Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

XYTA ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ
01 Ιουνίου 2024 / 10:16
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει την τύχη του διαγωνισμού για το εργοστάσιο σκουπιδιών της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο βρίσκεται η σύμβαση για το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, το οποίο αφορά στη μεταφορά και ενσωμάτωση των χύδην και δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός των κυττάρων από το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Το έργο κατακυρώθηκε στην «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (δ.τ. «WATT AΕ)», η οποία σημειωτέον λαμβάνει μέρος ως μέλος ένωσης εταιρειών και στον διαγωνισμό για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων, υποθέση για την οποία εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τι εργασίες θα γίνουν

Όσον αφορά το έργο της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τη διακήρυξη του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, αντικείμενο της σύμβασης είναι η μεταφορά και ενσωμάτωση 90.000 m3 απορριμμάτων, εκ των οποίων 80.000 χύδην και 10.000 δεματοποιημένων, εντός των κυττάρων ΧΥΤΑ Κέρκυρας, από το οικόπεδο που προορίζεται για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Κέρκυρας.

Εκεί είχαν εναποτεθεί προσωρινά σε διάφορες χρονικές περιόδους κατά το παρελθόν, ωστόσο καθότι καμία ενέργεια δεν έγινε για την απομάκρυνσή τους, εξελίχθηκαν τελικά σε μια χρόνια ανοιχτή «πληγή». Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου, θα εκτελεστούν εργασίες για τη διασφάλιση της ευστάθειας του απορριμματικού αναγλύφου για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΧΥΤΑ. Η εργολαβία στο σύνολό της, έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους έξι μήνες από την συμβασιοποίησή της.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ύψους 1 εκατ. ευρώ από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για φυσικές καταστροφές (Μπάλλος), όπως και περιβαλλοντική άδεια.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Μικρών Νησιών και Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών Σπύρος Αργυρός και γραμματέας στο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, η σύμβαση είναι άρτια και εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο ανάψει το «πράσινο φως», θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά πάντως τη χρηματοδότηση του έργου, εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί και συμπληρωματική που θα διεκδικηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.

Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει η υπόθεση για το εργοστάσιο των απορριμμάτων της Κέρκυρας, ένα έργο το οποίο σέρνεται για χρόνια. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα το κατασκευάσει, έχει «παγώσει» από τον περασμένο Δεκέμβριο μετά τις προδικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν οι τρεις ενδιαφερόμενες ενώσεις εταιρειών στην ΑΕΠΠ. Ωστόσο μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, οι ενώσεις εταιρειών κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αιτήσεις ακύρωσης - αναστολής, με τις οποίες στρέφονται κατά της απόφασης της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) της ΑΕΠΠ, για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας. Η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον του Δ’ Τμήματος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου στις 26 Μαρτίου, ωστόσο ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση.

«Πάγωσε» η εργολαβία στα Μεσοράχια

Στο μεταξύ η εργολαβία για την απομάκρυνση των 8.000 τόνων δεματοποιημένων απορριμμάτων από τα Μεσοράχια στη νότια Κέρκυρα προς στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) της Παλαίρου, έχει  «παγώσει» εδώ και μήνες, καθώς εξαντλήθηκε το οικονομικό αντικείμενο της σύμβασης.

Μέχρι σήμερα έχει απομακρυνθεί το 75% των δεμάτων, ωστόσο για να μπορέσει να εκτελεστεί το ποσοστό που υπολείπεται, θα πρέπει να δοθούν νέες πιστώσεις. Σχετικό αίτημα για συμπληρωματική χρηματοδότηση είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών η προηγούμενη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων με Πρόεδρο την Ρόδη Κράτσα. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την εργολαβία απομάκρυνσης των δεμάτων από τον πρώην ΧΥΤ Λευκίμμης προς τον ΧΥΤ της Παλαίρου, συνολικού π/υ 468.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), υπογράφηκε στις 29/03/23 από την κ. Κράτσα και τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του τότε Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας Κώστα Λέσση. Αρχές Απριλίου του 2023 τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά, ωστόσο το οικονομικό αντικείμενο της εργολαβίας εξαντλήθηκε και η απομάκρυνση των δεμάτων σταμάτησε μέσα στο καλοκαίρι.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.