Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «μικροσκόπιο» για πρώτη φορά ο θαλάσσιος χώρος στο Ιόνιο

Ευθύμης Λέκκας
26 Μαΐου 2021 / 10:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών αναμένεται να τεθεί για πρώτη φορά η διερεύνηση του θαλάσσιου χώρου του Ιονίου.

Πρόκειται για το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που αναμένεται να υποβληθεί προς  έγκριση, ώστε να συμπεριληφθεί στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 21-27 και έρχεται ως συνέχεια των επιχειρησιακών συστημάτων για την Πολιτική Προστασία «ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ» και «ΛΑΕΡΤΗΣ», τα οποία εκτελούνται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σκοπός του νέου προγράμματος που φέρει την ονομασία «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» είναι η εκτίμηση της επικινδυνότητας από γεωλογικούς (ρήγματα, κατολισθήσεις, σεισμοί, τσουνάμι) και ανθρωπογενείς (π.χ πετρελαιοκηλίδα, ρύπανση) κινδύνους στον θαλάσσιο χώρο του Ιονίου- από Στροφάδες μέχρι και τα Διαπόντια Νησιά- και η θωράκιση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την δημιουργία επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης και εργαλείων λήψης αποφάσεων για τον περιορισμό των πιθανών καταστροφικών επιπτώσεων τους στην κοινωνία, το περιβάλλον, τις οικονομικές δραστηριότητες και υποδομές.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενα του έργου είναι η μορφολογική αποτύπωση και δειγματοληψία του πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής της ΠΙΝ με στόχο την χαρτογράφηση και κατανόηση του χαρακτήρα ενεργών υποθαλάσσιων ρηγμάτων και η εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου τους, η σύνδεση των υποθαλάσσιων με τις χερσαίες τεκτονικές δομές με ταυτόχρονη μελέτη της παράκτιας παραμόρφωσης με εγκατάσταση δορυφορικών αισθητήρων σε επιλεγμένες περιοχές, η παρακολούθηση της σεισμικότητας του υποθαλάσσιου χώρου, η παρακολούθηση των ευάλωτων οικοσυστημάτων των λιμνοθαλασσών, η επεξεργασία σεναρίων διασποράς πετρελαιοκηλίδας από ναυτικό ατύχημα ή εξόρυξη υδρογονανθράκων και η ανάπτυξη σχετικών πληροφοριακών συστημάτων, η τοποθέτηση σεισμογράφων στα ρήγματα της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας, η εύρεση ναυαγίων, η προστασία της βιοποικιλότητας  κ.α.

Οι φορείς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην προτεινόμενη πράξη είναι το ΕΛΚΕΘΕ (ως επικεφαλής του έργου), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η Ακαδημία Αθηνών, η ΠΙΝ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, ο ΟΑΣΠ και η Υδρογραφική Υπηρεσία ΠΝ.

«Για πρώτη φορά θα εξετάσουμε τι ακριβώς υπάρχει από άποψη γεωδυναμικών κινδύνων και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι εφτά χρόνια και αποσκοπεί στο να υπάρχει εύλογο διάστημα για να εκπονηθούν όλες οι εργασίες, η οριοθέτηση κάποιων πραγμάτων που πρώτη φορά γίνεται και μάλιστα με την χάραξη που γίνεται πρώτη φορά για τις υφαλοκρηπίδες», τόνισε ο δρ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής και Πρόεδρος  του ΟΑΣΠ επισημαίνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα εκτελεστεί με αυτή την μορφή για πρώτη φορά στο Ιόνιο.




Ασφάλεια του πληθυσμού

Η δεύτερη προς υποβολή πρόταση στο νέο ΕΣΠΑ της ΠΙΝ, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, αφορά στην ασφάλεια του πληθυσμού μέσα από τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των σχολικών κτιρίων, των κτιρίων δημόσιων υπηρεσιών και την εκπαίδευση του πληθυσμού και των μαθητών καθώς και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.


Στατικότητα

Το εν λόγω πρόγραμμα αποκτά ιδιαίτερη αξία για τα Ιόνια Νησιά, μια ιδιαίτερα ενεργή σεισμογενή περιοχή. Ιδίως από τη στιγμή που τα χτυπήματα του Εγκέλαδου έχουν αποκαλύψει την κακή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα διδακτήρια. Χαρακτηριστική περίπτωση στην Κέρκυρα είναι το σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους σεισμούς έχουν αναδείξει κατά καιρούς οι Σύλλογοι Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ) και η Ένωση Γονέων Κέρκυρας ζητώντας  να πραγματοποιηθεί στατικός έλεγχος όλων των σχολείων της Κέρκυρας και να γίνουν δημόσια γνωστά τα αποτελέσματα.

«Το σχολικό συγκρότημα στο Μαντούκι είναι ένα κτίριο που λειτουργεί από το 1974 και από τότε δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια συντήρησής του. Τα προβλήματα είναι εμφανή με μια πρώτη μάτια. Χρειάζεται ελαιοχρωματισμό και συντήρηση. Κάποια στιγμή ήρθε μια Επιτροπή από το Πανεπιστήμιο Πατρών και πραγματοποίησε έλεγχο στατικότητας. Η έκθεση όμως δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα», τόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου ΕΠΑΛ Κέρκυρας Παναγιώτης Καρβούνης.

Το ζήτημα των σχολικών υποδομών είχε φέρει τον περασμένο Ιανουάριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων η ΛΑΣΥ. Στην εισήγησή της ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο εν λόγω συγκρότημα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το συγκρότημα συστεγάζει 3 σχολεία και το δημόσιο ΙΕΚ Κέρκυρας. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο κτιριακά (πτώσεις σοβάδων, παραθύρων, καλοριφέρ, τοίχων) όσο και λειτουργικά.

Η θέρμανση κάθε χρόνο υπολειτουργεί ή δε λειτουργεί καθόλου και μόνο μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών, δόθηκε η δέσμευση από το Δήμο, ότι φέτος θα λυθεί το πρόβλημα. Κάθε χρόνο λόγω των βροχών πλημμυρίζει το υπόγειο, στο οποίο βρίσκεται υποσταθμός της ΔΕΗ!!! Το κτίριο είχε βγει κόκκινο από σεισμό και ποτέ δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ενίσχυσης του κτιρίου, όπως και ποτέ δε δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση των μηχανικών».
Σημειώνεται ότι στο συγκρότημα φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της «Ε» να επικοινωνήσει με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Νίκο Καλόγερο, προκειμένου να φιλοξενηθεί η άποψή του, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό.