Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κερκυραϊκή εικόνα της πανδημίας, τώρα

κέρκυρα
06 Μαρτίου 2021 / 15:04
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Στελέχη της πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κερκύρας, μιλούν στο enimerosi.com

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τώρα που πανελλαδικά κορυφώνεται η εκδήλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η Κέρκυρα διάγει ηπιότερους καιρούς, τουλάχιστον σε σύγκριση με ό, τι ισχύει στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα.. Εισπράττει μάλλον έτσι, τα επίχειρα της εγκράτειας του πληθυσμού και τα πλεονεκτήματα του αποκλεισμού της ως ακρογωνιαίου ελληνικού νησιού από τον υπόλοιπο, μεσόγειο χώρο.

Κάπως έτσι τουλάχιστον εξηγούνται τα νούμερα από δυο γιατρίνες, πνευμονολόγους στο Γενικό Νοσοκομείο. Την κ. Χαΐνη και την κ. Πανδή. Μίλησαν για όλα αυτά στο enimerosi.com, το πρωί της Παρασκευής, εφιστώντας την προσοχή ώστε να μην χαλαρώσουμε τώρα, την κρίσιμη αυτή στιγμή. «Ένα πολυπρόσωπο γεύμα, ένα εορταστικό τραπέζι, μπορούν να προκαλέσουν το απευκταίο», τόνισαν με μια φωνή, υπενθυμίζοντας ότι τα κορυφαία του δεύτερου κύματος στην Κέρκυρα, ξεκίνησαν από εορταστικές, οικογενειακές συναθροίσεις τ' Αγιού, στους Λιαπάδες και τους Αγ. Δέκα, με συνέπειες νεκρούς και διασωληνωμένους!

Σήμερα η εικόνα του νοσοκομείου είναι απολύτως ελεγχόμενη αφού νοσηλεύονται έξι στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), ενώ κανείς διασωληνωμένος δεν βρίσκεται στην Εντατική. Σε αντίθεση με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, η Κέρκυρα δεν αντιμετωπίζει υψηλή πίεση. Και κάπως έτσι ελπίζεται ότι θα περάσει ο καιρός. Αν και μέχρι τουλάχιστον τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκονται με «το όπλο παρά πόδα», σε επιφυλακή, μην στραβώσει το πράγμα.
 
Η στατιστική των εμβολίων
 
Μέχρι την Παρασκευή (5/3) έγιναν περισσότεροι από εννιά χιλ. εμβολιασμοί στην Κέρκυρα, τα Διαπόντια και τους Παξούς. Ο λόγος γίνεται για άθροισμα πρώτης και δεύτερης δόσης, δηλ. λιγότερους από εννιά χιλ. εμβολιασμένους συνολικά. Δεν είναι όμως κακό σκορ, υποστηρίζουν, και αναλύεται κατά προσέγγιση σε 3550 εμβολιασμούς από το νοσοκομείο, 4500 από το αστικό Κέντρο Υγείας (πρ. ΙΚΑ), 186 στα Διαπόντια, 155 στους Παξούς και 720 από το Κ. Υ. Αγ. Μάρκου. (Σ.σ. Τα στοιχεία αποκλίνουν από εκείνα της εγκύκλιας ιστοσελίδας αλλά ας θεωρήσουμε του νοσοκομείου πιο επικαιροποιημένα).

Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι αυξητικός και συναρτάται με την επάρκεια των παρεχόμενων σκευασμάτων, μέτρο ελληνικό αλλά και σχετιζόμενο με την όλη ευρωπαϊκή οργάνωση προμηθειών. Η αισιόδοξη ματιά θέλει τη διάθεση και νέων σκευασμάτων, που θ' αυξήσουν τη χωρητικότητα και θα επιτρέψουν να πέσουν στη μάχη και τα Κ.Υ. Λευκίμμης και Αγ. Αθανασίου ενώ ήδη οργανώνεται διπλή εμβολιαστική γραμμή με το AstraZeneca στο Γενικό Νοσοκομείο.

Η ένταση και η έκταση των εμβολιασμών μπορεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα της ανοσίας, που ως γνωστόν προσδοκάται να συμβεί όταν θωρακισθεί από το εμβόλιο το περίπου 70% του πληθυσμού. «Ο μόνος δρόμος προς την απελευθέρωση, είναι αυτός του εμβολιασμού», επισημαίνουν.
 
Παρενέργειες
 
Όσο για τα «φαλτσοσφυρίγματα» και χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, που συνιστούν άλλωστε προσωπικά δεδομένα, καμιά ανησυχητική παρενέργεια στην Κέρκυρα δεν συνδέεται με το εμβόλιο ως συνέπειά του. Η πιο συνηθισμένη αναφορά είναι μια εντύπωση σα να γρίπιασε ο εμβολιασμένος, ίσως και να σηκώσει δέκατα. Αλλά αυτό, το πολύ για δυο 24ωρα. Αποδίδεται στην αναμενόμενη και επιθυμητή αντίδραση του ανοσοποιητικού, διακρίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εμφανίζεται στους αντικειμενικά πιο δυνατούς νεότερους παρά στους μεγαλύτερους και ηλικιωμένους. 

Στα θετικά επίσης, η μηδενική διασπορά του ιού στο νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που πιστώνεται στην συνέπεια στην τήρηση των μέτρων για όλους και τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Βεβαίως υπό καθεστώς όχι σφοδρής πίεσης, όπως αυτή που ασκείται τώρα στην Αθήνα και τις εκεί Μονάδες του ΕΣΥ, και κατά το δεύτερο κύμα, στη Θεσσαλονίκη.

Στα credit της επιδημικής συγκυρίας, η ύφεση στην εκδήλωση των άλλων λοιμώξεων, γεγονός που αποδίδεται στα προστατευτικά μέτρα, μάσκες, αποστάσεις, αντισηψία.
Επιμύθιο, προσοχή, «ένα πολυπρόσωπο γεύμα, ένα εορταστικό τραπέζι, μπορούν να προκαλέσουν το απευκταίο». Ας το αποφύγουμε, πολύ σχολαστικά, που θάλεγε κι ο Σπύρος...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.