Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη - το όνομά του φέρει η αίθουσα που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κερκύρας

παλληκαρίδης
14 Μαρτίου 2021 / 18:39

Ο τελευταίος νεκρός με απαγχονισμό της βρετανικής κατοχής στην Κύπρο, στις 14 Μαρτίου του 1957. Ήταν μόλις 19 χρόνων, ο αγωνιστής μάρτυρας της ΕΟΚΑ.

Οι Κερκυραίοι αναγνωρίζοντας βίους παράλληλους με τους Κυπραίους, έδωσαν το όνομά του στην αίθουσα που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, στην καρδιά της Παλαιόπολης. Η ονοματοθεσία έγινε επί δημαρχίας Χρύσανθου Σαρλή.
 
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης (Τσάδα Πάφου, 26 Φεβρουαρίου 1938 - Λευκωσία, 14 Μαρτίου 1957) 

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 μαζί με άλλους 2 συναγωνιστές του μετέφεραν όπλα και τρόφιμα από τη Λυσό. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγγλική περίπολο. Οι 2 συναγωνιστές του Ευαγόρα κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο ίδιος συνελήφθη. Στην κατοχή του είχε ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν και 3 γεμιστήρες γεμάτες.
 
Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και μεταφέρθηκε στη Λευκωσία και η δίκη ορίζεται για τις 25 Φεβρουαρίου.
 
Την επόμενη μέρα της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά του σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον Χάρτινγκ, με το οποίο του ζητούσαν να απονεμηθεί χάρη στον Ευαγόρα. Όλος ο κόσμος αρχίζει μια προσπάθεια να σώσει τον νεαρό μαθητή. Η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την εκτέλεσή του. Η Κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητά προσωπική παρέμβαση του βασιλιά Παύλου. Η Βουλή των Ελλήνων στέλνει τηλεγραφήματα προς την Βουλή των Κοινοτήτων και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Αρχιεπίσκοπος Δωρόθεος, ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Γεννάδιος, ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Δέρδης, 40 Εργατικοί Άγγλοι βουλευτές, συντεχνίες, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Νικόδημος, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Fulton, απλοί πολίτες προσπαθούν να ματαιώσουν αυτή την εκτέλεση. Ο Χάρτινγκ όμως και η Αγγλική διπλωματία απορρίπτει την απονομή χάριτος.
 
Απαγχονίστηκε στις 14 Μαρτίου 1957, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ήταν ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.
 
Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.
 
Πολλοί αναφέρουν τον Ευαγόρα ως έναν άνθρωπο με το θάρρος του Λεωνίδα, την πυγμή του Αυξεντίου και το ποιητικό ταλέντο του Μόντη.