, πληροί τις προβλεπόμενες από τον  νόμο προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας και ασφάλειας των εργαζόμενων όπως και όσα ρητά προβλέπονται από τον N 3850 2010 .
 
Θεωρούμε αυτονόητο ότι αν δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλείας και όσα ο νόμος προβλέπει, δεν θα επιτρέψετε την κίνηση των οχημάτων εντός του συγκεκριμένου χώρου και την έκθεση σε κίνδυνο των εργαζόμενων μέχρι την αποκατάσταση της  νομιμότητας.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, που οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι κανόνες ασφαλείας  που προβλέπει ο νόμος  δεν εφαρμοστούν άμεσα, καθιστούμε υπεύθυνους για την ασφάλεια των εργαζόμενων την Δημοτική Αρχή και το ΣΥΔΙΣΑ Ν. Κέρκυρας» .