Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αποστειρωμένη» δημοσιογραφικά, η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή

Παρατηρητής της Θράκης
30 Μαΐου 2021 / 20:12
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ενώ η Άγκυρα συντηρεί τις αναθεωρητικές της αναφορές, η Αθήνα επέμεινε για μια ακόμα φορά στο διεθνές Δίκαιο και την ισχύ των Συνθηκών (σ.σ. όπως και αυτή της Λωζάνης, που αναφέρεται στον θρησκευτικό και όχι τον εθνικό χαρακτήρα της Μειονότητας στη Θράκη).

ΚΟΜΟΤΗΝΗ. Η επίκληση της τουρκικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη, ντύθηκε από τις κινήσεις εντυπωσιασμού του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, την Κυριακή το πρωί. Εκτός αυτής πάντως, όλα κινήθηκαν μάλλον σε χαμηλούς τόνους, γεγονός που αποδίδεται στους τουρκικούς αλλά και τους ελληνικούς χειρισμούς στην συγκυρία.

Έτσι ενώ η Άγκυρα συντηρεί τις αναθεωρητικές της αναφορές, η Αθήνα επέμεινε για μια ακόμα φορά στο διεθνές Δίκαιο και την ισχύ των Συνθηκών (σ.σ. όπως και αυτή της Λωζάνης, που αναφέρεται στον θρησκευτικό και όχι τον εθνικό χαρακτήρα της Μειονότητας στη Θράκη).

Δεν επιβεβαιώθηκαν επίσης οι πληροφορίες, που κατέκλυσαν τις τελευταίες μέρες τον ελληνικό Τύπο, για την υπερμεγέθη συνοδεία του Τούρκου υπΕξ και μάλιστα με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και τηλεοπτικών ΜΜΕ. Τελικώς ο λόγος γίνεται για επτά, οκτώ αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της Ασφάλειας του και μόλις δυο τηλεοπτικά συνεργεία του A Haber και του Πρακτορείου Ειδήσεων Anadolu.
Πιθανολογείται πως η αμοιβαία πρόθεση να κινηθεί η ιδιωτική επίσκεψη του Μ. Τσαβούσγλου σε χαμηλούς ρυθμούς και εντάσεις, είχε και ως «παράπλευρη απώλεια» την αποτροπή των Ελλήνων δημοσιογράφων να τον πλησιάσουν. Πράγμα, που π.χ. δεν συνέβη κατά την επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην περιοχή, το 2019, όταν οι δημοσιογράφοι, Έλληνες και ξένοι, είχαν πρόσβαση στον Τούρκο πρόεδρο.

Πάντως αποδείχθηκε ότι το ελληνικό, δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο. Συγκεντρώθηκαν στην Κομοτηνή 50, 60, εκπρόσωποι ελληνικών ΜΜΕ, που περιορίστηκαν εντέλει στα στοιχειώδη.
Άλλωστε ο «φίλος Μεβλούτ», κατά τον Ν. Δένδια, είχε προδιαθέσει, μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ζητώντας «ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα», κάτι που «μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα»!

Ούτως ή άλλως, η επίσκεψη Τσαβούγλου αποδίδεται ως προκαταρτική στην υπηρεσία της προετοιμασίας συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
 
Δήλωση του Εκπροσώπου του υπΕξ, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου
 
Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Βίντεο από την άφιξη Τσαβούσογλου, από την ιστοσελίδα του Παρατηρητή της Θράκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.